Uostamiestyje daugėja smurto artimoje aplinkoje atvejų: dažniausiai nukenčia moterys | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE DAUGĖJA SMURTO ARTIMOJE APLINKOJE ATVEJŲ: DAŽNIAUSIAI NUKENČIA MOTERYS

Pastarųjų dienų įvykiai, kai savo sutuoktinių buvo nužudytos dvi moterys, o tėvas pro langą išmetė kūdikį, tik patvirtina Psichologinės pagalbos centro darbuotojų, taip pat ir policijos pareigūnų nerimą dėl ypač išaugusios agresijos artimoje aplinkoje.

Dažniausiai nukenčia moterys

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centre (KSPPC) nuo šių metų liepos 1-osios iki spalio pradžios fiksuoti 553 pranešimai dėl smurto šeimoje ar artimoje aplinkoje.

Dažniausiai smurtautojo aukomis tampa asmenys nuo 30 iki 49 m. amžiaus.

Dažnais atvejais nuo savo sugyventinių nukenčia moterys.

Smurtautojų skaičiai tik didėja, nes, pasak KSPPC vadovės Dalios Puidokienės, ši problema visuomenėje nėra sprendžiama iš esmės.

„Smurto problema išlieka ir išliks tol, kol jos nepradėsime spręsti kompleksiškai, įtraukiant į tai visus reikiamus specialistus. Neužtenka formaliai įkurti komisijos, reikia veiksmų, reikia noro spręsti šią problemą. Reikia stabdyti bent jau smurto augimą“, – aiškino D. Puidokienė.

Kai smurto problemos nėra sprendžiamos, jos plinta kaip virusai ir užkrečia kitus.

Aukos nepasitiki pareigūnais?

Smurto protrūkiai auga ir tarp vaikų, daugėja smurtaujančių vaikų, brolių, seserų, vaikai ima blogą pavyzdį iš savo tėvų.

„Natūralu, kai smurto problemos nėra sprendžiamos, jos plinta kaip virusai ir užkrečia kitus“, – pabrėžė D. Puidokienė.

Kaip teigė KSPPC vadovė, moterys dažnai nesikreipia į policiją, nes nepasitiki institucijomis, bijo, kad iš jų bus atimti vaikai, vaiko teisių tarnybos esą perkelia visą problemos sprendimo naštą motinai, todėl prieš tai jau patyrusios daug streso, jos tiesiog atsisako kreiptis pagalbos.

D. Puidokienė 2004 m. įkūrė telefoninę Pagalbos moterims liniją, veikiančią visoje Lietuvoje, skirtą teikti emocinę pagalbą telefonu, el. laiškais bei internetiniais susirašinėjimais moterims ir merginoms.

KSPPC teikia visapusišką pagalbą asmenims, nukentėjusiems nuo smurto, seksualinio išnaudojimo ir prekybos žmonėmis.

Dalia Puidokienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kentėjo ir 37 vyrai

Klaipėdos policijos duomenimis, nuo sausio iki spalio pabaigos uostamiestyje dėl įvairaus pobūdžio smurto artimoje aplinkoje buvo gauti 2 482 pranešimai, pradėti 289 ikiteisminiai tyrimai.

Apie smurtą artimoje aplinkoje policijai praneša ne tik nukentėję asmenys, bet ir medikai, vaiko teisių specialistai ar pašaliniai asmenys, kuriems kilo tokių įtarimų.

„Per 10 šių metų mėnesių tarp nukentėjusiųjų buvo 128 moterys, 37 vyrai ir 13 nepilnamečių. Konfliktai, kai pradedama smurtauti ar kyla smurto grėsmė, dažniausiai įvyksta tarp neblaivių asmenų. Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl smurto artimoje aplinkoje oficialus aukos pareiškimas nėra būtinas – gavę pranešimą ir į įvykio vietą atvykę pareigūnai, įvertinę aplinkybes, ikiteisminį tyrimą gali pradėti pagal faktą“, – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė.

Nuo šių metų liepos 1 d. įvykio vietoje pareigūnai atlieka pavojaus rizikos vertinimą, nustato smurto artimoje aplinkoje pavojaus riziką ir gali skirti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį.

Klaipėdoje nuo liepos yra skirti 355 tokie orderiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O

Masinvagi gerk vaistus. Moterys vienas zmogus yra per kury jus vyrai musa. Masinvagis jis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS