Buvusio pareigūno orumą sutrypė areštinėje | Diena.lt

BUVUSIO PAREIGŪNO ORUMĄ SUTRYPĖ AREŠTINĖJE

Buvęs teisėsaugos sistemos pareigūnas po kivirčo su žmona atsidūrė areštinėje. Dvi paras už grotų praleidęs solidaus amžiaus klaipėdietis tikino, kad tokio pažeminimo nepatyręs per visą savo gyvenimą. Esą net sovietmečiu milicininkai su sulaikytaisiais taip nesielgdavę.

Buvęs teisėsaugos sistemos pareigūnas po kivirčo su žmona atsidūrė areštinėje. Dvi paras už grotų praleidęs solidaus amžiaus klaipėdietis tikino, kad tokio pažeminimo nepatyręs per visą savo gyvenimą. Esą net sovietmečiu milicininkai su sulaikytaisiais taip nesielgdavę.

Po kivirčo – areštas

Septintą dešimtį įpusėjęs klaipėdietis Zigmas (vardas pakeistas – A.D.) pateko į nepavydėtiną situaciją. Šeimos drama ir įsiplieskęs konfliktas su žmona, per kurį vyras pripažįsta vis dėlto sudavęs delnu jai per veidą, jam baigėsi labai liūdnai.

"Ilga istorija. Kai galiausiai žmona pareiškė, kad ji ketina parduoti mūsų butą, nebeištvėriau, supratau tai kaip šantažą ir provokaciją, todėl paskambinau į policiją. Ji trenkė durimis ir išėjo. Atsidariau vyno butelį ir išgėriau iš nuoskaudos. Netrukus grįžo žmona su dviem pareigūnais. Pasirodo, ji man iškvietė policiją", – dienraščiui pasakojo klaipėdietis.

Moteris parašė pareiškimą dėl smurto artimoje aplinkoje. Zigmą pareigūnai išsivežė apklausti į policijos komisariatą.

"Policininkai elgėsi kultūringai. Komisariate alkoholio matuokliu patikrino blaivumą, fiksavo lengvą girtumą. Mane pralaikė valandą, o kai pareiškiau pretenzijas, kodėl neleidžia eiti namo, pažadėjo paleisti, bet įsodino į mašiną ir nuvežė į areštinę", – savo versiją pateikė Zigmas.

Galimas dalykas, kad komisariate pokalbis nebuvo toks jau inteligentiškas, nes, pasak pareigūnų, paprastai į areštinę taikūs piliečiai nepakliūva.

Klaipėdietis pripažįsta: "Gal pasakiau pareigūnams kažką aštriau". Tačiau teigia, kad jokio konflikto komisariate nebuvo.

Bet kuriuo atveju vyras turėjo susitaikyti su faktu, kad dvi paras praleis už grotų.

Žeminanti apžiūra

Zigmas sakė, kad pirmiausia jį nufotografavo pakabinę lentelę su kažkokiais numeriais, paėmė pirštų atspaudus.

"Viskas vyko areštinės koridoriuje. Man liepė nusirengti rūbus. Sako: "Dabar apatinius nusmauk žemiau kelių". Liepė suktis į vieną pusę, į kitą. Apžiūrėjo visas kūno angas. Ar aš koks nors nusikaltėlis, narkotikų ir peilių visur prisikaišiojęs? Juk mane iš namų atvežė. Esu tikras – tai buvo daroma tam, kad palaužtų mano orumą. Ar bent įsivaizduojate, koks tai yra jausmas?" – sunkiai emocijas valdė Zigmas, kuris pats tarybiniais laikais 15 metų dirbo tuometėje milicijoje.

Esą tada milicininkai iš sulaikytųjų taip nesityčiodavo, kaip dabar jam teko patirti pačiam.

"Tada gi tik diržą iš kelnių ištraukdavo, kad nepasikartų. O dabar kas vyksta? Toks pažeminimas, sutrypė mane kaip žmogų, į purvą sumynė. Argi galima taip tyčiotis?" – vis klausė klaipėdietis.

Liepė semti šiukšles?

Kadangi Zigmas tarybiniais laikais buvo milicininkas, dėl jo paties saugumo vyrą į kamerą pasodino vieną.

Tik uždarytas klaipėdietis paskelbė bado streiką ir pareikalavo advokato, tačiau jo niekas neiškvietė, nes prieš tą nelemtą apžiūrą per apklausą komisariate Zigmas pasirašė, kad advokato jam veikiausiai nereikės.

Nors vėlesni vyro reikalavimai išsikviesti gynėją pareigūnų liko neišgirsti.

"Paskui paprašiau budėtojo, kad duotų man popieriaus, nes ketinau raštiškai parašyti, kad atsisakau maisto davinio. Iš pradžių man pareiškė, kad privalau turėti savo reikmenis, bet vėliau popieriaus lapą vis dėlto davė. Tada raštu pareikalavau ir advokato, bet jo nesulaukiau. Man advokatą pasiūlė tik vėliau, kai jau paleido iš areštinės", – tikino klaipėdietis.

Antrą parą Zigmas teigia sulaukęs klausimo, ar kameroje yra šiukšlių. Esą pilnas maišas atliekų prie tualeto stovėjo jau kai jį uždarė į kamerą.

"Sakau, pilnas maišas stovi nežinia nuo kada. Tai jie man sako, dabar tu mums tas šiukšles perkrauk į mūsų maišą pro langelį duryse, pro kurį paduoda maistą. Užmovė tą maišą ir liepė grūsti svetimus kažkieno panaudotus tualetinius popierius. Sakau, atidarykite duris ir pasiimkite patys, aš juk ne koks nors banditas, nepabėgsiu. Manęs reikalavo, kad plikomis rankomis tai daryčiau. Kaip tai pavadinti, jei ne tyčiniu asmens žeminimu?" – piktinosi klaipėdietis.

Kamera – ne kurortas

Tuo metu, kai vyko šis incidentas, Klaipėdos areštinėje buvo tam tikra bevaldystė, senasis areštinės vadovas Sigitas Bulovas jau buvo išlydėtas į pensiją, o naujasis dar nepaskirtas.

Tad kas tada išties nutiko komisariato pusrūsyje esančioje daboklėje, sunku pasakyti.

Klaipėdos apskrities komisariato viršininko pavaduotojas Silvijus Baranauskas pabrėžė, kad jei pilietis yra įtariamas padaręs nusikaltimą ir yra sulaikomas, areštinės budėtojas nustatyta tvarka turi jį ir jo daiktus patikrinti.

"Tikiu, kad pareigūnas, atlikęs apžiūrą, tikrai vadovavosi teisės aktais. Sulaikytasis buvo patikrintas, ar neturi kokių nors daiktų, kurie kelia grėsmę jam pačiam ar darbuotojams. Patikrinimas turėjo būti atliekamas specialiose areštinės patalpose. Jokių pašalinių asmenų ten negalėjo būti. Kaip pats sulaikytasis visą šį procesą suvokia, jau yra jo nuomonė, bet esu tikras, kad teisės aktai nebuvo pažeisti", – dėstė S.Baranauskas.

Pasak pašnekovo, neretai sulaikytieji apkaltina pareigūnus smurtu, todėl areštinės patalpose įrengtos vaizdo fiksavimo kameros.

Ar šiuo konkrečiu atveju buvo pažeistos žmogaus teisės, taip pat bus galima patikrinti, jei bus atliekamas vidinis tyrimas.

Stulbinami smurto mastai

Pasak advokatų, pati idėja dėl teisinio smurtautojų, kurie skriaudžia artimuosius, sutramdymo esą yra labai gera. Tačiau šis įstatymas, anot ekspertų, netobulas ir yra daug landų, suteikiančių galimybę juo piktnaudžiauti.

"Tai – labiausiai probleminis įstatymo straipsnis šiandien. Pasitaikė ne vienas atvejis, kai emocijų paveikti artimieji iškviečia pareigūnus, vienas konflikto dalyvių yra uždaromas į areštinę esą tam, kad pamokytų triukšmadarį. O rezultatas būna ne visai toks, kokio laukiama. Žmona kartais net nesuvokia, kokius padarinius gali iššaukti tas jos skambutis ir pareigūnų atvažiavimas", – dėstė viešumo nepanoręs advokatas.

Per pastaruosius tris mėnesius į areštinę dėl smurto artimoje aplinkoje buvo uždaryta beveik 200 klaipėdiečių, tarp jų pasitaikė ir moterų.

Gegužę ir liepą areštuota po 65 smurtautojus, o birželį – 68. Kasdien tenka izoliuoti 2–3 asmenis, kurie pakėlė ranką ar psichologiškai smurtavo prieš savo šeimos narius.

GALERIJA

  • Buvusio pareigūno orumą sutrypė areštinėje
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

SIAUBAS

Koks susidorojimas su žmogumi.Sumąstė parduoti butą ir dar susidoroti

Šiaip jau

Moterys daug dažniau smurtauja šeimoje, bet jos naudoja psichologinį smurtą. Šantažas, intrigos, nuolatinis erzinimas, koneveikimas. Žmogus savo namuose negali nuo to pabėgti. Vieni vyrai pradeda gerti, kiti žudosi ir pan. Tai neįrodoma problema, o kai vyras duoda atkirtį taip kaip supranta, tai jį apkaltina smurtu, tai pedofilija.

X

NEZEMINK IR NEBUSI PAZEMINTAS O BUTU GALIMA SUZINOTI TIKRA VARDA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS