Blusos – šuolių rekordininkės? | Diena.lt

BLUSOS – ŠUOLIŲ REKORDININKĖS?

Mūsų buities parazitas blusa turi įspūdingas šoklumo ir staigumo savybes.

Šis mažytis 1–5 mm dydžio vabzdys gali iššokti 18–20 cm į aukštį ir 30 cm į tolį. Būtų tolygu, jei žmogus iššoktų 140 m į aukštį ir 200 m į tolį.

Mokslininkai paskaičiavo, kad blusa nušoka atstumą, 200 kartų didesnį nei jos kūno ilgis.

Anksčiau buvo teigiama, kad kačių parazitės gali stryktelėti į aukštį 34 cm, tačiau po akylų stebėjimų ši statistika sumažinta iki 20 cm. O šunų blusų "rezultatas" 5 cm aukštesnis – 25 cm.

Blusos pasiekia kvapą gniaužiantį kilimo greitį – 8 cm per milisekundę. Tai 50 kartų didesnis pagreitis nei erdvėlaivio.

Turime 20 rūšių

Pasaulyje žinoma apie 1 tūkst. rūšių blusų, Lietuvoje – apie 20. Jos turi specifinius šeimininkus, tačiau daugelis rūšių lengvai juos gali keisti. Pulex irritans – žmoginė blusa, tačiau gali parazituoti tarp šunų ir kitų gyvūnų.

Vabzdžius pagal šeimininkus (kurių krauju maitinasi) galima suskirstyti į daug grupių: naminių gyvūnų (kačių, šunų, kanopinių, naminių paukščių), miško graužikų, dykumos gyvūnų, laukinių paukščių.

Atneša benamiai gyvūnai

Benamiai gyvūnai yra dažniausi blusų nešiotojai. Jų kailiuose knibžda parazitai. Žmonės, geranoriškai maitinantys benamius gyvūnus, tikriausiai net nesusimąsto, kad palinkus pašerti gyvūną blusa gali užšokti ant drabužių ir tapti nauja namų gyventoja. Geraširdiškumo ir gailesčio vedami žmonės turėtų pasirūpinti savo ir gyvūno sveikata nupirkdami antkaklį, apsaugantį nuo blusų.

Linksmieji darbeliai

Atsiradus blusų, namus siurbti pravartu net kelis kartus per dieną. Reikėtų naudoti vienkartinius dulkių siurblio maišelius, kad blusos nepaspruktų į aplinką. Siurbti reikėtų ne tik grindis, bet ir baldus, įvairius plyšius. Išsiurbtos grindys turėtų būti ir plaunamos šlapia šluoste, tada nusausinamos. Blusų lervos nepakelia drėgmės, sausros ir žūva.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Reikia

Kad benamius gyvūnus prižiūrėtų tarnybos, sulašinant lašus nuo blusų. Ir nebus tų blusų. Kaip dėl pasiutligės, išmetė vaistų iš lėktuvo, tai galima sakyti kad pasiutligės nebėra. Reikia tik truputį priemonių, tai nekainuoja milijonus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS