Už korupciją kalėjusio advokato A. Surblio byla grąžinama į Apeliacinį teismą | Diena.lt

UŽ KORUPCIJĄ KALĖJUSIO ADVOKATO A. SURBLIO BYLA GRĄŽINAMA Į APELIACINĮ TEISMĄ

Už korupciją kalėjusio buvusio Klaipėdos advokato Aivaro Surblio bylą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį grąžino iš naujo nagrinėti Apeliaciniam teismui.

LAT nutarė apeliacinės instancijos teismo nutarties dalį, kuria atmestas nuteistojo A. Surblio ir jo gynėjo apeliacinis skundas, panaikinti ir baudžiamąją bylą perduoti iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

A. Surblys šioje korupcijos byloje buvo nuteistas kalėti daugiau nei dvejus metus, jis jau yra lygtinai paleistas iš Kauno kalėjimo. Nelaisvėje jis praleido maždaug 11 mėnesių.

Šioje byloje kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas BNS sakė, kad prokuratūrai pranešta, jog lapkričio 13 dieną A. Surblys buvo paleistas lygtinai, jam buvo likę kalėti vieni metai ir penki mėnesiai.

„Jam buvo taikytas lygtinis paleidimas“, – BNS trečiadienį sakė prokuroras.

A. Surblys buvo nuteistas kalėti vienoje iš galimos korupcijos teisinėje sistemoje bylų. 2019 metų vasarį, teisėsaugai pranešus apie rezonansinį tyrimą dėl korupcijos, A. Surblys teismo sprendimu kurį laiką buvo suimtas.

Baudžiamojoje byloje rašoma, kad 2017 metų gruodį Klaipėdos rajone esančiame restorane advokatas iš Vilniaus Drąsutis Zagreckas, veikdamas Arijaus Skopo naudai ir interesais, tiesiogiai pasiūlė ir davė 10 tūkst. eurų advokatui A. Surbliui, o šis pinigus priėmė, pažadėjęs paveikti Klaipėdos apygardos teismo teisėjus.

Teisėsauga mano, kad kyšiu siekta papirkti tris tuometinius Klaipėdos apygardos teismo teisėjus, kad jie apeliacine tvarka nagrinėdami baudžiamąją bylą priimtų A. Skopui palankų sprendimą – netenkintų jo buvusios draugės Armandos Petrauskaitės apeliacinio skundo dalies ir paliktų nepakeistą teismo nuosprendį grąžinti A. Skopui 836,4 tūkst. litų, 303,1 tūkst. eurų ir 19 tūkst. 740 Didžiosios Britanijos svarų. Šie pinigai rasti per kratą Vilniuje, tuometiniame poros bute.

A. Surblys savo kaltės nepripažino, prašė jį išteisinti, tikino, kad D. Zagreckas jo neprašė, su juo nesitarė ir jis jam nežadėjo paveikti Klaipėdos apygardos teismo teisėjų.

D. Zagreckas bendradarbiauja su teisėsauga, jis nuo baudžiamosios atsakomybės yra atleistas.

„Teisėjų kolegija priimtoje nutartyje iš dalies sutiko su nuteistojo A. Surblio gynėjo kasaciniame skunde išdėstytais argumentais ir konstatavo, kad, pripažinę atleisto nuo baudžiamosios atsakomybės (...) asmens parodymus vienu iš pagrindinių nuteistojo kaltės įrodymų, žemesnės instancijos teismai neatliko visapusiško viso baudžiamojo proceso metu šio asmens duotų parodymų teisėtumo ir patikimumo vertinimo (...)“, – trečiadienį paskelbė LAT.

Šis teismas taip pat konstatavo, kad anksčiau šią bylą nagrinėję teismai nesilaikė jo ir Europos Žmogaus Teisių Teismo formuojamos praktikos, pagal kurią tokių asmenų parodymų savarankiškumo ir objektyvumo vertinimui turi būti skiriamas didesnis dėmesys nei vertinant kitų liudytojų parodymus.

LAT trijų teisėjų kolegija taip pat padarė išvadą, kad apeliacinės instancijos teismo sprendimo motyvavimas bendro pobūdžio teiginiais, tik deklaratyviai pritariant pirmosios instancijos teismo išvadoms dėl įrodymų vertinimo ir baudžiamojo įstatymo taikymo, konkrečiais motyvais nepaaiškinant, kodėl atmetami visi nuteistojo A. Surblio ir jo gynėjo apeliacinio skundo argumentai dėl netinkamo įrodymų vertinimo, neišdėstant išsamių tokio sprendimo motyvų ir aiškiai neatsakius į esminius apeliacinio skundo argumentus, ne tik pažeidžia Baudžiamojo proceso kodeksą, bet ir neatitinka reikalavimų, keliamų teismo nuosprendžio ar nutarties turiniui.

Panevėžio apygardos teismas A. Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu ir skyrė jam realią dvejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Vėliau šį nuosprendį paliko galioti ir Apeliacinis teismas.

A. Surblys nuo 2021 metų buvo laikinai išbrauktas iš advokatų sąrašų.

Buvęs advokatas sulaukė kaltinimų ir kitose bylose.

Generalinės prokuratūros prokuroras A. Kazakovas Panevėžio apygardos teisme nagrinėjamoje kitoje byloje birželį A. Surblį paprašė pripažinti kaltu dėl prekybos žmonėmis, piktnaudžiavimo, trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno veiklai, melagingo įskundimo ar pranešimo, rengimosi įvykdyti sunkų sveikatos sutrikdymą, neteisėtą informacijos apie privatų gyvenimą rinkimo. Prokuroras A. Surblį prašo įkalinti dešimčiai metų.

Kai kurie kaltinimai buvusiam advokatui susiję su galimai organizuotu Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininko Valdo Narutavičiaus sužalojimo epizodu.

Tuometinio Klaipėdos advokato A. Surblio kontoroje buvo slapta sumontuota pasiklausymo įranga. Ja užfiksuota, kaip advokatas kalba su savo klientu Nerijumi Tamulevičiumi. Viename pokalbyje klientas sako, kad gal reikėtų „nuo vaizdo n******(keiksmažodis – BNS)“ V. Narutavičių. Vėliau vyrai aptarinėjo advokato ir prokuroro išvaizdą, kokiais automobiliais važinėja.

Advokatas ir jo klientas N. Tamulevičius 2018 metais buvo sulaikyti Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojų, o V. Narutavičiui ir pokalbyje minėtam prokurorui buvo skirta apsauga.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klaipeda

didziausia gyvenimo klaida, neisivystes spermotozoidas -aivaras siurblys.... koki teko gyvenime sutikti..mama uz piniga parduos...atmata kuria zeme nesioja

Purmaliai

Vienas už kitą gudresnis !

neturi

matyt Siurblas pinigų.Kitep jau būt išteisintas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS