Beveik 40 proc. eismo įvykiuose nukentėjusių pėsčiųjų – vaikai | Diena.lt

BEVEIK 40 PROC. EISMO ĮVYKIUOSE NUKENTĖJUSIŲ PĖSČIŲJŲ – VAIKAI

Lietuvos automobilių kelių direkcija, išanalizavusi 2015–2020 m. eismo įvykius, kuriuose žuvo arba buvo sužaloti nepilnamečiai, sudarė šalies keliuose ir gatvėse eismo įvykiuose nukentėjusio pėsčiojo nepilnamečio paveikslą – tai pradinių klasių mokinys (dažniausiai antrokas, trečiokas ar ketvirtokas), kuris nukentėjo grįždamas iš mokyklos ar popamokinės veiklos užsiėmimų, į eismo įvykį pakliuvęs ir nukentėjęs ne dėl savo neatsargumo (kaltės).

Daugiau kaip 38 proc. eismo įvykiuose nukentėjusių pėsčiųjų buvo vaikai nuo 6 iki 10 metų amžiaus.

„Šiuo paveikslu norime dar kartą atkreipti dėmesį į mūsų mažųjų eismo dalyvių saugumą. Pagal statistikos duomenis, matome, kad dažniausiai į eismo įvykius patenka ir nukenčia mokiniai, kurie pradeda savo savarankiškas keliones į mokyklas, būrelius. Pirmokus dar lydi suaugusieji, o antrokai ir vyresni dažniausiai jau keliauja savarankiškai. Todėl primename suaugusiems, kaip svarbu vaikams kaskart priminti saugaus elgesio kelyje taisykles, prašome jų kalbėti apie kelių eismo taisykles, raginame vairuotojus būti atidiems ir dėmesingiems“, – sako Kelių direkcijos direktorius Remigijus Lipkevičius.  

Visi mes esame eismo dalyviai ir dalyvaujame eisme, todėl nuo atsakingumo ir pagarbos vieni kitiems priklauso ir mūsų kelionių saugumas. Labai svarbu, kad vaikai nuo pat pirmų kelionių mokytųsi saugiai keliauti.

Kelių direkcija prieš prasidedant naujiems mokslo metams rekomenduojame kartu su vaikais nueiti iki mokyklos ir grįžti atgal, paaiškinti jiems, kokiu keliu eiti saugiausia, kaip saugiai pereiti gatvę išlipus iš autobuso ar automobilio, kur saugiausia pereiti gatvę, priminti, kad per gatvę reikia eiti tik apsidairius ir įsitikinus, kad saugu, kad automobiliai sustojo praleisti, jei perėja reguliuojama šviesoforu – eiti per gatvę galima tik degant žaliam šviesoforo signalui.

Preliminariais Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2020 m. mūsų šalies keliuose buvo sužeisti 674 pėstieji, 20 proc. visų sužeistų pėsčiųjų sudarė nepilnamečiai, 2019 m. eismo įvykiuose sužeistų pėsčiųjų buvo daugiau – 820, iš jų nepilnamečių – 22,3 proc. Pernai Lietuvos keliuose nežuvo nė vienas nepilnametis pėsčiasis, 2019 m. vienas pėsčiasis nepilnametis žuvo dėl savo neatsargumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS