Už 147 tūkst. prisiskolintų eurų – verdiktas | Diena.lt

UŽ 147 TŪKST. PRISISKOLINTŲ EURŲ – VERDIKTAS

  • 0

Žemesnės instancijos teismo išteisintą sukčių Klaipėdos apygardos teismas pripažino kaltu. Teismas itin dideles sumas prisiskolinusiam vyrui skyrė subendrintą 3 metų laisvės atėmimo bausmę, o jos vykdymą atidėjo 2 metams.

Skolinosi dešimtis kartų

Klaipėdos apygardos prokuratūra dar gegužę apeliacine tvarka apskundė Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmų nuosprendį, kuriuo apgaule iš 7 nukentėjusiųjų pasiskolinęs ir negrąžinęs beveik 147 tūkst. eurų vyras buvo išteisintas.

2017 m. rugsėjį baigus ikiteisminį tyrimą ir bylą su kaltinamuoju aktu perdavus nagrinėti teismui, V.B. buvo kaltinamas tuo, kad apgaulės būdu savo naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą.

Bylos duomenimis, 2016 m. vasario 3 d. kaltinamasis V.B. paprašė nukentėjusiojo P.B. paskolinti 6 tūkst. eurų. Vyras aiškino, kad nori įsigyti krovininį automobilį Lenkijoje ir jį perparduoti.

Skolą kaltinamasis prižadėjo grąžinti per dvi savaites, sumokėdamas dar ir palūkanas.

Ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškinta, kad V.B. iš tikrųjų jokio krovininio automobilio įsigyti nė neketino, tačiau iš nukentėjusiojo pinigus išviliojo.

Be pasiskolintų 6 tūkstančių kaltinamasis iš nukentėjusiojo P.B. nuo 2016 m. vasario iki gegužės pasiskolino dar 10 kartų. Iš viso pasiskolinta suma siekė 70,5 tūkst. eurų.

Kūrė istorijas

Istorijas, kam skolinasi pinigų, ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamasis nuolat keitė.

Vieną kartą teigė, kad pinigai reikalingi verslui, kitą – kad pinigai reikalingi priekaboms pirkti, taip pat, kad pinigų reikia advokatui sumokėti, kad šis išteisintų draugą, kuris yra nelaisvėje.

Kaltinamasis taip pat melavo, kad turi problemų, nes Klaipėdoje vilkiku sukėlė eismo įvykį, kurio metu esą buvo sužalotas motociklininkas.

Tokias pat istorijas V.B. pasakojo ne tik nukentėjusiajam P.B., tačiau ir nuo jo nukentėjusiems, ir pinigų paskolinusiems dar 6 asmenims, iš kurių kaltinamasis skolindavosi nuo tūkstančio iki 40 tūkst. eurų.

Byloje nustatyta, kad visi nukentėjusieji V.B. pažinojo kaip kaimyną ir verslininką, užsiimantį prekyba automobiliais, todėl juo pasitikėjo.

Esą kaltinamasis ir anksčiau iš jų ne kartą buvo skolinęsis pinigų, bet skolas su palūkanomis grąžindavo.

Skolindamasis pinigus iš vienų nukentėjusiųjų, dalį pasiskolintų sumų kaltinamasis grąžindavo kitiems nukentėjusiesiems, po to vėl skolindavosi tam, kad dalį grąžintų dar kitiems.

Neįžvelgė sukčiavimo

Iš viso per itin trumpą laikotarpį – nuo 2016 m. vasario iki 2016 m. gegužės – iš 7 nukentėjusiųjų apgaulės būdu, bylos duomenimis, kaltinamasis pasiskolino 146,7 tūkst. eurų.

Tačiau Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmuose šių metų balandžio pabaigoje V.B. atžvilgiu buvo priimtas išteisinamasis teismo nuosprendis.

Teismas tokį nuosprendį grindė tuo, kad V.B. veikloje nebuvo nusikalstamos veikos požymių. Nuosprendyje buvo teigiama, kad veiką kvalifikuoti kaip sukčiavimą nepakako apgaulės ir turto užvaldymo fakto.

Tačiau prokuratūra, nesutikdama su išteisinamuoju teismo nuosprendžiu, dėl nepagrįstų ir neteisingų teismo išvadų, Klaipėdos apygardos teismui pateikė apeliacinį skundą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS