VTEK: buvęs uosto vadovas A. Vaitkus pažeidė įstatymą | Diena.lt

VTEK: BUVĘS UOSTO VADOVAS A. VAITKUS PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ

  • 17

Buvęs Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus pažeidė įstatymą nedeklaravęs interesų, trečiadienį nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). A. Vaitkus teigė nesutinkantis su VTEK sprendimu ir žada jį skųsti teismui.

Jos teigimu, A. Vaitkus turėjo savo privačių interesų deklaracijoje nurodyti asmenų, kurie paaukojo lėšų politiniam sąrašui, su kuriuo jis kandidatavo į Klaipėdos merus bei miesto tarybą ir kurie yra tiesiogiai susiję su komercinių interesų uoste turinčiomis įmonėmis.

Be to, pradėjęs vadovauti uostui, A.Vaitkus laiku nepateikė privačių interesų deklaracijos.

„Komisija tikrai daug dėmesio skyrė visai medžiagai, daug diskutavome ir šiandien ginčijomės, analizavome, vertinome visus rašytinius ir žodinius įrodymus (…). Komisija nusprendė pripažinti, kad A. Vaitkus, pradėjęs eiti (…) uosto generalinio direktoriaus pareigas 2013 metais, bet (…) įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikęs privačių interesų deklaracijos, pažeidė įstatymą“, – trečiadienį posėdyje sakė VTEK vadovas Edmundas Sakalauskas.

„Nepapildęs privačių interesų deklaracijos duomenimis apie asmenis, dėl kurių jam einant uosto vadovo pareigas gali kilti interesų konfliktas, jis pažeidė įstatymą“, – pridūrė jis.

Posėdyje dalyvavęs A. Vaitkus sakė nesutinkantis su tokiu VTEK sprendimu ir tikriausiai jį skųsiantis.

„Negaliu su tuo sutikti, kas šiandien komisijoje išsakyta. Ką darysi, reikia pagalvoti. Kas liestų dalyvavimą rinkimuose, šitą epizodą ir deklaravimą, aš esu viską deklaravęs. (...) Turiu laiko pagalvojimui, greičiausiai, kad skųsiu“, – BNS po posėdžio sakė A. Vaitkus.

Nuo 2013-ųjų Klaipėdos uostui vadovavęs A. Vaitkus iš pareigų atleistas kovo pabaigoje, susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui suabejojus, ar uosto vadovas liktų nešališkas įmonių, parėmusių jį per savivaldos ir mero rinkimus, atžvilgiu. A. Vaitkus šį sprendimą apskundė, tačiau pirmos instancijos teismas šią savaitę skundą atmetė.

Buvęs uosto vadovas sakė, kad aukštesnei instancijai tikriausiai skųs šį teismo sprendimą.

„Dar sprendimo nesu priėmęs, bet greičiausiai taip, nes yra keletas epizodų, labai svarbių, mano požiūriu. Visų pirma, teismas nereagavo nė į vieną mūsų argumentą, tiek mano, tiek mano advokato, antras dalykas, sakiau, kad yra formuojama labai negatyvi praktika tokiu būdu visam valstybiniam sektoriui, nes vadovas, kuris yra kompetentingas ir gali vadovauti strateginio pobūdžio įmonei, turi būti aukščiausio lygio kvalifikacijos vadovai. Abejonės mano labai didelės, ar tokie žmonės aplamai eis į valstybės sektorių“, – BNS teigė jis.

LRT sausį skelbė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijai 44 tūkst. eurų paaukojo verslo santykiais susiję asmenys, tarp jų – baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas Igors Udovickis ir jo sutuoktinė.

Be to, kampaniją maksimaliomis beveik 8,8 tūkst. eurų sumomis parėmė su uostu susiję verslininkai – I. Udovickio ir „Belaruskalij“ valdomo Birių krovinių terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas bei „Kamineros grupės“ savininkas Arūnas Tuma. Pastarieji su „valstiečių“ sąrašu taip pat išrinkti į Klaipėdos miesto tarybą.

A. Vaitkus kovą buvo išrinktas į Klaipėdos savivaldybės tarybą su „valstiečių“ sąrašu. Mero rinkimus jis pralaimėjo antrajame ture.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Jurita

Kas čia neaiškaus? Kaip pavyzdį galima paimti Statybos inspekciją. Jei tarkim jos vadovas sugalvotų kandidatuoti į merus ir paprašytų paremti statybinių įmonių, kurių veiklą kontroliuoja, jo rinkiminę kampaniją. Keli stambių statybinių imonių vadovai paremia jį maksimaliomis sumomis. Jis nelaimi rinkimų. Ar gali jis grįžti vadovauti statybos inspekcijai ir toliau kontroliuoti jų veiklą, kai yra paėmęs tūkstančius iš jų? Akivaizdu, kad ne. Ir tol kol bus manančių kitaip, tol korupcija klestės.

Leonas

Gales eiti direktoriauti pono Udovickio stalo vandens imonei Melt Water (Delfi diskusiju laida reklamuoja sita stalo vandeni). Toje imoneje reikia keisti dabartini direktoriu, kuris uz nieka gauna pinigus, tik skandina imone.

to Truputuką besigaudantis

..bet užtenka smegenų suprast kad verslas nusipirko vietas valdžioje ir jei norės, tai spaus sau naudą kaip nori ir kur nori.Atsipūtę.:D) Nieko net neprašys - visi valdžiukai ir taip stengsis būti su tokiais tarybos nariais gražiuoju. Manau kad net Puteikienė liausis strykčiojus, o ji kaip žinome visada pas mus buvo vienintelė opozicija.. Jie dabar Klaipėdos mieste ne tik turtingi bet ir tiesiogiai įtakingi.Drebėkit.:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS