Žemėlapiuose – istorijos skauduliai | Diena.lt

ŽEMĖLAPIUOSE – ISTORIJOS SKAUDULIAI

Klaipėdos I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje Armėnijos ambasados iniciatyva atidaryta senovinių žemėlapių paroda "Žvilgsnis į Armėnijos istoriją kartografiniuose šaltiniuose". Iš viso pasaulio garsių kolekcijų surinkti žemėlapiai atspindi ir labai skaudžius armėnų valstybės momentus.

Parodyti klaipėdiečiams šią senovinių žemėlapių ekspoziciją buvo Armėnijos ambasados Lietuvoje ir paties ambasadoriaus Tigrano Mkrtchyano idėja.

Šią parodą surinko armėnų kilmės istorikas Roubenas Galichianas iš Didžiosios Britanijos. Žemėlapiai yra įvairių istorinių periodų, kuriuose yra vaizduojama Armėnija.

"Šie žemėlapiai atspindi ir mūsų šalies praradimus, ir sienų pasislinkimus, ir skaudžius tautai dalykus. Man pačiam įdomiausi patys seniausi žemėlapiai, kuriuose pasaulis buvo vaizduojamas gana primityviai. Jie primena vaikišką piešinį, bet tuo jie ir yra unikalūs. Žemėlapiuose net radau mano protėviams kažkada priklausiusias žemes, kurios dabar yra Turkijos teritorijoje", – parodos atidaryme kalbėjo Klaipėdos armėnų bendruomenės "Van" pirmininkas Albertas Albertjanas.

Parodoje eksponuojamų žemėlapių rinkinyje kai kurių eksponatų amžius siekia net VI a. prieš Kristų.

Žemėlapiuose Armėnijos istorijos fragmentus galima matyti taip, kaip juos sukūrė ir aprašė graikų, romėnų, romanų, musulmoniškų ir vakarų šalių kartografai bei geografai.

Žemėlapiai atspindi ir XX a. pradžios tragediją – armėnų tautos genocidą. Parodos rengėjai tvirtino, jog nors ir praradusi daug savo istorinių žemių, armėnų tauta neišnyko ir užima garbingą vietą tarp viso pasaulio tautų.

"Džiaugiuosi, kad klaipėdiečiams sudaryta galimybė prisiliesti prie Armėnijos istorijos ir savo akimis pažvelgti į tos istorijos raidą pasaulio žemėlapiuose. Džiaugiuosi galimybe tapti labiau išprususiais ir perteikti tą žinią tiems, kurie šioje parodoje dar neapsilankė. Šita ekspozicija tikrai verta dėmesio", – parodos atidaryme teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žemyna

O kaip sveika būtų pažiūrėti į baltų (aisčių) genčių teritorijų netektis!

istorija

Būtinai aplankysiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS