Atėjus šaltajam sezonui mus gali išgelbėti neįtikėtinai naudingi persimonai.
Lotyniškai dievų maistu vadinami persimonai – puikus vaistas nuo klastingų peršalimo ligų. Tai natūralūs vitaminai, stiprinantys imunitetą.
Persimonai, kilę iš Kinijos, ten yra vadinami Rytų obuoliais. Vėliau jie buvo nuvežti į Japoniją ir tapo svarbia Tekančios Saulės šalies virtuvės dalimi. Po to pasklido po visą pasaulį.
"Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad į Klaipėdą šie vaisiai atkeliauja iš Ispanijos ir Italijos.
Anot mitybos specialistų, persimonuose gausu maistinių skaidulų, naudingųjų mikroelementų bei antioksidantų, kurie gerina virškinimą, regėjimą, suteikia žvalumo ir ramina nervų sistemą. Taip pat slopina įvairius uždegimus, mažina gerklės skausmą. Na, žodžiu, ne vaisius, o auksas.
Persimonus galima vartoti tiek apvirtus, tiek žalius. Sutrintus galime dėti į saldžius patiekalus vietoje cukraus – į pyragus, blynus, kitus kepinius. Taip pat galima naudoti ruošiant padažus, kremus, uogienes, želę ar net kokteilius. Šie vaisiai yra puikus augalinės kilmės maisto medžiagų šaltinis bei puikus garnyras prie mėsos ir paukštienos patiekalų.
Nemokamas patarimas
Prieš valgydami persimonus, nulupkite jų odelę. Mat vaisiai ilgai nokinami, o vėliau vežami pas mus. Primename, kad nulupę šį vaisių pašalinsite nemažą kiekį skaidulų.
Mėgėjo eksperimentas
Pomidorai, bulvės ir tabakas priklauso tai pačiai bulvinių šeimai. Autoritetingas mokslo žurnalas "Scientific American" 1959 m. išspausdino straipsnį, kuriame cituojami argumentai dėl galimybės išvesti pomidorų veislę su nikotinu. 2003 m. mėgėjas botanikas Robertas Baueris tabaku įskiepijo pomidorą ir gavo augalą, kurio lapuose iš tiesų buvo nikotino.
Svarbu nepraleisti momento
Peru Anduose auga rečiausiai žydintis augalas pua, kuris pražysta vieną kartą per 150 metų ir tuoj pat nunyksta.
Naujausi komentarai