Apeliacinis teismas: G. Zumaras pagrįstai pripažintas kaltu dėl korupcijos | Diena.lt

APELIACINIS TEISMAS: G. ZUMARAS PAGRĮSTAI PRIPAŽINTAS KALTU DĖL KORUPCIJOS

  • 0

Kyšį ėmusiam buvusiam Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriui Gediminui Zumarui palikta galioti ankstesniu teismo nuosprendžiu skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė, penktadienį pranešė Lietuvos apeliacinis teismas.

Klaipėdos apygardos teismas 2018 metais G. Zumarui skyrė lygtinę dviejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Taip pat jam buvo uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Kyšį davusiam statybų bendrovės „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkui Genadijui Kamkalovui teismas tuomet skyrė 9,4 tūkst. eurų baudą.

Šį teismo nuosprendį Lietuvos apeliaciniam teismui apskundė abu nuteistieji. Apeliacinis teismas anksčiau abu skundus buvo atmetęs, tačiau šią nutartį nuteistieji kasacine tvarka apskundė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, kuris bylą vėl grąžino į Apeliacinį teismą, nurodydamas patikrinti kriminalinės žvalgybos veiksmų teisėtumą.

„Lietuvos apeliacinis teismas išsireikalavo kriminalinės žvalgybos duomenis, patikrino ir nustatė, kad kriminalinė žvalgyba veiksmus atliko teisėtai. Nors apeliacinės instancijos teismas nepripažino įrodymu vieno slapto sekimo protokolo, tačiau visi kiti byloje surinkti ir ištirti įrodymai teisėjų kolegijai leido daryti abejonių nekeliančią išvadą, kad nuteistieji padarė korupcinio pobūdžio veikas ir skundžiamu nuosprendžiu už tai nuteisti pagrįstai“, – rašoma teismo pranešime.

Bylos duomenimis, kyšius davęs G. Kamkalovas siekė, kad Uosto direkcijos atstovas priimtų Latvijos bendrovei, atliekančiai statybos rangos darbus pagal sutartis su Uosto direkcija, palankius sprendimus.

Nustatyta, kad G. Zumaras 2016 metų vasarį iš G. Kamkalovo paėmė 5175 eurų vertės rankinį laikrodį „Ulysse Nardin“, o birželio mėnesį – 48 eurų vertės alkoholinio gėrimo butelį ir 5 tūkst. eurų, įdėtų į gėrimo dėžutę.

Tuomet G. Zumaras ėmėsi šalinti kliūtis, kad „Latvijas tilti“ galėtų pradėti pasirengimo statyboms darbus dar neturėdama patvirtinto projekto. Konkretus projektas nėra įvardijamas.

2016 metų birželį Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko kratas Klaipėdos uosto direkcijoje ir sulaikė abu įtariamuosius. G. Zumaras, jam pateikus įtarimus dėl kyšio už direkcijoje priimamus „Latvijas tilti“ finansiškai naudingus sprendimus, buvo atleistas iš pareigų.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS