ŽIV pacientams padedanti Snieguolė: gydykite ir gyvenkite visavertį gyvenimą | Diena.lt

ŽIV PACIENTAMS PADEDANTI SNIEGUOLĖ: GYDYKITE IR GYVENKITE VISAVERTĮ GYVENIMĄ

  • 2

Jau 20 metų Klaipėdos žemo slenksčio kabinete (ŽSK) dirbanti Snieguolė sako, kad daug čia ateinančių žmonių ieško jos asmeniškai, nes žino, kad visos jų paslaptys čia yra saugios. Tačiau daugiau nei pusė ŽIV turinčių asmenų vis dar nesigydo. Tai reiškia, kad imunitetas silpsta, o liga plinta ne tik šeimoje, bet ir visuomenėje. Vis dėlto ŽIV nėra nuosprendis – specialistė paaiškina, kad vaistais gydoma liga yra visiškai kontroliuojama ir netrukdo gyventi visavertį gyvenimą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje nustatyta virš 3 tūkst. ŽIV atvejų, tačiau gydosi vos 40 proc. žmonių. Nuo šių metų pradžios iki vasaros pabaigos Lietuvoje registruoti 96 nauji ŽIV susirgimo atvejai, iš kurių penkiolika – Klaipėdoje. Dėl gydymo iš jų kreipėsi tik pusė sergančiųjų.

Nors ŽIV gydymas nuo praėjusių metų visiems yra visiškai nemokamas, besigydančių žmonių rodiklis Lietuvoje išlieka vienas mažiausių visoje Europoje. To priežastys gali būti įvairios, tačiau dažnai gydymo kreiptis kliudo baimė pripažinti ligą ir būti pasmerktam kitų.

Kartu su Snieguole dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja Liudmila pritaria, kad, išgirdus ŽIV diagnozę, dažnai būna baisu prasitarti apie tai kitiems. Tačiau į Klaipėdos psichikos sveikatos centro žemo slenksčio paslaugų stacionarų kabinetą ateinantys žmonės – pacientai ar jų artimieji – visada gali tikėtis palaikymo ir paprasto bendravimo. Čia nėra nei oficialių konsultacijų, nei baltų chalatų, o pasikalbėjus paaiškėja, kad ir pačios ligos reikia ne bijoti, o tiesiog gydyti.

Vartojant vaistus, ŽIV kraujyje nebeaptinkamas ir negali būti perduotas

Kadangi vaistai nuo ŽIV yra nemokami visiems pacientams, Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Infekcinių ligų departamento AIDS centro gydytoja Žavinta Kančauskienė ragina naudotis galimybe gydytis ir gyventi visavertį gyvenimą. Šiuolaikinis gydymas nesukelia tiek šalutinių poveikių, kiek anksčiau, o reguliariai vartojant kiekvienam individualiai pritaikytus vaistus, ŽIV virusas yra nebeaptinkamas kraujyje ir negali būti perduotas.

Šiuolaikinis gydymas nesukelia tiek šalutinių poveikių, kiek anksčiau, o reguliariai vartojant kiekvienam individualiai pritaikytus vaistus, ŽIV virusas yra nebeaptinkamas kraujyje ir negali būti perduotas.

„Kasmet stebimi ŽIV gydymo pokyčiai, atsiranda naujų vaistų, kurie yra patogesni vartoti ir sukelia mažiau šalutinių poveikių. Kiekvienam pacientui gydymas yra skiriamas iškart ir parenkamas individualiai, priklausomai nuo įvertintų vaistų atsparumo ir poveikio žmogui, jie gali būti keičiami. Tai labai svarbu žinoti, nes jei kažkam vaistai netiko – nereiškia, kad netiks ir kitam. Juos pritaikius, svarbu laikytis gydymo režimo ir jo nenutraukti, nes kyla didesnė rizika, kad išsivystys atsparumas. Vaistų, kurie sunaikintų virusą, dar nėra, tačiau gydantis virusas nebeplinta ir nesukelia jokių ligos simptomų. Jei žmogus gydosi, jis jaučiasi gerai, kaip ir kiekvienas sveikas žmogus, ir, kaip aš sakau, net nesužino, kas tai yra per liga. Vienintelis priminimas apie ją yra vaistai, kuriuos reikia gerti reguliariai“, – sako gyd. Ž.Kančauskienė.

Socialiniai darbuotojai padeda bet kokiu klausimu

Socialinė darbuotoja Snieguolė sako, kad kiekvienam atėjusiam žmogui stengiasi padėti individualiai ir nebūtinai iškart šnekasi apie ŽIV ar kitų ligų gydymą. Ji supranta, kad ŽIV sergančiam, bet neturinčiam kur gyventi ar ką valgyti žmogui, gydymas iš pradžių nėra prioritetas. Todėl, jei reikia, socialinės darbuotojos pirmiausiai padeda rasti nakvynę, maisto, drabužių. Dažnai padeda deklaruoti gyvenamąją vietą, užsiregistruoti teritorinėse ligonių kasose, užimtumo tarnyboje, susitvarkyti dokumentus pašalpai ar dėl neįgalumo.

„Stengiamės, kad mūsų slenkstis būtų kuo žemesnis ir per pokalbius su kiekvienu išsiaiškiname tuos mažus žingsnelius, kurių galime imtis, kad pasaulis pradėtų šviesėti. Žmonės dažnai neturi asmens dokumentų, kuriuos padedame gauti, priregistruojame, kur reikia, tarpininkaujame, nuvežame, nuperkame bilietėlį. Kalbame apie venų ar žaizdų priežiūrą, reabilitaciją, užrašome ar lydime pas odos ir veneros ligų specialistus, infektologus, odontologus ar ginekologus ir kitus specialistus, jei to pageidauja pacientas ar jo artimasis. Gyvo žmogaus – ir problemos gyvenimiškos“, – sako su viso Klaipėdos regiono gyventojais dirbanti Snieguolė.

„Sulaukiame ir pacientų antrųjų pusių ar tėvų, nes ir jiems reikia emocinės pagalbos. Sužinojus apie tai, kad artimas žmogus yra užsikrėtęs ŽIV, kyla toks pat šokas, tarsi tai sužinojus apie save. Tačiau, atsivėrus ir išsikalbėjus, iškart pačiam ima viskas aiškėti. Mes išklausome, palaikome, suteikiame visą reikalingą informaciją ir papasakojame, kaip užsikrečiama, ko nereikia bijoti, kaip iš tikrųjų yra“, – sako socialinė darbuotoja.

Neišsprendžiamų bėdų nėra, svarbu tik žengti pirmą žingsnį

Socialinė darbuotoja Snieguolė teigia, kad geriausių rezultatų sulaukti galima tik veikiant kartu – pacientams su sveikatos priežiūros specialistais ir socialiniais darbuotojais. Ji šioje srityje taip ilgai dirba, nes mato tikrą naudą ir prasmę. Tačiau būna labai gaila, kad kai kurių žmonių motyvuoti taip ir nepavyksta, nes galutinį sprendimą gydytis priima pats žmogus. Darbuotoja sako, kad sunku pacientų nesėkmių nepriimti asmeniškai, nes kiekvienu atveju kantriai tikiesi ir lauki, kol žmogus pasieks užsibrėžtą tikslą.

„Natūralu, kad vaisto nuo visų problemų mes iš stalčiaus neišsitrauksime, bet neišsprendžiamų bėdų nėra. Visada kažką galima padaryti, ir esame mes – žemo slenksčio kabineto darbuotojai, gydytojai ir daug gerų žmonių bei organizacijų, linkusių padėti skirtingais klausimais. Svarbu tik, kad žmogus ateitų, žengtų pirmą žingsnį. O tada ir įtikinėti jau nebereikia – galiausiai pats supranta, dėl ko gydosi, ir kad atsakingai geriant gydytojo paskirtus vaistus ŽIV jokių problemų nebekelia“, – sako Snieguolė.

Gelbėtojai be slenksčių

„Gelbėtojai be slenksčių“ – tai socialinė iniciatyva ŽIV pacientams ir jų artimiesiems. Ja siekiama informuoti ir padėti gauti socialines bei sveikatos priežiūros paslaugas ir taip mažinti su ŽIV infekcija susijusią stigmą bei socialinę atskirtį Lietuvoje.

Dėl gydymo reikėtų kreiptis į Infekcinių ligų departamento AIDS centrą – Liepojos g. 39, Klaipėda. Susitarti dėl vizito antradieniais ir ketvirtadieniais (12–13.30 val.) galima tel. (8 46) 396 608.

Dėl socialinės pagalbos ir tikslinės informacijos apie ŽIV infekciją galima kreiptis į Klaipėdos psichikos sveikatos centro žemo slenksčio kabinetą – Taikos pr. 119, Klaipėda (įėjimas iš „Žardės“ pašto pusės). Atvykti galima darbo dienomis (14–19 val.) arba dėl pokalbio susitarti tel. (8 46) 346 421.

Socialinė iniciatyva vykdoma bendradarbiaujant su ŽIV srityje dirbančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, žemo slenksčio kabinetais ir sveikatos priežiūros bendrove „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašom kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.


Žemo slenksčio kabineto darbuotojos gali:

• konsultuoti sveikatos, ligų prevencijos ir žaizdų priežiūros klausimais,

• greitaisiais testais anonimiškai ištirti dėl ŽIV, hepatito B ir C virusų,

• padėti užsiregistruoti reikalingose institucijose ir susitvarkyti asmeninius dokumentus,

• tarpininkauti su sveikatos priežiūros įstaigomis ir specialistais, palydėti pas gydytojus,

• suteikti socialinę ir psichologinę paramą,

• pagal individualius poreikius padėti kitais klausimais.


CL Nr NP-LT-HVU-PRSR-190003,

parengimo data: 2019 11 07

© 2019 GSK įmonių grupė arba licencijos turėtojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nijole

Hepatitą c išgydė tik Airijos daktarai,o Klaipėda pasakė...nepagydoma

snieguole su liudmila padeda sergantiems nuo

ZIV.. ....o senis saltis su santa Klausu ir sventu Valantinu padeda serantiems LGBT ligom.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS