Sveikinti puolė per anksti | Diena.lt

SVEIKINTI PUOLĖ PER ANKSTI

Man regis, visi paskubėjo sveikinti naująjį JAV prezidentą Joe Bideną su pergale. Juk dar nė balsai nebaigti skaičiuoti kai kuriose valstijose. Šiaip jau reikėtų palaukti, kol bus paskelbti oficialūs rezultatai. Dabar susidaro įspūdis, kad visi tik ir lenktyniauja, kas pasveikins kuo anksčiau. Tai nenormalu, pagaliau ir nelabai teisėta. J. Bidenas tikrai bus geresnis prezidentas už isterišką Donaldą Trumpą, tačiau nereikėtų taip skubėti įsiteikti.

Tomas P.

"Mokintis" ar "mokytis"?

Kai "Karštam telefonui" parašiau pastabėlę apie tai, kad radijo eteryje nederėtų vartoti veiksmažodžio "mokintis", kurį reikėtų keisti žodžiu "mokytis", atsiliepė ir miesto radijo reporteris Ž.Naujokas. Labai malonu. Padėkojęs, kad klausomasi "Lalunos", jis "tarybinių laikų valgyklos mylėtojai Nijolei" priminė, esą vartotinos abi formos – "mokintis" ir "mokytis". Tokią įžvalgą vyras paremia 2002 metų "Kalbos patarimais", kuriuose vis tiek teigiama: "Pirmenybė teiktina (ypač prestižinėje bendrinėje kalboje) pagrindiniam (neutraliajam) normos variantui "mokyti" (...). "Mokinti", "mokina" (...) – šalutiniai (daliniai) normos variantai". Dar Ž.Naujokas pasiūlė: "savo pyktį geriau nukreiptumėte pasenusių žinių atnaujinimui". Pirmiausia tai jokio pykčio nejaučiu, nereikėtų nervintis ir dėl pastabėlių, kurios, beje, galėtų išaugti į pastabas. Tačiau labiausiai liūdina tai, jog reporteris mano, kad jo atstovaujama radijo stotis neverta prestižinės bendrinės kalbos, pakaks jai ir šalutinių normos variantų. Išeitų, kad eteryje galima kalbėti, kaip kur nors prie konteinerių arba arklidėse. Sunku net įsivaizduoti, kad, pavyzdžiui, pranešėjas Marijus Žiedas "Panoramos" metu imtų pasakoti: "PedAgogai, matomai, vaikus mokina paišyti." LRT tai būtų neįmanoma, nes LRT visada siekė vartoti prestižinę bendrinę kalbą, todėl eteryje nuskambėtų gėdos nedarantis sakinys "PedagOgai, matyt, vaikus moko piešti". Keista ir tai, kad p. Ž.Naujokas siūlo atnaujinti žinias remdamasis 18 metų senumo kalbos patarimais. Kyla klausimas, kam čia išties reikėtų atnaujinti žinias?

Nijolė

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Kapsukas, kap nori tep sukas

Mokytis, žuvis ir mėsa rūkyta, o ne rūkinta. Čia dzūkų- suvalkų tarmė.

Onutei - Anuškai

Trumpis jau daiktus pakuoja ir skris į Rostovą pas Jevnuchovičių.

Darata

Gal ir būtų juokinga, jei nebūtų gaila šitų,, kalbininku" kuri moko kitus, bet patys rašo kaip pirmokai, arba net nebaigę nei vienos klasės pradininkai. Kartais paskaitai tokiu rašliavų ir pasidaro gėda ir gaila šito žmogelio, kuris tik gadina lietuvių kalbą. Visa rašliava nesuskaitoma, pilna skolinių iš kitų kalbų. O juk turime tokią gražią lietuvių kalbą!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS