Vienintelė Lietuvoje lentelė | Diena.lt

VIENINTELĖ LIETUVOJE LENTELĖ

"Antrojo pasaulinio karo Sovietų sąjungos karių palaidojimo vieta. Sovietinio laikotarpio ideologizuoti užrašai neatitinka istorinės tiesos." Toks užrašas yra ant vienintelės Lietuvoje lentelės, kuri įsmeigta pačioje mūsų šalies šiaurėje – Nemunėlio Radviliškio centre esančiose sovietinių karių kapinėse.

Tokių lentelių idėja Biržų rajono savivaldybės administracijos vadovų galvose gimė, kai jie suvokė, kad kapinėse esantys užrašai "Amžina garbė didvyriams, kritusiems mūšiuose dėl mūsų tėvynės laisvės ir nepriklausomybės" yra klaidinantys. Iš pradžių aukštaičiai norėjo leisti panaikinti istorinę tiesą iškreipiančius užrašus ir vietoj jų ant paminklų pritvirtinti granitines lentas su užrašais "Antrajame pasauliniame kare žuvusiems tarybiniams kariams". Vėliau rajono vicemerė Irutė Varzienė sugalvojo pigesnį variantą – metalines lenteles šalia paminklų.

Biržiečiams pritaręs Kultūros paveldo departamentas net parengė užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo objektų ženklinimui skirtų tipinių informacinių lentelių projektą, o rajono savivaldybė iš biudžeto lėšų pagamino jas visoms keturioms rajone esančioms sovietinių karių kapinėms: Biržuose, Vabalninke, Nemunėlio Radviliškyje ir Grumšlių kaime.

Įsmeigta buvo tik viena. Kitų tvirtinimą suspendavo tuometis rajono meras Valdemaras Valkiūnas.

Didelė tikimybė, kad vadovas taip pasielgė, kai sulaukė Rusijos ambasados pranešimo, kuriame aukštaičių veikla ir jų lentelės įvertintos kaip šlykštus veiksmas, "įžeidžiantis 970 kareivių, taip pat keturis Sovietų Sąjungos herojus, žuvusius vaduojant šią Lietuvos teritoriją nuo vokiečių – fašistų užgrobikų".

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tokia

Gelzgalio lentelė Irutė gaus ir savo amžino poilsio vietoje. Kiekvieno žuvusio kario vietoje paminklo ne įrengti, to labiau ne visi ten buvo savo norų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS