Teismas paliko galioti baudas dopingą platinusiems B. Vyšniauskui ir A. Jakimavičiui | Diena.lt

TEISMAS PALIKO GALIOTI BAUDAS DOPINGĄ PLATINUSIEMS B. VYŠNIAUSKUI IR A. JAKIMAVIČIUI

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paliko galioti 5 tūkst. eurų baudas dopingą platinusiems buvusiam Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentui Bronislavui Vyšniauskui ir dviračių sporto treneriui Antanui Jakimavičiui.

Nuosprendis yra galutinis ir neskundžiamas.

Trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad byloje neginčijamai nustatyta, jog tiek B. Vyšniauskas, tiek A. Jakimavičius savo žinioje turėjo medžiagų, nurodytų Dopingo kontrolės įstatyme ir jį lydinčiuose norminiuose dokumentuose.

LAT savo nutartyje akcentavo, jog nuteisti treneriai savo veiksmais kėlė pavojų tiek sportininkų sveikatai, tiek sąžiningo sporto principui, taigi jų nusikalstama veika buvo neabejotinai daroma žala ir tai sričiai, kuriai už praeities nuopelnus jie siekė palankesnio teismo sprendimo.

„Nuteistųjų tikslas platinti dopingo medžiagas buvo atskleistas įvertinus surastų medžiagų kiekį ir jų įvairovę, taip pat pagrįstai atsižvelgta į tai, kad abu nuteistieji buvo didelę patirtį turintys sporto treneriai, neabejotinai žinantys, kad jų laikomos medžiagos yra priskiriamos dopingo medžiagoms ir jų platinimas yra draudžiamas“, – rašoma teismo pranešime.

Teisėjų kolegijos manymu, neteisėtas disponavimas dopingo medžiagomis turint tikslą jas platinti, lenkimas vartoti dopingo medžiagas yra pavojingos nusikalstamos veikos, o dopingo medžiagų keliama žala žmogaus organizmui nekvestionuotina. Tais atvejais, kai dopingo medžiagos vartojamos sporte, be pavojaus žmogaus sveikatai, kyla grėsmė ir sąžiningo sporto principo apsaugai.

Pirmosios instancijos teisme kaltinimų buvo sulaukęs ir sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas, jį Klaipėdos apylinkės teismas išteisino, o šios nuosprendžio dalies nė viena iš bylos šalių neskundė.

Bylos duomenimis, B. Vyšniauskas neteisėtai gabeno daugiau nei 1 tūkst. įvairių tablečių, kapsulių ir gelių, kurie priskiriami anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, taip pat treneris ir federacijos vadovas visa tai laikė bute turėdamas tikslą šiuos preparatus platinti.

Tuo metu A. Jakimavičius turėdamas tikslą platinti neteisėtai laikė ir gabeno vieną automatinį švirkštą su milteliais ir skysčiu, taip pat 48 ampules su preparatais, kurie įrašyti į dopingo medžiagų sąrašą.

Kaip anksčiau skelbė prokuratūra, 2018-aisiais, per kratas B. Vyšniausko ir jo giminaičių namuose, sporto klubo patalpose rasta apie 20 flakonų, 40 pakuočių, 80 ampulių ir daugiau nei tūkstantis tablečių draudžiamų medžiagų, priskiriamų anabolinių ir androgeninių steroidų grupei.

LAT mano, kad pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai motyvuotai paneigė nuteistųjų gynybines versijas dėl tariamo dopingo medžiagų vartojimo savo reikmėms, o abiejų nuteistųjų versija dėl to, kad dopingo medžiagas jie turėjo tik gydymosi tikslais, buvo paneigta atlikus sisteminę byloje surinktų įrodymų analizę.

A. Jakimavičiaus ir B. Vyšniausko advokatai kasaciniais skundais prašė panaikinti pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų sprendimus ir baudžiamąją bylą nutraukti arba pakeisti pirmosios instancijos teismo nuosprendį ir paskirti nuteistiesiems kuo mažesnes baudas.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2017 metų liepos pabaigoje pagal Lietuvos antidopingo agentūros skundą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jo

susišikėlis vyšniukas irgi turėtų būti nuteistas

klaipedietis

turetu grazinti visa finansavima kuris buvo skirtas,jiems ,o jis buvo sotus ,..

Čerešnia

Tai gerai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS