Žemiau skurdo ribos: globėjos šeimos misija – išgyventi už 46 centus | Diena.lt

ŽEMIAU SKURDO RIBOS: GLOBĖJOS ŠEIMOS MISIJA – IŠGYVENTI UŽ 46 CENTUS

Vienišos bedarbės prašymas savivaldybei atleisti ją nuo socialinio būsto nuomos mokesčio atskleidė kur kas didesnę bėdą. Pasirodo, neturinti darbo ir jokių pajamų, išskyrus vaiko pinigus, negaunanti moteris augina du savo vaikus ir tris nepilnamečius globotinius. Vaikų teisių tarnyba iki šiol šioje žemiau skurdo ribos gyvenančioje šeimoje problemų nepastebėjo.

Vaikai – už skurdo ribos?

Ką galima nupirkti už 46 centus?

Galbūt kokį nors nedidelį skanumyną, arba patį pigiausią batoną, arba maišelį pigių makaronų, arba kelis obuolius su nuolaida, arba pusę kilogramo šviežių bulvių.

Tokia suma vienam šeimos nariui per dieną turi nežinia kaip labai gudriai prasisukti viena klaipėdietė, kuri augina du savo ir globoja tris svetimus vaikus.

Ši žemiau skurdo ribos atsidūrusi šeimyna – vieniša mama ir penki vaikai – gyvena Klaipėdos savivaldybės socialiniame dviejų kambarių bute, kurio plotas 52,6 kv. m.

Nuomininkė nedirba, bet, kaip teigiama, registruota Užimtumo tarnyboje.

Klausimas: Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai lig šiol neužkliuvo, už kokias lėšas pajamų negaunanti bedarbė augina tris globotinius. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Moters deklaruotas praėjusių 2020-ųjų kalendorinių metų pajamas sudarė su darbo santykiais nesusijusios ir ne individualios veiklos išmokos – iš viso 983 eurai arba 13,65 euro vienam šeimos nariui per mėnesį.

Padalijus dienai, lieka po 46 centus.

Galimas dalykas, vaikai nebadauja, nes, tikėtina, kad šeima gauna produktų krepšelį iš „Maisto banko“.

Vis dėlto padėtis iš šalies atrodo labai tragiška.

Prašymas atskleidė bėdą

Panašu, kad ši šeimos finansinė situacija tęsėsi visus praėjusius metus.

Ne ką geresnė ji ir šiemet, nes vos galą su galu sudurianti klaipėdietė miesto valdžios buvo priversta prašyti, kad ją atleistų nuo buto nuomos mokėjimo prievolės.

Savivaldybę pasiekė oficialus socialinio būsto nuomininkės Ž.B. prašymas atleisti ją nuo būsto nuomos mokesčio mokėjimo nuo liepos 1-osios iki šių metų pabaigos.

Šiam prašymui dar turėtų pritarti miesto politikai. Būtent prašymas ir atskleidė katastrofišką šeimos padėtį.

Pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, parama šeimai gali būti teikiama tuo atveju, kai kalendorinių metų deklaruotos pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui per mėnesį, yra ne didesnės nei 192 eurai.

Klaipėdietės su penkiais vaikais šeimos mėnesio pajamos vienam asmeniui yra 14 kartų mažesnės, nei valstybės nustatytas remiamų pajamų dydis.

Socialinio būsto nuomos mokesčio moteriai per metus susidarydavo 534 eurai, tad jį sumokėjus, iš gaunamų vaiko pinigų likdavo pusė tiek.

Ar moteris mokėjo tą nuomos mokestį, ar kaupėsi skola, dienraštis informacijos neturi.

Klaipėdos miesto savivaldybė turi 591 socialinį būstą.

Socialinių būstų skolininkų yra 149, tai yra už būsto nuomą skolingas kas ketvirtas savivaldybės socialinio būsto nuomininkas.

Jų skola miestui siekia 63,2 tūkst. eurų.

Nuo šių metų pradžios nuo socialinio būsto nuomos mokesčio dėl sunkios finansinės padėties Klaipėdoje yra atleistos trys šeimos.

Jei pritars uostamiesčio taryba, šios moters šeimyna būtų ketvirtoji atleista nuo mokesčio iki šių metų galo.

Globoti leido teismas

Ž.B. šešių asmenų šeima gyvena dviejų kambarių socialiniame būste.

Moteris be savo dviejų augina tris nepilnamečius vaikus, kuriems Vilniaus apylinkės teismo nutartimi nustatyta nuolatinė globa.

Gyventoja naudojasi jai priklausančiomis išmokomis, tai yra – pagalbos pinigais vaikus globojančioms šeimoms, išmokomis už vaikus, globos (rūpybos) išmokos tiksline kompensacija.

Vis dėlto bendra gaunamų pajamų suma – labai maža.

Tad klausimas, kaip galėjo atsitikti, kad teismas leido globoti nepilnamečius jokių finansinių pajamų neturinčiam žmogui?

Pasirodo, globai nėra privaloma netgi pilna šeima (tėtis ir mama).

Esą vaikus globoti ar jais rūpintis norintis asmuo nebūtinai turi būti susituokęs, ar privalo turėti būstą, priklausantį jam nuosavybės teise.

„Svarbiausia, kad asmuo, norintis globoti be tėvų globos paliktus vaikus, turėtų tinkamas sąlygas vaikui augti ir ugdytis“, – patvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus patarėja Justina Marcinkutė.

Pažeidimų jūsų minimoje globėjos šeimoje fiksuota nebuvo.

Šiuo atveju, kaip gali būti tinkamai ugdomas vaikas, jei jo išlaikymui per dieną tėra 46 centai ir jo asmeninę erdvę sudaro tik 8,6 kvadratinio metro dviejų kambarių bute?

Formalūs reikalavimai globai

Pasiteiravus, kokius kriterijus turi atitikti globėjai, globojantys nepilnamečius vaikus, J.Marcinkutė vardijo Vaiko teisių tarnybos direktyvas.

Globėjais (rūpintojais) gali būti skiriami asmenys iki 65 metų amžiaus, išskyrus artimąjį giminaitį (artimi vaiko giminaičiai yra seneliai, broliai ir seserys), jei jis nori laikinai globoti ar rūpintis jaunesniu kaip 10 metų vaiku.

Globėjas turi būti ne jaunesnis nei 21 metų, išskyrus artimąjį vaiko giminaitį.

Globėjas negali būti pripažintas neveiksniu, taip pat – jei nuo jo buvo atskirtas vaikas ar anksčiau buvo apribota tėvų valdžia dėl to, kad jis netinkamai atliko savo pareigas.

Taip pat, norint tapti vaiko globėju, privalomi mokymai, trunkantys tris mėnesius.

Tačiau niekur nefiksuojama, ar globėjas privalo gauti pajamų, kurios užtikrintų ne tik jo paties, bet ir globotinio išlaikymą.

Tad šiuo atveju socialiniame būste gyvenanti ir du savo vaikus auginanti bedarbė formaliai atitiko visus dar trijų nepilnamečių globėjos kriterijus.

Egzistavimo užribyje nematyti?

Anot J.Marcinkutės, kiekviena istorija ir situacija yra skirtinga ir jautri, nes tai susiję su vaikais.

Todėl esą kiekvienam atvejui Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai „skiria ypatingą dėmesį, atskirai vertina individualias situacijas“.

„Vaiko teisių gynėjai daro viską, kad vaikams būtų užtikrinta saugi aplinka, augti ir ugdytis tinkamos sąlygos, atliepti geriausi jų interesai, o, esant galimybei, tokiomis sąlygomis vaiką globoti artimais emociniais ryšiais su juo susijusiam asmeniui, jam teikiamas prioritetas“, – dėstė J.Marcinkutė.

Vaiko teisių tarnybos atstovė postringavo, kad nepilnamečio globos ar rūpybos tikslas – „užtikrinti vaiko auklėjimą ir priežiūrą aplinkoje, kurioje jis galėtų saugiai tinkamai augti, vystytis ir tobulėti“.

„Kartą per metus Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai atlieka globos peržiūrą, bendrauja su vaikais, globėjais (rūpintojais), vertina vaiko gyvenimo sąlygas, kaip užtikrinami kiti jo poreikiai. Pažeidimų jūsų minimoje globėjos šeimoje fiksuota nebuvo. Nuolatinę globą nustato ne Vaiko teisių apsaugos tarnyba, o visas aplinkybes įvertinęs teismas“, – teigė J.Marcinkutė.

Ir pridūrė, jog globos išmokos skiriamos vaikams jų poreikių užtikrinimui.

Tačiau šiuo atveju kalba ne apie pažeidimus ar emocinę vaiko aplinką, bet kalbama apie nepilnamečių pragyvenimą už 46 centus per dieną, apie egzistavimą žemiau skurdo ribos, kuris anaiptol neprimena saugaus augimo, vystymosi ir tobulėjimo.

To jokia vaikų teises ginanti tarnyba kol kas šioje šeimoje nepastebėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Toma

Mes taip pat esam globėjai ir iš mūsų reikalavo pažymų iš darbdavių apie finansinę padėtį... kažkas tinkamai neatliko savo darbo

Anonimas

Globojamų vaikų išlaikymui skiriamos globos išmokos, sudarančios 162€/mėn. kiekvienam vaikui, tikslinis priedas, kuris, priklausomai nuo savivaldybės, gali skirtis, taip pat ir vaiko pinigai kiekvienam vaikui skiriami, šiuo atveju, kaip daugiavaikei šeimai. Taip kad šios šeimos bendros pajamos per mėnesį - ne mažiau kaip 1500 €. Gaunant dar ir paramą maistu išgyventi tikrai galima, juo labiau, kad ir mokesčiai soc.būste gyvenant nedideli.

X

Kažkas negerai su skaičiais: kiekvienas vaikas iš valstybės gauna po 112 EUR+ 320 EUR globos išmoka ir tikslinis priedas globojamas vaikui+ 140 pagalbos pinigai vaikui. Vien globojamam vaikui valstybė skiria 572 EUR per mėnesį. 3*572+112*2=1940 EUR+ priteistas išlaikymas savo vaikams+ bedarbio išmoka. Manau 6 asmenų šeima turėtų išgyventi, o žurnalistė kažką ne taip suskaičiavo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS