Byla dėl beveik šešių milijonų eurų iššvaistymo: džiaugtis išteisinimu dar anksti | Diena.lt

BYLA DĖL BEVEIK ŠEŠIŲ MILIJONŲ EURŲ IŠŠVAISTYMO: DŽIAUGTIS IŠTEISINIMU DAR ANKSTI

Išnagrinėjęs didelės apimties baudžiamąją bylą dėl beveik šešių milijonų eurų iššvaistymo ir bendrovės "Nidos pušynas" įstūmimo į bankrotą Klaipėdos apygardos teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį Vladimirui Romanovui ir kitiems. Valstybės kaltintoja neabejodama teigė skųsianti šį sprendimą.

Kaltės nepripažino

52 tomų bylos medžiagoje kaltinamaisiais vadinti aštuoni asmenys, ne vienas jų iki šiol užima aukštas pareigas Lietuvoje veikiančiame banke, kiti yra gerai žinomi verslininkai.

Nė vienas teisiamasis nepripažino kaltės, o teismo posėdžiuose kaltę vertė arba vieni kitiems, arba nepagrįstai juos į keblią padėtį įstūmusiems pareigūnams.

Klaipėdos apygardos teismo pranešime teigiama, jog visi aštuoni buvo kaltinami, kad veikdami organizuota grupe atliko tam tikras užduotis ir turėjo skirtingus vaidmenis, susitarė daryti ir padarė sunkų nusikaltimą.

Valstybės kaltintoja neabejodama teigė skųsianti šį sprendimą.

V.Romanovas byloje buvo vadinamas organizuotos grupės lyderiu ir vadovu bei faktiniu į nusikalstamos veikos padarymą įtrauktų juridinių asmenų steigėju bei savininku. Jo sesuo Olga Gončaruk vadinta antrąja organizuotos grupės lydere ir vadove.

Rado argumentų

"Veikdami su kitais kaltinamaisiais, atlikusiais veiksmus, būtinus paskolai UAB "Nidos pušynas" suteikti ir vėliau tos pačios paskolos piniginėms lėšoms panaudoti, jiems žinant, kad tokiu nusikalstamu būdu bus padengtos paminėtų verslininkų bei bendrovės "First partneriai" turtinės prievolės Šiaulių bankui "Nidos pušyno" turtu, parengė ir kartu su kitais organizuotos grupės nariais įgyvendino nusikalstamos veikos planą", – apie buvusius kaltinimus pranešė teismo atstovė.

V.Romanovas, O.Gončaruk, su jais susiję asmenys, taip pat Šiaulių banko vadovai bei darbuotojai, buvęs "Nidos pušyno" vadovas buvo kaltinami tuo, kad įvykdė sunkų nusikaltimą.

Baudžiamojoje byloje buvo įvardinta iššvaistyta 5 708 410 eurų suma.

Suabejojo liudijimu

Teismo pranešime teigiama, kad išteisinamasis sprendimas paskelbtas išnagrinėjus bylos aplinkybes ir įvertinus visus įrodymus.

"Visų kaltinamųjų kaltė neįrodyta. Nustatydamas asmens kaltumą padarius nusikalstamą veiką teismas negali remtis prielaidomis, o kilus pagrįstų abejonių, kai jų nebegalima pašalinti, privalo vadovautis in dubio pro reo principu, pagal kurį visos abejonės ir dviprasmybės aiškinamos kaltinamojo naudai", – teigiama teismo pranešime.

Bylą išnagrinėjusi teisėja padarė išvadą, kad kaltinamųjų V.Romanovo ir O.Gončaruk kaltei dėl organizuotos grupės sukūrimo ir svetimo turto iššvaistymo patvirtinti ir apkaltinamajam nuosprendžiui priimti byloje esančių neabejotinų ir neginčytinų įrodymų nepakanka.

"Vertindamas atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės liudytojos parodymus, kuriais buvo grindžiamas kaltinimas, teismas pažymėjo, kad tokie parodymai turi būti vertinami itin atidžiai, skiriant didesnį dėmesį jų savarankiškumui, objektyvumui, taigi – patikimumui, juolab kad jos parodymų, jog ji veikė išimtinai pagal O.Gončaruk nurodymus ir nepriėmė savarankiškų sprendimų, nepatvirtina kitų, kaip liudytojų byloje apklaustų, asmenų parodymai", – rašoma pranešime spaudai.

Dėl skundo neabejoja

Nenustačius, kad padarė inkriminuotas nusikalstamas veikas, išteisinti ir kiti teisiamieji.

Teismas pažymėjo, kad kaltinime nenurodyta, kam nusikalstamais veiksmais buvo padaryta žala, kurią dėl svetimo turto iššvaistymo patyrė juridinio asmens kreditoriai ir akcininkai, o bylos medžiaga patvirtino, kad bendrovės "Nidos pušynas" kreditoriai jokių pretenzijų nepareiškė ir sudarytų sandorių, kaip pažeidžiančių kreditorių teises, neginčijo.

Teismas nenustatė ir "Nidos pušyno" vadovo kaltės, nes bendrovė patyrė nuostolių, kai jis jau nebuvo bendrovės vadovu.

Išteisinamasis nuosprendis paskelbtas sausio 20-ąją. Jį apskųsti galima per 20 dienų.

Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Vida Skalauskienė neabejodama patikino, kad būtent taip ir pasielgs. Kol kas apie būsimo skundo argumentus nepranešama.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ogi

pasidalins ir uzgniaus kaip visuomet nutrupes visiem po biski kas isizios ta uzciaups kaip jurbarko bandito byloje ===

klaipėdos apygardos teismas

ir yra visų banditų stogas ...

snoras

Visus parazitus i cype!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS