Po avarijos Pervalkoje – mįslių aibė | Diena.lt

PO AVARIJOS PERVALKOJE – MĮSLIŲ AIBĖ

Po keturių parų bauginančios nežinios šeštadienio vakarą Klaipėdos ligoninės reanimacijos palatoje akis pagaliau atmerkė prie Pervalkos pėsčiųjų perėjoje automobilio stipriai sužalota mergina. Tėvų džiaugsmui žiauriai sumaitota jauna kaunietė pabudo iš komos, tačiau juos glumina tai, kad nei pats įtariamas avarijos kaltininkas – jaunas Neringos politikas, nei jo tėvai merginos artimiesiems kol kas nepareiškė nei apgailestavimo, nei atsiprašymo.

Meldėsi ir laukė stebuklo

Prie 19-metės kaunietės Aušrinės lovos Klaipėdos ligoninės reanimacijos palatoje budėjusi jos mama lengviau atsiduso, kai šeštadienio vakarą dukra po keturių parų komos pagaliau pramerkė akis ir bandė tarti pirmuosius žodžius.

"Pirmosiomis dienomis tik meldėmės, gyvenome viltimi ir laukėme stebuklo", – neslėpė merginos močiutė Janina Vaičienė, prasitarusi, kad anūkės patirti sužalojimai – siaubingi.

Vienoje Pervalkos kavinių dirbusios Aušrinės gyvenimas apsivertė per sekundę, kai ji kartu su drauge praėjusio antradienio pavakare ėjo per pėsčiųjų perėją ties Pervalka link jūros.

Merginą partrenkė nežinia kokiu greičiu iš Nidos važiavęs 19-metis Neringos politikas Simas Sagatauskas. Jo pavardę jau paskelbė portalas l.rytas.lt.

Po smūgio ištraukti merginą iš po mašinos pavyko tik pasitelkus ugniagesius.

Kaunietė patyrė politraumą, ji medikų buvo panardinta į komą, iš kurios, dideliam savo artimųjų džiaugsmui, regis, jau bunda.

Į "Norfą" – pirkti maisto šuniui

Anot sužalotos merginos močiutės J.Vaičienės, išgirdę apie šį kraupų įvykį, pažįstami, artimieji, draugai ir giminės suskubo reikšti užuojautą, klausė, kokios pagalbos reikia.

Skambinta net iš užsienio.

Tačiau, pasak moters, nei avarijos kaltininku laikomas S.Sagatauskas, kuris per eismo įvykį buvo nesunkiai sužalotas, nei jo tėvas, žinomas Neringos verslininkas ir politikas Artūras Sagatauskas, kol kas neparodė sužeistai merginai jokio dėmesio.

Ir tai esą labai stebina, nes per pastarąsias dienas net nebuvo aišku, ar ji išgyvens.

"Aš pati daug metų vairavau, ačiū Dievui, nelaimių nepasitaikė, bet jei man būtų taip nutikę, keliais būčiau ėjusi ir maldavusi tėvų atleidimo. O jie net nepasirodė. Juk mergaitė guli Klaipėdoje, ne kažkur. Man toks požiūris dvelkia cinizmu", – teigė J.Vaičienė.

Dienraščiui pavyko susisiekti su įtariamo kaltininko tėvu A.Sagatausku.

Pasiteiravus, ar bendravo su sužeistosios artimaisiais, politikas patvirtino, kad bendravo, nors Aušrinės močiutė teigia priešingai.

Sunku tai suprasti, ir nenorėčiau, kad mane kas bandytų suprasti, nenorėčiau, kad kas nors tai patirtų.

"Taip. Šiuo metu einu į "Norfą" pirkti šuniui maisto. Kaip ir nenorėčiau apie tai kalbėti. Gal ir nelabai yra ką kalbėti. Kaip jaučiasi mano sūnus? Dėkui už skambutį. Žinote, man paskambino draugas, kuris pasakė, kad tikrai nevaidins ir nevynios į vatą, jis pasakė, kad nesupranta, kaip aš jaučiuosi, ir, neduok Dieve, nenorėtų tai suprasti. Tuo ir norėčiau pabaigti pokalbį. Sunku tai suprasti, ir nenorėčiau, kad mane kas bandytų suprasti, nenorėčiau, kad kas nors tai patirtų", – kalbėjo A.Sagatauskas.

Iš valdančiųjų partijos

Įtariamas avarijos kaltininkas jaunasis S.Sagatauskas priklauso Socialdemokratų partijai, o jo tėvas, verslininkas A.Sagatauskas – Liberalų sąjūdžiui.

Tėvas į Neringos savivaldybės tarybą nesėkmingai kandidatavo prieš ketverius metus, sūnus – šį pavasarį.

Nors S.Sagatauskui jo pirmieji rinkimai nebuvo sėkmingi ir į savivaldybės tarybą jis nepateko, iš 30 vietos sąraše po reitingavimo jam pavyko pakilti į 17 vietą, už vaikiną balsavo 105 neringiškiai, tačiau tapti tarybos nariu to nepakako.

Kitaip tariant, įtariamas avarijos kaltininkas yra iš Neringos valdančiųjų partijos.

Suvestinė – be įvykio

Sužalotos merginos močiutė neslėpė, kad esant tokiai situacijai kyla įvairių minčių.

Nors avarijos kaltininkas, regis, akivaizdžiai aiškus, ar ilgainiui viskas neapvirs aukštyn kojomis?

Mane tai tiesiog pribloškė, kaip galima taip iškraipyti elementariausius faktus?

"Pirmiausia labai keista, bet oficialiai skelbiamoje policijos suvestinėje informacija apie šią avariją įtraukta nebuvo. O ir ta, kuri pasirodė vėliau, buvo klaidinanti. Pirmiausia nurodytas ne tas mano anūkės amžius. Tad galima susidaryti nuomonę, kad sužalotas visai kitas žmogus. Mane tai tiesiog pribloškė, kaip galima taip iškraipyti elementariausius faktus?" – piktinosi J.Vaičienė.

Trečiadienio Klaipėdos policijos suvestinėje avarija prie Pervalkos išties nebuvo įtraukta.

Tik kiek vėliau policijos atstovė Jūratė Albrektienė išplatino štai tokio turinio pranešimą: "Vakar, 17.40 val., gautas pranešimas, kad kelyje Klaipėda–Smiltynė, ties Pervalka, įvyko eismo įvykis, kurio metu automobilis "Volvo", vairuotas 2000 m. gimusio vaikino, partrenkė, apvirto ir prispaudė 1997 m. gimusią merginą. 19.28 val. gautas pranešimas iš ligoninės, kad šiai merginai diagnozuota politrauma, ji gydoma Reanimacijos skyriuje. Automobilio vairuotojui lūžo raktikaulis. Visos aplinkybės tikslinamos" (tekstas neredaguotas – A.D.).

"Mane stebina, kad su Aušrinės tėvais lig šiol dar nesusisiekė ir nieko nepranešė policijos tyrėjai. Juk tėvai iki šiol nieko nežino apie to įvykio detales. Ir tokie dalykai norom nenorom kelia įvairių minčių, gal kas nors nori ką nors nuslėpti? Gal mes į tai žiūrime pernelyg įtariai, esame prislėgti sielvarto. Bet juk už stulpelio kas užkliūva ir tuoj skelbia suvestinėse. Dabar tokia tragiška avarija – ir jokių oficialių žinių. Kodėl?" – stebėjosi J.Vaičienė.

Dienraščio žiniomis, iki savaitės pabaigos su sužalotos merginos tėvais policija išties nekontaktavo.

Perėjoje užprogramuota nelaimė?

Sužalotos Aušrinės darbdavys verslininkas Jonas Lisauskas po nelaimės nedelsdamas atskubėjo į įvykio vietą.

Jis teigė, kad nelaimė galėjo ir neįvykti, jei šioje vietoje būtų pasirūpinta eismo dalyvių saugumu.

Tai yra vienintelė perėja, kuria iš Pervalkos galima pasiekti jūrą.

Šiame kelio ruože tarp Nidos ir Smiltynės ties Pervalkos gyvenviete leidžiamas greitis 70 km/val., o esą būtinai reikėtų jį apriboti iki 50 km/val.

Ir tai reikia daryti skubiai, nes skaudžios nelaimės bet kuriuo momentu gali ir vėl pasikartoti.

"To vaiko gyvenimas, kuris partrenkė mergaitę, yra sugriuvęs arba paliks didelę žymę. Tos mergaitės gyvenimas taip pat yra sugriuvęs arba paliks didelę žymę. Vertinti, kas ten įvyko, nesiimu, kodėl jis nepamatė pėsčiųjų. Tik vienas dalykas yra akivaizdus – sankryža ties išvaža iš Pervalkos yra absoliučiai nesutvarkyta. Ir drąsiai galiu teigti, kad Kelių direkcija šūdą mala. Nes vienintelė galimybė Pervalkos poilsiautojams pasiekti jūrą yra ta perėja. Maža to, leistinas greitis čia yra iki 70 km/val. Toks leistinas greitis, kur yra vienintelis kelias link jūros ir vienintelė perėja? Tai yra visiška tragedija", – tikino J.Lisauskas.

Anot verslininko, kalbant apie praeito antradienio avariją, negalima kaltinti vien eismo sąlygų, tačiau, jei būtų sutvarkyta sankryža, tokios baisios nelaimės būtų išvengta.

J.Lisausko ir kitų Pervalkos gyventojų įsitikinimu, reikėtų įvesti transporto greičio ribojimą iki 50 km/val.

Taip pat reikėtų nupjauti krūmus, šakas, kitą augmeniją, kuri mažina vairuotojų ir pėsčiųjų matomumą.

Nepakenktų įrengti ir vadinamuosius kalnelius, ribojančius automobilių greitį.

"Aš pats Pervalkoje dirbu jau aštuntus metus, ir sykį automobiliu esu čiuožęs į tą perėją. Pėstysis sustojo laiku, viskas baigėsi laimingai, tačiau situacija tikrai buvo stresinė. Aš pats buvau kaltas, bet ką daryti, kai tos perėjos nematyti? Dar blogiau yra Preiloje, kur jau atlikta kelio rekonstrukcija, ir ten, kur taip pat vienintelis priėjimas prie jūros yra per tą kelią, o ten iš viso nėra pėsčiųjų perėjos. Man baisu, kad taip yra", – tvirtino verslininkas.

GALERIJA

  • Ženklai: merginą partrenkusio vairuotojo automobilis dviejose pakelės pušyse paliko ryškias žymes.
Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Nijolė

Turint omeny mūsų kai kurių vairuotojų-erelių kultūrą, čia mažų mažiausiai reikia viaduko – pėsčiųjų perėjos virš kelio.

As

Kodel niekas neatnaujina informacijos. Aisku ir durnam-politikas, reikia viska uzglaistyt, tyles tyles, kad pamirsta viskas butu, o merginai gyvenimas sugadintas

Kaunietis

Tai mano klasioke iš mokyklos laikų..be galo baisu išgirsti tokius dalykus, o ji tokios geros širdies visada buvo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS