Žiema Klaipėdos kelininkų nenudžiugino | Diena.lt

ŽIEMA KLAIPĖDOS KELININKŲ NENUDŽIUGINO

Trečiadienį uostamiestyje oficialiai baigiasi žiemos sezonas. Gatvių ir šaligatvių prižiūrėtojai tvirtino, kad jis nebuvo sudėtingas, tačiau pabrėžė, jog dėl sausų ir malonių orų neturėta galimybės padirbėti iš peties.


 

Trečiadienį uostamiestyje oficialiai baigiasi žiemos sezonas. Gatvių ir šaligatvių prižiūrėtojai tvirtino, kad jis nebuvo sudėtingas, tačiau pabrėžė, jog dėl sausų ir malonių orų neturėta galimybės padirbėti iš peties.

Orai buvo apgaulingi

Oficialus žiemos sezonas startuoja mėnesiu anksčiau ir baigiasi mėnesiu vėliau nei kalendorinis – tęsiasi nuo lapkričio 1-osios iki kovo 31 d.

Kelininkai tvirtino, kad šis sezonas nebuvo sudėtingas, tačiau pasitaikė ir apgaulingų dienų.

Šiaurinę miesto dalį prižiūrinčios įmonės „Specialus autotransportas“ generalinis direktorius Laimonas Žemaitis pasakojo, kad daugiausia rūpesčių kilo sausį. Tada plikledis esą susidarydavo kiekvieną rytą.

„Buvo gana sunkus mėnuo. Gatves barstėme kiekvieną dieną. Neįprasta buvo tai, kad vyraujant silpnai teigiamai temperatūrai – 1–2 laipsniams šilumos – formuodavosi plikledis. Tai buvo gana keistas dalykas“, – prisiminė vadovas.

Pasak L.Žemaičio, tokiais atvejais buvo sudėtinga prognozuoti, kaip toliau kis oro temperatūra, ar reikės barstyti gatves.

„Jei termometro stulpelis pakiltų iki 3 laipsnių šilumos, tada atrodytų juokinga, kad barstome gatves. Tačiau, nukritus iki 0–0,5 laipsnių, gatvės pradėtų ledyti. Buvo atvejų, kai ledyti pradėdavo vyraujant 1–1,5 laipsnio šilumos“, – pasakojo vadovas.

L.Žemaitis atkreipė dėmesį, kad tokiais atvejais buvo galima berti gatves, nesukant galvos, kaip toliau keisis oro temperatūra. Taip daroma autostradose. Tačiau norėta surasti aukso viduriuką.

Kiti mėnesiai, anot vadovo, nebuvo sudėtingi. L.Žemaitis neslėpė, kad lūkesčiai dėl uždarbio žiemą buvo didesni. Kadangi žiema buvo švelnesnė ir sausesnė, mažiau sunaudota druskos, smėlio ir druskos mišinio, degalų.

„Žiema lūkesčių nepateisino, bet panikuoti ir verkti nėra dėl ko“, – pabrėžė vadovas.

Šią žiemą šiaurinėje miesto dalyje buvo išpilta apie 1,5 tūkst. tonų druskos. Rimtesnę žiemą jos kiekiai siekia apie 2 tūkst tonų.

„Skirtumas nėra didelis. Įtakos turėjo tai, kad dėl besiformuojančio plikledžio intensyviai gatves reikėjo barstyti sausį. Gal gyventojai ir nepastebėjo, bet sausis mums buvo labai darbingas. Leido pajusti žiemą. Šiaip ši žiema buvo panaši į praėjusią“, – tvirtino L.Žemaitis.

Žiema – sausa ir maloni

Pasak pietinę miesto dalį prižiūrinčios įmonės „Žemkasa“ direktoriaus Dainiaus Zoko, žiemos sezono, galima sakyti, ir nebuvo.

„Sezonas neįvyko. Nebuvo nei žiemos, nei sniego, nei pinigų. Ši žiema buvo panaši į praėjusią. Buvo sausa ir maloni. Nieko tokio. Rasime, kaip uždirbti pinigų“, – komentavo vadovas.

D.Zokas pasakojo, kad valyti miestą žiemą teko 2–3 kartus. Daugiau reikėjo berti, kad nesusidarytų plikledis: „Žmonės neturėjo kada iš peties padirbėti ir galvų gerai pravėdinti“.

Vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad buvo apgaulingų situacijų, kai gatvės ledydavo ir esant teigiamai temperatūrai. Teko labai gerai įvertinti padėtį.

Pietinėje miesto dalyje buvo išpilta apie porą šimtų tonų druskos. Tiesa, atsargos buvo kur kas didesnės.

„Daug druskos buvome nusipirkę prieš dvejus metus. Pernai dar papildėme. Jos buvo iki sandėlio lubų. Liko tikrai daug. Dar turbūt tokioms penkioms žiemoms užtektų. Gaila, kad nebuvo žiemos. Buvome pasiruošę. Gal kuriam nors kunigui reikėjo druskos nuvežti, kad žiema būtų“, – šmaikštavo vadovas.

Anot D.Zoko, keisčiausia, kad aplink Klaipėdą sniego buvo, tik uostamiestį jis aplenkdavo.

Numatytų lėšų užteko

Šaligatvius prižiūrinčios įmonės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius Gediminas Valašinas džiaugėsi, kad pavyko išvengti lijundrų, plikšalų, o gyventojams – traumų.

„Sezonas nebuvo sunkus. Žiemiškų darbų nebuvo daug. Teko imtis kitiems metų laikams būdingų veiklų: rinkti šiukšles, šakas po audrų“, – teigė vadovas.

Vis dėlto G.Valašinas tvirtino, kad ant šaligatvių išpilta nemažai druskos ir smėlio mišinio. Tačiau jų kiekiai dar nėra suskaičiuoti.

„Rytais pašaldavo. Teko ir budėti. Tačiau didžiąją dalį šio šaltojo sezono lijo ir nešalo. Paskutinės dvi žiemos buvo labiau panašios į rudenį“, – teigė vadovas.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda dar negalėjo pasakyti, kiek šią žiemą atsiėjo miesto priežiūra. Paskutinių sąskaitų savivaldybė sulauks po Velykų.

„Iš pažiūros ši žiema labai panaši į praėjusią. Pinigų išleidome panašiai, tačiau 900 tūkst. mažiau nei 2012–2013 m. žiemą. Kai gausime sąskaitas, bus tikslūs rezultatai“, – tvirtino direktorius.

GALERIJA

  • Laimonas Žemaitis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

teisejas

Melagiai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS