Vasaros stovykloje medikų pagalbos prireikė dar keturiems vaikams | Diena.lt

VASAROS STOVYKLOJE MEDIKŲ PAGALBOS PRIREIKĖ DAR KETURIEMS VAIKAMS

Tėvams, paliekantiems savo atžalas vasaros stovyklose – šokas. Nepigus jų mažamečių vaikų poilsis baigėsi ligoninėje.

Tėvams, paliekantiems savo atžalas vasaros stovyklose – šokas. Nepigus jų mažamečių vaikų poilsis baigėsi ligoninėje.

Išguldė žarnyno infekcija

Trečiadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė apie didelį vaikų apsinuodijimą maistu vasaros stovykloje "Raganė".

Dėl įsisiautėjusios žarnyno infekcijos skubios medikų pagalbos prireikė penkiems, o vėliau dar keturiems mažamečiams.

Palangoje įsikūrusioje stovykloje sunegalavę vaikai skundėsi vienodais, apsinuodijimui maistu būdingais požymiais – jautė bendrą silpnumą, vėmė, viduriavo.

Įmonei, vykdančiai vaikų maitinimą stovykloje, nurodyta laikinai sustabdyti veiklą.

Šiuo metu maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka tyrimą. Atrinkti pagamintų patiekalų, žaliavų mėginiai bei tepinėliai nuo maisto produktų ruošimo paviršių ir darbuotojų rankų.

Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko-valstybinio veterinarijos inspektoriaus Arūno Elijošiaus tikinimu, atlikus laboratorinius tyrimus po kelių dienų apsinuodijimų priežastis turėtų paaiškėti.

"Aiškinamės apsinuodijimo priežastis. Į stovyklą maistą vežusių tiekėjų veikla šiuo metu yra sustabdyta. Tiekiančiai maistą įmonei tai – viena didžiausių nuobaudų. Stovykla dezinfekuojama, ieškoma kitų maitintojų“, – komentavo viršininkas.

Savo patalpose maisto gaminti stovykla "Raganė" negali.

Penktadienį ryte mažiesiems atostogautojams poilsis stovykloje baigsis, nors grįžti namo jie turėjo šeštadienį.

Nukenčia dėl tėvų naivumo

Tai – ne pirmas toks apsinuodijimo vaikų vasaros stovykloje atvejis.

2011 m. iš Šventojoje esančios vasaros stovyklos "Energetikas" į Klaipėdos ligoninę buvo išvežta dešimt vaikų, besiskundusių vėmimu ir viduriavimu. Buvo manoma, kad vaikai taip pat apsinuodijo maistu.

Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas A.Elijošius sakė panašių atvejų neatsimenantis. Vis dėlto pašnekovas nurodė, jog apsinuodijimai kartais įvyksta ir dėl tėvų kaltės.

"Tokių atvejų lyg ir nėra buvę. Labai seniai viena mama į stovyklą atsivežė torto ir pusę dienos pralaikiusi automobilio bagažinėje vaišino vaikus. Tai vaikai, deja, atsidūrė ligoninėje, jiems teko plauti skrandžius“, – prisiminė A.Elijošius.

Patalpose – netvarka

Savo vaiką praėjusiais metais vasaros stovyklai "Raganė" patikėjusi klaipėdietė Olga pabrėžė čia savo vaiko daugiau neleisianti. Esą joje mažamečiai gyvena antisanitarinėmis sąlygomis. Todėl ir šiųmetis vaikų apsinuodijimas stovykloje moters nenustebino.

Tuomet į Palangą atvykusią aplankyti savo aštuonmečio sūnaus klaipėdietę pribloškė stovyklos gyvenimas.

Anot jos, per didelius karščius viename mažame kambarėlyje susigrūdę miegojo 4–5 vaikai, šiukšliadėžės perpildytos, dušo kabinos neveikė, o patalpose – pilna smėlio.

"Atvykusi norėjau nuprausti vaiką, tačiau vos prisilietus nukrito dušo galvutė, kitos irgi buvo nulaužtos. Teko vaiką kišti po kranu. Be to, kambarėlyje buvo pilna smėlio. Pati atvažiavusi išnešiau šiukšles. Gal kiekvieną dieną ir nereikia plauti grindų, bet bent jau prašluoti tikrai galima. Iki jūros toli, vaikai turi pėdinti per kažkokius šabakštynus", – prisiminimais dalijosi klaipėdietė.

Moteris užsiminė iš kitų mamų girdėjusi neigiamų atsiliepimų ir apie vaikų maitinimą šioje stovykloje.

"Mano sūnus nėra išrankus maistui ir dažniausiai valgo viską, tačiau kai kurie tėvai piktinosi, kad arbatoje labai daug cukraus, nedidelės porcijos, o maitinimo laikas labai neorganizuotas. Valgio reikėdavo laukti po pusvalandį ar daugiau. Kitiems jis tiesiog buvo neskanus, todėl vaikai geriau skanaudavo sausa duona", – tikino Olga.

Moteris atskleidė už dešimties dienų vaiko atostogos "Raganėje" pernai paklojusi 750 litų senąja valiuta.

"Pinigus sumokėjome ne tiesiogiai stovyklai, o perdavėme savo grupės vadovei. Šiais metais į tą pačią stovyklą savo vaiko tikrai nebeleisčiau", – užbaigė pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Atsiliepimas.lt

Buvau ten pats.Nepatiko maistas išties valgykloje nekoks.Teko pirkti bandeles vandeni ir pns. ant pabaigos siek tiek vadovai sugalvojo linksmesnes veiklos tai tik tiek.

Galina

Mes pernai buvome,viskas patiko vaikui,o kambarius sutvarko patys vaikai.Nereikia smeizti stovykla,nesivezkit cipsu ir kitu nesamoniu!!!!!!!!

Aušra

Stovykla puiki. Važiuosiu jau trečią kartą, maistas ten skanus, aplinka draugiška, vadovai nuoširdūs. AČIŪ STOVYKLOS DARBUOTOJAMS UŽ GRAŽIĄ APLINKĄ. O komentatorė Olga vargšė mama, nes neišmokino savo vaiko tvarkos...tai čia jau pačios problemos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS