Pasigaminkite atviruką patys | Diena.lt

PASIGAMINKITE ATVIRUKĄ PATYS

Už lango žiema. Neparsinešite dabar lauko gėlių puokštės – gal tik žalią eglutės ar pušies šakelę, neišsiskleidusius berželio žirginėlius.

Mūsų žvilgsniai turėtų krypti į išsiraizgiusias belapes šakeles, smilgų šluoteles, džiovintus sausažiedžius augalus. Jais lietuvės kaišydavo seklyčias, puošdavo vaikų lopšius. Vilniaus krašte, pavyzdžiui, savo puošnumu garsios buvo verbos.

O jeigu norite, kad kambarys nebūtų tuščias, kad jame būtų jauku ir šilta? Pasigaminkite gėlių puokštę.

Prisiminkite, iš džiovintų lapų, šakučių, gėlių, įvairios formos vaisių (šermukšnio, erškėčio, gudobelės) galima komponuoti puokštes, kurti atvirukus ir paveikslėlius, gaminti suvenyrus, sausais augalais dekoruoti interjerą, puošti vainikus.

Džiovintų augalų kompozicijoms reikalingi įvairūs priedai. Rinkite kerpes, žieves, samanas, įvairių formų šakeles, pušų ir kadagių šaknis, kviečių, rugių šiaudelius, spygliuočių kankorėžius, susukite ir išdžiovinkite gluosnio šakelių.

Kalėdiniam stalui

Šeimininkės šį savaitgalį gali parepetuoti gamindamos avokadų salotas, kuriomis galės pavaišinti per Kalėdas užeisiančius svečius.

Reikia: 4 pomidorų (600 g), 2 avokadų, gūželės salotų, pusės citrinos (salotoms), petražolių (puošimui), 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, raudonojo svogūno (50 g), 2 česnako skiltelių, pusės citrinos sulčių, druskos, pipirų (padažui).

Nuplautus pomidorus supjaustykite griežinėliais. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, minkštimą supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinos sultimis. Lėkštėje išdėliokite salotas, ant jų sudėkite pomidorų griežinėlius, ant šių – avokadų skilteles.

Padažo paruošimo eiga: svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite. Į išspaustą česnaką įberti druskos. Citrinos sultis sumaišykite su aliejumi ir česnaku. Sudėkite svogūnus, įberkite pipirų.

Salotas užpilkite padažu ir papuoškite petražolių lapeliais.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS