Šnipinėjimu Rusijai kaltinamą vyrą siūloma įkalinti aštuoneriems metams | Diena.lt

ŠNIPINĖJIMU RUSIJAI KALTINAMĄ VYRĄ SIŪLOMA ĮKALINTI AŠTUONERIEMS METAMS

Šnipinėjimu Rusijai renkant duomenis apie NATO karo laivus, bendrovę „Klaipėdos nafta“ ir kitus objektus kaltinamą Lietuvos pilietį Romaną Šešelį Generalinė prokuratūra siūlo įkalinti aštuoneriems metams.

Bausmę per posėdį Klaipėdos apygardos teisme antradienį pasiūlė valstybės kaltintojas prokuroras Redas Savickas.

Lietuvos įstatymai už šnipinėjimą numato laisvės atėmimą nuo trejų iki penkiolikos metų. Prokuroro pasiūlyta bausmė artima sankcijos vidurkiui.

„Manau, kad kaltė įrodyta, įvykdyta pavojinga nusikalstama veika. Gynyba mano priešingai. Mes išsakėme savo pozicijas“, – BNS sakė prokuroras.

Vyras savo kaltės nepripažįsta ir su kaltinimais nesutinka. Byloje yra trys liudytojai, jie apklausti proceso metu.

Teismas yra priėmęs sprendimą bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose, nes viešas bylos nagrinėjimas prieštarautų valstybės paslapties saugojimo interesams.

Kaip skelbė Generalinė prokuratūra, 1974 metais Rusijoje gimęs ir ilgą laiką gyvenęs vyras buvo užverbuotas Rusijos žvalgybos organizacijos ir vykdė užduotis, susijusias su informacijos rinkimu bei jos perdavimu šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijai.

Pasak prokuratūros, surinkti duomenys leidžia manyti, kad kaltinamasis nuo 2015 metų iki jo sulaikymo 2017 metų gruodį rinko ir perdavinėjo informaciją apie Lietuvos kariuomenės karines jūrų pajėgas, NATO karo laivus bei jais gabenamą karinę techniką, Klaipėdos mieste ir Klaipėdos jūrų uoste esančius objektus, įskaitant ir tuos, kurie turi strateginę reikšmę valstybės nacionaliniam saugumui.

Įtariama, kad vykdydamas Rusijos žvalgybos organizacijos užduotis R. Šešelis rinko informaciją apie suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, bendrovę „Klaipėdos nafta“, šių objektų infrastruktūrą, rezervuarus, apsaugos sistemas ir jų pasikeitimus.

Duomenys apie tai, kad šis asmuo galėjo vykdyti neteisėtą veiką rinkdamas ir perdavinėdamas informaciją jį užverbavusios organizacijos atstovui, gauti vykdant kontržvalgybinę operaciją. Pernai gruodį žvalgybos pateiktos informacijos pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Prokuratūra pabrėžia, kad R. Šešelis nerinko ir neperdavinėjo įslaptintų dokumentų, tačiau jo veiksmai vertintini kaip nusikalstami, nes jis veikė vykdydamas užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduotis.

Turima duomenų, kad kaltinamajam buvo duota užduotis užmegzti draugiškus santykius su Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų darbuotojais bei įgyti jų pasitikėjimą.

M. Šešelis laikomas suimtas, pernai gruodį Klaipėdos apygardos teismo nutartimi kaltinamajam suėmimas pratęstas iki šių metų kovo 14 dienos.

Iš viso nuo 2014 metų Lietuvoje penki asmenys jau yra nuteisti ir nubausti laisvės atėmimo bausmėmis. Kai kurie jų bausmes jau atliko.

Teisėsauga praėjusių metų pabaigoje paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, įtarimai pateikti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – ir buvusiam parlamentarui Algirdui Paleckiui. Jis nuo spalio laikomas suimtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

zenonas išpriekulis

Atplaukia 7 NATO karo laivai į Klaipėdą, nebėra kam pranešti Kremliui.

Tai

Jaigu nufotkinu ir pasidalinu tinkle KN talpom, kraunama nato technika uoste tai busiu šnypas! O tai padaryti paprašes "draugas" iš soc tinklu automatiškai bus iš GRU#sugalvotas#VSD:) Tamošaitis ir Mataitis nori namo:)

Xa xa

vatnikai, lokit lokit, bet karavanas eina tolyn, o susmirdes ruskynas vis toliau atsilieka nuo civilizuotu krastu... ubagyste, nihilizmas, militarizmas, elementariu zmogaus teisiu nepaisymas, galiausiai diktatura ir sienu uzdarymas, kad savi pilieciai negaletu pabegti nuo to kosmaro - link to sparciais zingsniais rytu ubagas neisvengiamai eina:)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS