Žaidimų aikštelės Klaipėdoje – ir rūkalių zona | Diena.lt

ŽAIDIMŲ AIKŠTELĖS KLAIPĖDOJE – IR RŪKALIŲ ZONA

Nors Klaipėdoje vis daugėja vietų, kur draudžiama rūkyti, vaikų žaidimo aikštelės į šį sąrašą nepatenka. Mažyliai yra priversti kvėpuoti nesupratingų rūkalių skleidžiamais dūmais, nes suaugusieji retai ryžtasi juos drausminti, o geriau su atžalomis tiesiog pasišalina.

Nors Klaipėdoje vis daugėja vietų, kur draudžiama rūkyti, vaikų žaidimo aikštelės į šį sąrašą nepatenka. Mažyliai yra priversti kvėpuoti nesupratingų rūkalių skleidžiamais dūmais, nes suaugusieji retai ryžtasi juos drausminti, o geriau su atžalomis tiesiog pasišalina.

Šia problema susirūpino ir Seimas. Politikai pateikė Tabako kontrolės įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą. Juo siūloma uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, galerijose, taip pat pro daugiabučių namų langus ir arčiau nei 5 metrai nuo daugiabučių namų bei vaikų žaidimo aikštelių, jei nerūkantieji būtų priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė teigė dar nežinanti, ar uostamiesčio valdžia lauks Seimo inicijuoto įstatymo projekto patvirtinimo, ar pati imsis iniciatyvos uždrausti rūkyti vaikų žaidimo aikštelėse ir prie jų. Valdininkė patikino, jog nors paties miesto tarybos sprendimo projekto kol kas nėra, Bendruomenės sveikatos taryboje ši problema yra svarstoma.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė prisiminė, jog dar prieš kelerius metus siūlė vaikų žaidimo aikšteles įtraukti į vietų, kur draudžiama rūkyti, sąrašą. Tačiau tokia iniciatyva liko neįgyvendinta. Anot pašnekovės, anuomet neatsirado teisinio pagrindo įvesti tokį draudimą.

„Tas klausimas jau buvo svarstytas ne kartą. Ir ne tik dėl vaikų žaidimo aikštelių, bet ir dėl kitų vietų, kur draudžiama rūkyti, sąrašo papildymo bei kai kurių draudimų atsisakymo“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Netoli Kauno gatvės esančiame parkelyje kalbinti tėvai teigė, kad jiems retai tenka matyti rūkančiuosius prie vaikų žaidimo aikštelių, o jei juos pastebi, tai dažniausiai būna praeiviai, kurie šalia aikštelių neužsibūna. Vaikus pažaisti atvedę tėvai ar artimieji patikino, kad jei parkelyje rūko žaidžiančių vaikų tėvai, jie pasitraukia atokiau, kad mažiesiems nereikėtų kvėpuoti kenksmingais dūmais.

„Lietuvoje žmonės sąmoningi, paprašius jie pasitraukia“, – teigė ir A.Velykienė.

K.Vintilaitės teigimu, Viešosios tvarkos skyriuje sulaukiama pavienių skundų dėl rūkymo prie žaidimų aikštelių, tačiau tai nėra absoliuti viso miesto problema.

„Jei atsirastų iniciatyva iš tėvų, tuomet sprendimo projektas dėl draudimo rūkyti prie vaikų žaidimo aikštelių, matyt, atsirastų miesto tarybos posėdžio darbotvarkėje“, – svarstė ji.

Jei įsigaliotų draudimas rūkyti prie žaidimų aikštelių, pažeidėjams grėstų įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 litų.

Komentarai

Inga, namų šeimininkė, antro vaikelio besilaukianti mama:

– Nei aš, nei mano vyras nerūkome, tačiau dar vakar mačiau rūkančiuosius Poilsio parke, šalia vaikų žaidimo aikštelės. Pati esu sakiusi, kad rūkantieji paeitų toliau nuo vaikų, tačiau nesu mačiusi, kad kiti tėvai bandytų rūkalius sudrausminti. Manau, Klaipėdos savivaldybė turėtų reaguoti į šią situaciją ir vietose, kur žaidžia daug vaikų, turėtų pastatyti rūkyti draudžiančius ženklus.

Ksenija, namų šeimininkė, vieno vaiko mama:

– Pati nerūkau, o vyras – tik retkarčiais ir ne prie vaiko. Mačiau, kad žmonės rūko vaikų žaidimo aikštelėse. Rūkančiųjų atsitraukti neprašau, bet pati su vaiku pasišalinu iš tokios vietos. Manau, kad savivaldybė turėtų įvesti draudimą rūkyti Poilsio parke, juk toks galioja Skulptūrų parke.

Tamara, pensininkė, trijų vaikaičių močiutė:

– Pačioje vaikų aikštelėje rūkančiųjų nepastebėjau, bet pasitaiko, kad rūko praeiviai. Jei pamatyčiau rūkalius prie žaidimų aikštelės, išvesčiau vaikus, nes negaliu pasakyt žmogui: „Nerūkyk“. Kas rūko, tam neuždrausi. Dabar neleidžiama rūkyti kavinėse, bet niekas nekreipia dėmesio. Mano nuomone, su šia problema neįmanoma kovoti. Išeitis – nevaikščioti su vaikais ten, kur rūkoma.

Algirdas, elektrikas, vieno vaiko tėvas:

– Pats rūkau, bet ne prie vaikų – pasitraukiu atokiau į šalį. Ir nesu pastebėjęs, kad kas nors rūkytų prie vaikų. Dažniausia tėvai paleidžia mažylius aikštelėje ir jei rūko, tai paėję į šoną. Vakarais aikštelėse susirenka jaunimas, kartais rūko, geria, tuomet juos sudrausminu. Girdėjau apie projektą uždrausti rūkyti prie vaikų žaidimo aikštelių ir, manau, jis turėtų būti priimtas. Vaikams negalima leisti kvėpuoti kenksmingais dūmais.

GALERIJA

  • Tamara, pensininkė, trijų vaikaičių močiutė.
  • Algirdas, elektrikas, vieno vaiko tėvas.
  • Inga, namų šeimininkė, antro vaikelio besilaukianti mama.
  • Ksenija, namų šeimininkė, vieno vaiko mama.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KLP

Tai kad ten mamytes ir teveliai ruko,kas daugiau? As gi nevaziosiu i vaiku zaidymo aikstele,parukyti.Baisu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS