Virusas keičia giliai įsišaknijusias laidotuvių tradicijas | Diena.lt

VIRUSAS KEIČIA GILIAI ĮSIŠAKNIJUSIAS LAIDOTUVIŲ TRADICIJAS

  • 0

Karantinas koreguoja net ir giliai įsišaknijusias laidotuvių tradicijas. Pastebima, kad mirusiuosius į amžiną kelionę palydi nedideli, pačių artimiausių žmonių būreliai, pagal aktualijas kinta ir ligšiolė tvarka kapinėse.

Uostamiestyje kasdien daugėjant koronaviruso atvejų bei visoje Lietuvoje griežtinant karantino taisykles, keičiasi ir mirusiųjų išlydėjimo įpročiai.

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė pastebėjo, kad su artimaisiais atsisveikinantys ir formalumus tvarkantys žmonės rodo sąmoningumą.

"Jie puikiai supranta, kad reikia vengti kontaktų. Dokumentų originalus žmonės mums palieka pašto dėžutėje. Taip ir dirbame. Minimalizavome kontaktus", – dėstė Z.Stankienė.

Atsižvelgiant į dėl viruso grėsmės susiklosčiusią situaciją, keičiasi ir kai kurios kapinių taisyklės – siekiant išvengti didesnio žmonių susibūrimo, leidžiama iki pat kapo duobės privažiuoti automobiliais.

"Jeigu ypatingų norų nėra, tikrai nespaudžiame, kad į kapines įvažiuotų griežtai nustatytas skaičius mašinų. Žiūrime žmogiškai, nes tai tikrai pagreitina procedūrą", – pasakojo skyriaus vedėja.

Jeigu ypatingų norų nėra, tikrai nespaudžiame, kad į kapines įvažiuotų griežtai nustatytas skaičius mašinų.

Vis dėlto šiomis dienomis internete jau galima pastebėti ženklų, rodančių, kad atsisveikinimo su mirusiuoju organizavimas tampa kiek komplikuotas. Duris užvėrus nebūtinųjų prekių parduotuvėms, žmonės teiraujasi, kur rasti laidotuvėms tinkamų gėlių ar kitos atributikos.

Ritualines paslaugas teikiantieji kol kas pavojaus varpais neskambina ir sakosi dar pajėgiantys suktis iš padėties.

"Tiesą sakant, gėlėmis prekiaujantys verslininkai dar išparduoda likučius, tad užsakome telefonu. Gėles jie pristato į šarvojimo salę", – pasakojo Šv. Kazimiero laidojimo namų atstovai.

Pastebima, kad paskelbus karantiną žmonės į laidotuves nebesirenka taip gausiai kaip anksčiau.

Išlydėti mirusįjį atvyksta tik nedidelis būrelis pačių artimiausiųjų – iki 10–15 asmenų, tad bent jau kol kas žmonių srautų reguliuoti neprireikia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS