„Rybportą“ gelbės kameros? | Diena.lt

"RYBPORTĄ" GELBĖS KAMEROS?

Vadinamajame Žvejybos uosto rajone, kurį ir pareigūnai, ir patys gyventojai įvardija kaip "skaudžiausią" Klaipėdos vietą, nusikalstamumas nemažėja. Šiurpą keliantys įvykiai privertė imtis veiksmų ir spręsti saugumo klausimą. Dar šiemet žadama įrengti daugiau vaizdo stebėjimo kamerų, intensyvinti patruliavimą naktimis.

Šokinėjo ant galvos

Kaskart praūžus savaitgaliui, Klaipėdos policijos suvestinės mirga nuo pranešimų apie nužudymus, plėšimus, užpuolimus, vagystes. Ne paslaptis, kad "Rybportas" jose – vienas lyderių.

Vien tik praėjusią savaitę čia užfiksuoti keli šiurpą keliantys incidentai: du broliai naktį prie Kalnupės g. 6 namo buvo sumušti šešių vos pilnametystės sulaukusių chuliganų.

Prisigretinę užpuolikai apsupo dvynius ir ėmė juos talžyti. Paklupdę aukas ant žemės apšvarino ir pabėgo.

Dar vienas kraupus įvykis nutiko dienos metu. Greitosios pagalbos medikai skubėjo į Sulupės g., kur viename bute 18 metų vaikinas rastas kritinės būklės, jam buvo skilusi kaukolė.

Netrukus, radusi apvogtą butą, į policiją kreipėsi šio vaikino motina. Pradėję tyrimą policininkai sužinojo, kad jaunuolis savo namuose linksminosi su draugais. Po kiek laiko prie šėlionių prisijungė ir daugiau žmonių.

Paskutinieji svečiai nusprendė butą apvogti. Šeimininkas suskubo ginti savo turto, bet buvo parverstas ant žemės ir žiauriai mušamas. Atėjūnai dar ir šokinėjo jam ant galvos.

Po kelių dienų Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai įtariamuosius sulaikė. Paaiškėjo, kad tai 18-metis ir metais jaunesnis jo bendrininkas, kurie ne vienus metus siautėja Žvejybos uosto rajone. Abu vaikinai pernai rudenį grįžo iš nepilnamečiams skirtos kolonijos.

Niekas nesikeičia?

Minėti atvejai – tik keli naujausi Žvejybos uosto rajono kasdienybę iliustruojantys pavyzdžiai, į neviltį varantys vietinius gyventojus.

Nesijaučiame saugūs, gyvename tarsi minų lauke, niekada negali žinoti, kas nutiks šį kartą, – tokios mintys persekioja "Rybporto" gyventojus.

"Rajonas jau buvo aprimęs, bet, panašu, vėl sugrįžta senieji jo laikai, kai net dieną būdavo baisu išeiti į lauką. Gal reikėtų daugiau investuoti į vaizdo stebėjimo kameras. Vien jau pats faktas, kad jos yra, banditams neleidžia taip drąsiai jaustis", – svarstė ramybės trokštantys klaipėdiečiai.

Kai kurie įrodinėjo, kad nuo sovietmečio "Rybporto" kriminogeninė situacija mažai tepasikeitė.

"Prieš daug metų vakarais nuolat matydavau pėsčiomis patruliuojančius policininkus. Net į daugiabučių kiemus užsukdavo. Dabar tamsiuoju metu išvysti tokį vaizdą – retenybė. Gal trūksta pareigūnų? Geriausiu atveju pravažiuoja vienas kitas tarnybinis automobilis ir tiek", – emocingai kalbėjo viena klaipėdietė.

Žmonės vieningai sutarė – būtina intensyviau stebėti Žvejybos uosto rajoną.

"Pareigūnų visur nepristatysi, bet, sutvarkius gatvių ir kiemų apšvietimą bei įrengus kameras, tie pigūs narkomanai, kurie tik šešiese gali užpulti, bijotų artintis prie padorių žmonių. Nereikėtų ir policijos", – įsitikinęs Nidos gatvės gyventojas.

Problema – bendrabučiai

Kaip teigė Sulupės seniūnaitis, miesto tarybos narys Saulius Liekis, pareigūnams neprošal būtų dažniau užsukti į bendrabučius, kur gyvena daug asocialių asmenų.

Ir patys gyventojai skatinami pranešti apie pastebėtus įtartinus asmenis, narkotikų taškus.

Negalima sakyti, kad policijos visai nėra, kartais pravažiuoja.

"Vis pasigirstantys kriminaliniai pranešimai baugina žmones. Gali būti, kad tai susiję su kai kurių asmenų išėjimu iš įkalinimo įstaigų. Negalima sakyti, kad policijos visai nėra, kartais pravažiuoja. Bet kad tamsiuoju paros metu geriau po vieną nevaikščioti arba vengti tam tikrų vietų – tai yra faktas. Planuojame vėl organizuoti vakarinį patruliavimą su bendruomenių pareigūnais. Jau esame ne kartą tai darę vasarą. Galbūt išties vertėtų daugiau pasivaikščioti po rajoną, nes gyvo policininko pasirodymas yra efektyvesnis", – svarstė S.Liekis.

Jo žodžiais tariant, būtina akyliau stebėti adresu Minijos g. 129 esantį bendrabutį, taip pat takus tarp gyvenamųjų namų, Vydūno gimnaziją.

"Nors prie mokyklos yra kameros, po vagysčių ar vandalų išpuolių paaiškėja, kad filmuotoje medžiagoje matyti tik rūkas, nieko daugiau. Įrenginiai tiesiog pasenę, nusidėvėję. Kreipiausi į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių dėl Minijos g. 129 namo, kur daug socialinių būstų, gyvena priklausomybių turintys žmonės. Taip pat dėl apšvietimo, nes tamsoje senosios kameros visiškai neveiksmingos", – užsiminė pašnekovas.

Įvardijo skaudulius

Atrodo, gyventojų norams lemta išsipildyti – Klaipėdos savivaldybė šiemet visame mieste planuoja įrengti apie 40 naujų vaizdo stebėjimo kamerų.

Dauguma jų bus pastatytos pietinėje miesto dalyje esančiuose karštuosiuose taškuose.

Kur tiksliai bus sumontuotos naujos kameros, savivaldybės specialistai sprendė kartu su policijos pareigūnais. Vienas pagrindinių prioritetų – "Rybportas".

"Esame numatę karštuosius taškus, kur kamerų būtinai atsiras. Šiame rajone yra nekokios reputacijos naktinių barų, socialinių būstų, kuriuos pavadinčiau miesto skauduliu", – neslėpė Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas.

Dvigubai daugiau kamerų

Šiuo metu Klaipėdoje aplinką stebi 67 vaizdo stebėjimo kameros. Iš jų apie 10 – pietinėje miesto dalyje. Akivaizdu, to, kas yra dabar, – negana.

Per šiuos ir kitus metus uostamiestyje kamerų skaičius, planuojama, išaugs kone dvigubai. Ypač – smurto proveržiais, plėšimais, vagystėmis ir kitais pažeidimais pagarsėjusiose vietose.

Trumpiau tariant, ten, kur policijos pareigūnai užregistruoja daugiausia pranešimų.

"Kameros įrengiamos ir eksploatuojamos iš savivaldybės biudžeto lėšų, tačiau ne atsitiktinėse vietose, o su policijos palaiminimu. Būtent todėl nemaža jų dalis iš centro buvo perkeltos į pietinę miesto dalį, prie prekybos centrų, kur nuolat vyksta veiksmas. Lįsti į daugiabučių kiemus nepretenduojame", – aiškino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius.

Dėmesys – Minijos gatvei

Dvylika naujų ir modernių įrenginių atsiras Debreceno mikrorajono probleminiame ruože nuo Gedminų g. iki Taikos pr.

Dar apie 30 kamerų bus pastatytos kitose miesto vietose – prie Laukininkų gatvėje esančio prekybos centro "Vyturys" ir Taikos prospekto "Žardės". Taip pat Joniškės kapinių prieigose, prie Kultūros fabriko, ant Mokyklos gatvės tilto. Intensyviau bus stebima ir Minijos gatvė, ypač neigiamai pagarsėję 137 ir 139 daugiabučiai, Naujasis turgus, Bandužių gatvėje esantis prekybos centras, Danės krantinė nuo Biržos tilto iki Pilies tilto su dviračių nuomos punktu, įplauka iš Danės upės į Jono kalnelį.

Kaip žinoma, kitais metais Klaipėdoje bus įrengta dar 15 vaizdo stebėjimo kamerų.

Šiuo metu iš 67 vaizdo stebėjimo kamerų mieste 54 yra analoginės, pirktos dar 2007-aisiais. Likusios – modernios.

Šiandien galimybės leidžia kur kas daugiau nei prieš dešimtmetį.

"Teoriškai šiemet turėtų atsirasti apie 40 naujų kamerų. Visos jos bus modernios, tai yra atitinkančios šiuolaikinės technikos standartus, geresnės vaizdo kokybės. Šiandien galimybės leidžia kur kas daugiau nei prieš dešimtmetį. Tai yra geresnį matomumą naktį", – pasakojo M.Pankevičius.

Miestui tai – gana brangus malonumas. Kainuoja ne tik kamerų pastatymas, bet jų priežiūra, vaizdo stebėjimas ir perdavimas.

"Viena yra įrengti kameras, o kita – eksploatuoti. Pats įrenginys nėra brangus, tačiau jo išlaikymas per metus kainuoja dar tiek pat ar net dvigubai daugiau. Tačiau tai yra viena veiksmingiausių nusikalstamumo mažinimo priemonių mieste. Tarkime, užpuolimais pagarsėjusiame Skulptūrų parke pastačius kameras problemos neliko", – darė išvadas pašnekovas.

Pareigūnai sujudo

Policijos pareigūnai pritarė – vietose, kur sumontuojamos kameros, nusikalstamumas mažėja.

"Kameros atlieka dvi pagrindines užduotis: veikia prevenciškai dėl toje zonoje iškabintų informacinių lentelių ir padeda išaiškinti nusikaltimus. Kai pernai vasarą prie turgavietės buvo žiauriai nužudyta moteris, kameros mums labai pagelbėjo", – komentavo Klaipėdos apskrities policijos viršininkas A.Motuzas.

Tiesa, teigti, kad situacija "Rybporte" nusikalstamumo požiūriu per pastaruosius keletą metų pakito, būtų drąsu.

"Absoliutaus nusikalstamumo nebuvimo tikrai niekada nepasieksime. Neįsivaizduoju, kokioje valstybėje taip galėtų atsitikti. Yra tam tikros tendencijos, tačiau vienareikšmiškai sakyti, kad jų mažėja, negaliu. Nebent tose vietose, kur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Tačiau tuomet nusikaltimai persikelia į kitas erdves", – pripažino viršininkas.

Praėjusį ketvirtadienį Klaipėdos policijos komisariato padalinių vadovai rinkosi į pasitarimą, kuriame buvo įvardyti karščiausi miesto taškai.

Artimiausiu metu ketinama dėti visas pastangas, kad viešose vietose sumažėtų smurto, sisteminių vagysčių.

"Darysime viską, ką galime. Bendruomenių pareigūnai susitiks su gyventojais, seniūnaičiais, kalbėsimės su barų savininkais, aiškinsimės, kokią fizinę apsaugą jie turi", – patikino A.Motuzas.

GALERIJA

  • Tendencija: Klaipėdos apskrities policijos viršininkas A.Motuzas pastebėjo, kad, įrengus vaizdo kameras vienoje vietoje, nusikaltimai persikelia kitur.
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
  • „Rybporto“ rajonas
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

ss

rybporte gerai jauciasi tik keliu policija,kad tik sustabdyti,kad tik patikrinti kad tik...,jiems zmoniu saugumas pofig,stai tokie rybporto gyventojo pastebejimai

Indre

Gyvenu ryporte galiu pasakyti bijau kai sunus uzaugs .Jei pati bijau ryte eiti i darba visur tamsu apsvietimo nera .Noreciau kad koks valdininkas praeitu pro romu bendrabuti jauciu butu nekaip☺smagu laukiu pokyciu .

klaipeda

Na, del gyventoju saugumo tikrai nebus blogai , jei musu mieste padauges stebejimo kameru ! Juk mes gyventojai mokame mokescius . Kuo daugiau visur filmuosite , tuo ramiau bus . Reiketu ir Simonaitytes rajona , Vingio PC ipatingai skvera. labai daug neaiskiu aliniu atidaryta , kodel ju tiek reikia?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS