Pro langą iškritus vos metų mergaitei, bedė į piktžaizdę: tėvus reikėtų bausti? | Diena.lt

PRO LANGĄ IŠKRITUS VOS METŲ MERGAITEI, BEDĖ Į PIKTŽAIZDĘ: TĖVUS REIKĖTŲ BAUSTI?

  • 8

Tik per stebuklą tragedija nesibaigęs įvykis Klaipėdoje, kai vos vienerių mergaitė iškrito pro langą, dar kartą verčia kalbėti apie tėvų atsakomybę. Plačiau – LNK reportaže.

Situaciją pakomentavo pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vyresnioji patarėja Ugnė Klingerė.

– Įstatymas numato, kad vaiko iki 6 m. be priežiūros palikti negalima. Ši istorija Klaipėdoje parodo, kad net ir prižiūrima dešimtmečio brolio mergaitė iškrito pro langą. Kas gresia jos tėvams?

– Tik tėvai gali nuspręsti, ar jų vaikas konkrečioje situacijoje gali pasilikti vienas. Jei nutiko taip, kad tėvai vaiką paliko trumpesniam ar ilgesniam laikui, reikia džiaugtis, jei nieko nenutinka. Tačiau nutikus skaudžiai nelaimei, mes, kaip tarnyba, vertinam situaciją. Žiūrime, kas ten atsitiko, kokio amžiaus vaikas, kokios aplinkybės. Bendraujame su tėvais, su pačiu vaiku. Visų pirma, siūlome tėvams pagalbą. Siūlome viską išspręsti pagalbos būdu. Galbūt tėvai susiduria su kažkokiais sunkumais ir jiems reikalinga parama. Aišku, jei yra ženklų, kad tai yra nepriežiūra, sunkesnės problemos šeimoje, tuomet vertinama, ar vaikui saugu likti šeimoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar jums žinomos šios istorijos detalės?

– Negaliu komentuoti konkretaus atvejo, pati su juo nedirbu. Kiekviena situacija turėtų būti vertinama individualiai. Šiuo metu yra bendraujama su tėvais, vertinama, kokios pagalbos reikia šeimai.

– Akivaizdu, kad šiuo atveju tėvai neįvertino situacijos, paliko vaikus. Ar yra numatytos baudos, griežtesnė atsakomybė?

– Teisės aktas numato tą tikslią taisyklę, kokio amžiaus vaiką galima ar negalima palikti vieną. Tačiau jis nenusako, kad jei tėvai palieka vaiką, jiems iš karto kyla atsakomybė. Tėvai gali būti įspėjami, jiems gali būti taikomos nedidelės baudos už vaiko nepriežiūrą. Tikrai nėra taip, kad vaikas paliktas 15 min. ir tėvams iš karto taikoma atsakomybė. Visada vertinama, ar tokia situacija yra vienkartinė, ar ji kartojasi reguliariai.

– Kol nėra baudų, atsakomybės, tol tėvai piktnaudžiauja savo teisėmis ir nepaiso draudimų. Anot medikų, tokių įvykių per metus atsitinka ne vienas.

– Visi sutiksime, kad tėvų atsakomybė prieš vaikus yra tokia prigimtinė atsakomybė. Norėdami paskatinti tėvus tinkamai rūpintis savo vaikais, mes vis tiek turime kalbėti apie jų ugdymą, apie jų informavimą ir tik vėliau apie baudas. Jei norime užtikrinti, kad tėvai tinkamai rūpintųsi savo vaikais, tai baudos nėra efektyvi priemonė. Dažniausiai jos taikomos kraštutiniu atveju. Jei matome, kad tų pokalbių neužtenka, tada galime kalbėti apie baudas. Bet jei tėvai tikrai supranta, kad suklydo ir priima pagalbą, tada mes dirbame su jais.

– Manau, kad šis pavyzdys privers kitas šeimas susimąstyti. Prasidėjo mokslo metai, nemažai pirmokėlių vieni keliauja į mokyklą ir grįžta iš jos. Ar tai nėra nepriežiūra vaiko?

– Pirmokai dažniausiai būna septynmečiai. O įstatymas numato, kad vaiko vieno negalima palikti iki 6 m. Tai, kad vaikas vienas eina į mokyklą, nėra vaiko teisių pažeidimas. Tačiau tėvai turi būti įsitikinę, kad vaikas gali tai atlikti savarankiškai. Jie turi vaiką palydėti pirmus kartus, parodyti kelią, parodyti, kaip ir kur kirsti gatvę. Nėra bendros taisyklės. Jei mokytojai mato, kad vaikas išsigandęs, sutrikęs, tada jie turėtų atkreipti tėvų dėmesį, kad vaikas nėra pasirengęs savarankiškai kelionei į mokyklą. https://lnk.lt/zinios/Visi/213234

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Lauk vyt tą įduotų valdžią

Vėl tik Bausti! Ši valdžia visai debilais liko ir moka tik baust,uždraust,atimti.Kad žmones nebeišgyvena,vaiku nepramaitina ir yra priversti dirbti nuo ryto iki vakaro,apie tai nekalba.

Mano vardas

Žinoma, sodinti 10 metų ir atėmus vaikus juos atiduoti į geresnę šeimą.

Neturėk vaikų- nebus ir problemų. Neatims valstybė, nes kita

Vaikus kol užaugini tenka viską pasidaryti ir valgyti, ir išsiskalbti, ir į tualetą nueiti , ir įšsimaudyti ir valdišką darbą pasidirbti, nes pinigų visada trūksta. O nelaimei užtenka akimirkos. Taip kai auginau savo vaikus langai būdavo visi uždaryti. Bet... nešė vaikas peilį ir griuvo. Gerai kad peilis liko tarp šono ir rankos, o jeigu ne....O kiek tokių situacijų. Užmetė vaikas kitam vaikui ant galvos rankšluostį, o Tu kažką darai. Bausti gali tik tie, kurie nesupranta ką reiškia auginti vaikus, kurie vieną augindami samdo auklę ar turi krūvą tetų. o kai augini ne vieną, neturi tetų ir močiučių, turi ir į parduotuvę nulėkti, ir pamaitinti visus, ir serga. Ir galų gale mama nėra super didvyrė. Jai reikia ir pamiegoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS