Katinui – didžiausios simpatijos | Diena.lt

KATINUI – DIDŽIAUSIOS SIMPATIJOS

Po to, kai "Kokteilis" atkasė informaciją, kad už nuopelnus Antrajame pasauliniame kare buvo apdovanoti ir gyvūnai, skaitytoja Jurgita panūdo sužinoti daugiau apie pačią Marią Dickin, kurios medaliai buvo įteikti žmonių draugams, bei pačius didvyrius: kiek jų, už ką buvo pagerbti.

Maria Elisabeth Dickin gimė 1870-ųjų rugsėjo 22 d., mirė sulaukusi 80-ies – 1951-ųjų kovo 1 d.

Anglijos visuomenės veikėja, geradarė, gyvūnų gelbėjimo judėjimo aktyvistė nuo gimimo iki mirties gyveno sostinėje – Londone.

1899-aisiais ištekėjo už pusbrolio Arnoldo Franciso Dickino, dirbusio buhalteriu. 1917 m. M.Dickin įkūrė pirmąją Anglijoje nemokamą veterinarinę ambulatoriją. Antrojo pasaulinio karo metais – 1943-iaisiais įsteigė medalį gyvūnams, didvyriškai pasielgusiems ekstremaliose situacijose.

Dickin medaliai už pasiaukojimą kare buvo įteikti 32 pašto balandžiams, 18 šunų, trims arkliams ir vienam katinui.

Tačiau didžiausio populiarumo sulaukė karo laive numylėtiniu buvęs katinas Simonas. Jis išgarsėjo po to, kai išgyveno po sunkaus sužeidimo, pakėlė karių dvasinį nusiteikimą ir laimėjo kovą su laive siautėjusiomis žiurkėmis. Katinas atnešdavo ir palikdavo savo aukas jūreivių lovose.

Keturkojis sulaukdavo tūkstančius laiškų. Jų buvo tiek daug, kad buvo paskirtas karininkas tvarkyti Simono paštą.

Nors Simonas buvo didelė žvaigždė, jis, kaip ir visi į Britaniją įvežami gyvūnai (mat jis į laivą priimtas Honkonge), buvo išsiųstas į gyvūnų centrą karantino laikotarpiui. Apmaudu, tačiau Simonas tame centre užsikrėtė virusu ir mirė. Šimtai žmonių, tarp jų visa laivo įgula, dalyvavo keturkojo laidotuvėse.

Česka (397 719; gal ir Klaipėdoje turime gyvūną didvyrį, kuriam reikėtų įteikti medalį?)

GALERIJA

  • Medalis: už įvairius žygdarbius iki šių dienų apdovanotas 71 gyvūnas.
Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Donatas

Tarnavau sovietiniame laivyne. Turejom Katina, vardu Kuzia, nes miegojo ir buvo globojamas jureivio pavarde Kuzin, jo lovoje , tik koju gale(todel gavo toki varda).Buvo tinginys ,sededavo kasdien prie kambuzo, laukdamas savo mesytes. Karta organizavome jam ziurkes pagavima. Pagavo- nes neturejo kur detis. Viena nakti pastebejome, kad didele ziurke ilindo i bufeta kutkompanijoje, taigi mes ten ikisome ir Kuzia .Bufete didziulis triuksmas-Kuzia nugalejo, apgrauze ziurkei galva ir atvilko po trapu i laivo vado kajute. Vadas ,is ryto pamates vaizdeli, reiksmingai pakele i virsu pirsta ir visiems girdint pareiske - stai kodel laive reikalingas katinas !. Visai laivo igulai (sauktiniams) buvo daug linksmo juoko patyliukais, nes tai buvo vienintele ziurke, kuria Kuzia pagavo per mano tarnyba laive.Deja peliu laive nebuvo, matomai Kuzios kvalifikacija buvo tik peliu gaudymas. Praejo po tarnybos penki desimtmeciai, taciau apie katina Kuzia linksmai prisimenu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS