VTEK: balsuodamas už savo nusišalinimą Kretingos meras pažeidė įstatymą | Diena.lt

VTEK: BALSUODAMAS UŽ SAVO NUSIŠALINIMĄ KRETINGOS MERAS PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

  • 5

Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius neišvengė interesų konflikto, kai per savivaldybės tarybos posėdį balsavo dėl savo paties pareikšto nusišalinimo, trečiadienį pripažino Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Anot jos, šiais veiksmais meras pažeidė įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

VTEK nustatė, kad šių metų rugsėjį per savivaldybės tarybos posėdį A. Kalnius išreiškė norą nusišalinti svarstant klausimą dėl žemės nuomos sumažinimo.

Taryba turėjo svarstyti siūlymą 25 proc. sumažinti žemės nuomos mokestį bendrovei „Svaitransa“ už 2020 metų mokestinį laikotarpį. Meras pranešė turįs giminystės ryšių su šios įmonės savininkais.

Taigi nusišalindamas, asmuo turi kartu ir pasišalinti iš patalpos, kurioje klausimas sprendžiamas.

VTEK savo ruožtu nustatė, kad „Svaitransos“ direktorė ir akcininkė yra A. Kalniaus artimo asmens krikšto mama.

Pagal įstatymą, krikšto tėvai nelaikytini artimais asmenimis, taip pat VTEK teigia neturinti duomenų apie kitus mero ir bendrovės vadovės tarpusavio ryšius, todėl, anot jos, nusišalinti merui nebuvo pagrindo.

„Tačiau VTEK atkreipia dėmesį, kad šiuo atveju nesvarbu, ar A. Kalnius nusišalino pagrįstai, ar nepagrįstai. Svarbu tai, kad valstybės politikas dalyvavo sprendžiant dėl savo paties nusišalinimo ir pats balsavo, nors turėjo šiose procedūrose nedalyvauti“, – pabrėžiama pranešime.

VTEK teigimu, nusišalinęs asmuo turi nedalyvauti, kai sprendžiama priimti ar nepriimti jo ar jos nusišalinimą. Dalyvavimas laikytinas pažeidimu net ir tada, kai asmuo nebalsuoja, o pavyzdžiui, susilaiko nuo balsavimo.

Tai yra akcentavęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas savo praktikoje.

„Taigi nusišalindamas, asmuo turi kartu ir pasišalinti iš patalpos, kurioje klausimas sprendžiamas“, – nurodoma tarnybinės etikos sargų pranešime.

Nesant pakankamai duomenų, akivaizdžiai ir tiesiogiai patvirtinančių, kad bendrovė „Svaitransa“ yra susijusi su A. Kalniaus privačiais interesais, VTEK nutraukė tyrimą dėl aplinkybių, kai šių metų rugsėjį meras pasirašė potvarkį, kuriuo į savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukė klausimą dėl žemės nuomos mokesčio sumažinimo „Svaitransai“.

Tyrimo duomenimis, bendrovės ir mero nesieja jokie ūkiniai, turtiniai ar finansiniai įsipareigojimai, valstybės politikas nėra jos akcininkas ar valdymo organo narys. Taip pat A. Kalniaus, kaip privataus asmens, su „Svaitransos“ vadove ir akcininke nesieja jokie ūkiniai, turtiniai ar finansiniai įsipareigojimai.

„Per daug uoliai stengiausi laikytis prievolės vengti privačių ir viešų interesų supainiojimo, todėl esu kaltas. Būtent tokia mintis  šiandien peršasi į galvą po VTEK priimto sprendimo, kad balsuodamas „už“ savo paties nusišalinimą per Tarybos posėdį pažeidžiau įstatymą“, – feisbuke rašė A. Kalnius.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

antanaski

kiek dar desimtmeciu bujos biurokratizmas lietuvoje o gal tik dar labiau veses...

Geroves Valstybe

ar toks tipas gali vadovauti, dar tik pradzia

Emigrantas

Na ar tokie žmonės gali vadovauti rajonui? Baisu kas darosi, kai yra paliečiami asmeniniai interesai!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS