Prieš 15 metų Palangoje žmogų nušovusiam vienam ieškomiausių nusikaltėlių – teismo nuosprendis | Diena.lt

PRIEŠ 15 METŲ PALANGOJE ŽMOGŲ NUŠOVUSIAM VIENAM IEŠKOMIAUSIŲ NUSIKALTĖLIŲ – TEISMO NUOSPRENDIS

  • 13

Prieš 15 metų Palangoje per konfliktą žmogų nušovusiam Mariui Civinskui Klaipėdos apygardos teismas skyrė dešimt metų kalėjimo, jis taip pat turės atlyginti kelių dešimčių tūkstančių eurų žalą nužudytojo artimiesiems.

Kaip ketvirtadienį pranešė teismas, M. Civinskas 13 metų slėpėsi Airijoje, tačiau 2019 metais užsienyje buvo sulaikytas ir suimtas.

Jis kaltintas, kad 2006 metų pavasarį automobilių vairavimo aikštelėje Palangoje kilus konfliktui aiškinantis tarpusavio santykius vieną kartą šovė į nugarą savo draugui, šis dėl krūtinės ląstos sužalojimo ir kairiojo plaučio pažeidimo netrukus Palangos ligoninėje mirė.

Nustatyta, kad nužudytasis sužalotas medžiokliniu šautuvu, šauta iš labai artimo atstumo.

M. Civinskas savo kaltės nepripažino ir teigė, kad jis kartu su dviem draugais, iš kurių vienas buvo nukentėjusysis, atvažiavo į įvykio vietą išsiaiškinti santykių su kitais vaikinais. Jų palaikyti dviem automobiliais atvyko vaikinai iš Kretingos.

Prasidėjus muštynėms pasigirdo šūvis, visi išsilakstė, o pašautas nukentėjusysis buvo įkeltas į automobilį. Kartu buvęs bičiulis nuvežė sužeistą draugą į ligoninę, o kaltinamasis iš aikštelės pabėgo, nes išsigando, kad gali būti neteisingai apkaltintas.

Bylą pirmąja instancija išnagrinėjęs apygardos teismas, įvertinęs kaltinamojo ir visų teisiamajame posėdyje apklaustų liudytojų parodymus, nustatė, kad įvykio dieną išsiaiškinti dėl boulinge kilusio konflikto susitiko dvi jaunuolių grupės.

Policijos nuotr.

Vieną jaunuolių grupę sudarė kaltinamasis, jo nušautas draugas ir dar vienas bičiulis, kitą jaunuolių grupę sudarė šeši jaunuoliai. Nors kaltinamasis teigė, kad konflikte dalyvavo nenustatytas skaičius asmenų ir bet kuris iš jų galėjo nušauti jo draugą, tačiau teismas tokius kaltinamojo parodymus atmetė kaip visiškai nekonkrečius ir vertino kaip jo pasirinktą gynybos poziciją.

„Kaltinamasis nenurodė nė vieno tariamo kretingiškio vardo ar pavardės, neįvardijo jų požymių. Kaltinamojo parodymų apie kretingiškių dalyvavimą konflikte nepatvirtino ir kiti įvykyje dalyvavę ir jį matę asmenys. Teismas padarė išvadą, kad kaltinamojo kaltė yra įrodyta byloje surinktais įrodymais, o didžioji dalis kaltinamojo parodymų apie konflikto eigą yra paneigti kitais į bylą surinktais ir teisiamajame posėdyje ištirtais įrodymais ir neatitinka buvusių faktinių aplinkybių“, – rašoma pranešime.

Teismas, įvertinęs įrodymų visumą, pažymėjo, kad faktines aplinkybes apie įvykį geriausiai atitinka liudytojo, buvusio kartu su kaltinamuoju įvykio metu, parodymai, duoti ikiteisminio tyrimo metu ir patvirtinantys, kad konflikto metu ginklą ir šaudmenis turėjo būtent kaltinamasis ir kad tik jis galėjo iššauti ir pataikyti į nukentėjusįjį.

Teismas atmetė kaltinamojo gynėjos argumentus apie tai, kad apklausų protokolai galbūt suklastoti ar parodymai išgauti prievartos būdu, nes byloje nebuvo jokių tai pagrindžiančių duomenų.

Byloje taip pat nebuvo įrodymų, kad kaltinamasis nuspaudė šautuvo gaiduką netyčia arba kitaip neatsargiai elgdamasis su ginklu. Teismas pažymėjo ir tai, kad nors nusikaltimas padarytas 2006 metais, tačiau šiuo atveju nesvarstomas baudžiamosios atsakomybės senaties taikymo klausimas, nes M. Civinskas po nusikaltimo padarymo pasislėpė nuo ikiteisminio tyrimo.

Skirdamas bausmę už padarytą nusikaltimą, teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamojo atsakomybę lengvinančių aplinkybių nėra, atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra tai, kad nusikaltimą padarė panaudodamas šaunamąjį ginklą, padarytas vienas labai sunkus smurtinis nusikaltimas, sukėlęs negrįžtamas pasekmes ir tuo padaręs ypatingą žalą visuomenei, visiškai beprasmiškai nužudytas jaunas žmogus.

Teismas iš kaltinamojo priteisė nužudytojo motinai 15 tūkst. eurų neturtinės žalos, seserims – po 5 tūkst., dukrai – 10 tūkst., taip pat priteisė po 1,8 tūkst. eurų turtinės žalos seserims ir 17,4 tūkst. turtinės žalos (netektas išlaikymas žuvus tėvui) nužudytojo dukrai.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos apeliaciniam teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Biški ne taip tebuvo

Lopas(gandrielius) nukreipė ginklą į priešą(o ne draugą kaip video peza), tada kažkuris kitas lopinys(gandrielius draugelis) su ranka iš viršaus į apačią per šautuvą pystelėjo, turėdamas galvoje,, Lope ką čia svaigsti" ir tuo momentu įvyko lemtingas trečio lopo nušovimas.

Paulius

Manau lengvinanti aplinkybė tūrėt būt tokia, kad per visus tuos metus daugiau nusikaltimų rimtesnių nepadares jei neikliuvo. tai gal tikrai netyčia tą draugą nušovė.

xxx

Visus 10 metu skaitysi knygas? O tu paziurek kaip sedi kalejime Ciornyj Delfin arba Belyj Lebed. Juos kaip sunis laiko ir laidoja ten pat. Manau neberikalingas pinigu vailstybes pinigu svaistymas. Uz kiekviena nusikalteli reikia moket maziausia 500 eur per menesi, vakaruose daug daugiau, kadangi ir apsauga stipresne, o jei kolumbijoj sedi, tai ten visai nepiragai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS