Nepasiduokite rudens tamsai | Diena.lt

NEPASIDUOKITE RUDENS TAMSAI

Tikriausiai atkreipėte dėmesį: rudenėjantis oras, trumpėjančios dienos bei saulės stoka paveikia ir mūsų nuotaiką.

Ypač tai atsiliepia brandaus amžiaus moterims – jas tokiu sezonu pradeda kamuoti dažna nuotaikų kaita, tampa sudėtinga pasiekti emocinę pusiausvyrą.

Specialistai "Kokteiliui" tvirtino, kad nieko nedarant rudeninis slogutis gali peraugti į rudeninę depresiją. Tai sezoninė depresija, kuri be įprastai depresijai būdingų simptomų (prislėgtos nuotaikos, energijos trūkumo, apatijos, miego sutrikimų ir pan.) pasižymi ir dideliu mieguistumu, išaugusiu saldumynų poreikiu, dirglumu.

Anot medikų, rudeninė depresija gali persekioti bet kokio amžiaus ar lyties asmenis, tačiau ji dažniau užklumpa moteris.

Mat silpnosios lyties atstovės yra apskritai jautresnės nei vyrai, ypač sulaukusios brandaus amžiaus. Moterų nuotaikų svyravimams didelę įtaką daro hormonų pokyčiai, kurie veikia visas organizmo funkcijas. Su didžiausiais hormonų svyravimais moterys susiduria įvairiais gyvenimo tarpsniais.

Didesnį polinkį į depresiją moterys turi ir dėl vyraujančios pareigos vienu metu atlikti keletą socialinių vaidmenų. Ne visada emociškai lengva vienu metu būti ir mama, ir žmona, ir darbuotoja, ir galbūt jau močiute.

Emocinei pusiausvyrai itin daug įtakos turi ir tokie gyvenimo būdo elementai kaip miego kokybė, mityba, fizinis aktyvumas, saviraiška.

Specialistai vienbalsiai tvirtina, kad mityba gerina ne tik fizinę savijautą, bet ir emocinę pusiausvyrą. O fizinis aktyvumas padeda kovoti su nuotaikų kaita – skiriasi adrenalinas, gerėja nuotaika. Sportuokite pagal savo galimybes bent tris kartus per savaitę. Emocinę pusiausvyrą taip pat padeda gerinti ir socialiniai ryšiai, nuolatinis bendravimas.

Linksmieji tirščiai

– Alio, mama, kaip išvirti ryžių?

– Pirma užvirink dvi stiklines vandens…

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS