Dėl sudegusio plastiko įmonė turės atlyginti beveik 20 tūkst. eurų žalą aplinkai | Diena.lt

DĖL SUDEGUSIO PLASTIKO ĮMONĖ TURĖS ATLYGINTI BEVEIK 20 TŪKST. EURŲ ŽALĄ APLINKAI

  • 1

Dėl kilusio gaisro, kurio metu sudegė plastiko atliekos, bendrovė „Virginijus ir ko“ turės atlyginti gamtai padarytą beveik 20 tūkst. eurų žalą.

Kaip trečiadienį informavo Klaipėdos apylinkės teismas, dėl įmonės kietųjų antrinių žaliavų rūšiavimo bazėje kilusio gaisro, teismas Aplinkos apsaugos departamento ieškinį tenkino visiškai.

Gaisras Klaipėdos bendrovėje kilo 2022 metų rugpjūčio viduryje. Aplinkosaugininkai apžiūros metu nustatė, kad atviroje 700–1000 kvadratinių metrų ploto teritorijoje degė plastiko atliekos.

Per gaisrą sudegė 1,21 tonos netinkamai laikomos šienainio plėvelės, į aplinkos orą buvo išmesti teršalai, dėl ko buvo padaryta žala aplinkai.

Kaip skelbiama, neplaninio patikrinimo metu buvo nustatyta, kad įmonė vykdydama popieriaus kartono, plastikinės, cheminio poliesterio (PET), stiklo, medinės, kombinuotos, metalinės ir kitos pakuotės atliekų surinkimą, rūšiavimą, smulkinimą ir kitas veiklas, taip pat atliekų importą ir eksportą, laikė šias atliekas atviroje teritorijoje sukrautas į krūvas ir palaidas, taip pažeisdama jai išduoto Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimo sąlygas.

Pagal TIPK leidimą toje teritorijoje rūšiuotų, nerūšiuotų ar likusių po rūšiavimo atliekų laikymas numatytas uždaro tipo konteineriuose.

Anot aplinkosaugininkų, buvo nesilaikyta ir Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų – degios atliekos buvo sandėliuojamos tiesiogiai prie pastato sienų, nepaliekami reikalingi tarpai, rietuvės kraunamos didesnės nei nustatyta.

Įmonė nesutiko, kad atsakomybė dėl gaisro tenka jai ir kad gaisro metu buvo padaryta žala aplinkai. Taip pat nesutiko su aplinkosaugininkų paskaičiuota žala, todėl buvo kreiptasi į teismą.

Klaipėdos apylinkės teismas kovo pradžioje nustatė, kad bendrovė „Virginijus ir ko“ laikė atliekas pažeisdama privalomus tiek taršos leidimo, tiek gaisrinės saugos reikalavimus. Teismo vertinimu, gaisras kilo ir žala aplinkai buvo padaryta, nes įmonė nesilaikė aplinkosaugos ir gaisrinės saugos reikalavimų.

Teismas nusprendė priteisti iš įmonės beveik 19,9 tūkst. 890,22 Eur žalos atlyginimą, 5 proc. dydžio metines procesines palūkanas nuo bylos iškėlimo teisme dienos pernai birželį iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Klaipėdos apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alio, Pilype

Ar už padangų gaisrą Alytuje buvo atlyginti milijonai, kaltininkas sėdi?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS