Nuo šaukštelių akys raibsta | Diena.lt

NUO ŠAUKŠTELIŲ AKYS RAIBSTA

Kelmėje gyvenantis Rimantas Stonaitis turi aistrą arbatiniams šaukšteliams. Jis sukaupė nei daug, nei mažai – per 1,5 tūkst. vienetų. Šiandien didžiąją dalį stalo įrankių – 1,2 tūkst. galima pamatyti Kelmės dvaro vartų, kurie priklauso šio krašto muziejui, patalpoje.

Pamatai šiai aistrai buvo padėti prieš dešimt metų, kai vyriškis lankėsi Anglijoje. Pažįstamų namuose pastebėjo, kad šeimininkė turi labai daug mažų šaukštelių. Šeimininkų būta nešykščių – lietuviui padovanojo jų šimtą.

R.Stonaitis šiandien labiausiai geidžia įrankių su paukščių ir žvėrių atvaizdais ar figūrėlėmis. Kelmiškio kolekcijoje galima rasti egzempliorių iš JAV, Kanados, Naujosios Zelandijos, Maroko, daugelio Europos šalių.

Kolekcininkas pabrėžia, kad tarp visų šaukštelių nėra nė vieno iš Lietuvos.

R.Stonaitis – ne vienintelis Lietuvoje, kaupiantis tokius eksponatus.

Šaukštelius renka ir Antanas Matulas. Per aštuonerius metus suspėjęs pririnkti apie 3,7 tūkst. šaukštelių iš daugiau kaip 80 šalių, kolekcininkas didžiuojasi originaliais – Egipte ir kitose Azijos, Afrikos šalyse pagamintais egzemplioriais.

Seimo narys pretenduoja į du Lietuvos rekordus – didžiausio suvenyrinių šaukštelių rinkinio ir didžiausio sidabrinių šaukštelių kolekcijos. Gineso rekordų knygoje yra įrašas apie 5 tūkst. šaukštelių kolekciją, kuri yra didžiausia pasaulyje. A.Matulas įsitikinęs, kad ši aukštuma jam įveikiama.

Kolekcija: norint atidžiai apžiūrėti visus stalo įrankius Kelmės krašto muziejuje, reikia nemažai laiko.

Česka (397 719; dėl hobio nieko negaila)

GALERIJA

  • Kolekcija: norint atidžiai apžiūrėti visus stalo įrankius Kelmės krašto muziejuje, reikia nemažai laiko.
  • Kolekcija: norint atidžiai apžiūrėti visus stalo įrankius Kelmės krašto muziejuje, reikia nemažai laiko.
"Kokteilio" archyvo nuotr.
Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS