"Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad tūlam lietuviui patinka alyvuogės. Mūsų krašte neaugančius kaulavaisius mėgsta kone kas antras tautietis.
Tai – gera statistika. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad Viduržemio jūros regiono gyventojai kur kas rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, be to, daugelis jų – ilgaamžiai. Sveikatos ir stiprybės jiems suteikia būtent alyvuogės ir alyvuogių aliejus, kurį jie geria.
Anot medikų, alyvuogės reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi daug vitamino E, kuris stabdo organizmo ankstyvąjį senėjimo procesą ir gerina medžiagų apykaitą.
Net alyvuogių riebalinės rūgštys veikia kaip vaistai, malšina skausmą, gydo uždegimus. Šios rūgštys saugo mūsų odos ląsteles ir neleidžia atsirasti alergijai, taip pat gerina atmintį.
Taip pat alyvuogėse ir jų aliejuje gausu vitamino A, kuris minkština odą, ji ne taip greitai sensta. Būtent dėl šių savybių alyvuogių aliejus plačiai naudojamas kosmetikoje, kurios galima pasigaminti ir namuose.
Tos pačios rūšies
Daug kas mano, kad juodosios ir žaliosios alyvuogės yra skirtingų rūšių. Anaiptol – tai tos pačios rūšies vaisius, kurio spalva priklauso nuo skirtingo sunokimo.
Tinka su daug kuo
Norėdami atskleisti geriausias alyvuogių skonio savybes, gardinkite jas įvairiais prieskoniais bei įdarais. Tačiau nepamirškite, jog turite rinktis tik natūralius produktus. Gurmanai pataria rinktis česnakus, čiobrelius, rozmariną ar paprikas. Didesnės alyvuogės itin gardžios, įdarytos lašiša, tunu ar sūriu. Mažesnės puikiai tinka pagardinti duoną, picą ar salotas.
Linksmieji tirščiai
Kalbėjosi du viengungiai:
– Nusipirkau prieš savaitę sulčiaspaudę, o ji vakar sugedo.
– O sulčių kiek nors išspaudei?
– Taip, iš obuolių – stiklainį, iš apelsinų – stiklainį, o įdėjus beržą sugedo...
Naujausi komentarai