Birželį Lietuvoje nuskendo 20 žmonių: pamatę vandenį poilsiautojai pamiršta saugumą | Diena.lt

BIRŽELĮ LIETUVOJE NUSKENDO 20 ŽMONIŲ: PAMATĘ VANDENĮ POILSIAUTOJAI PAMIRŠTA SAUGUMĄ

Šių metų birželio mėnesį Lietuvoje nuskendo 20 žmonių, iš jų – vienas vaikas.

Kaip BNS pirmadienį pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Sonata Kukienė, šiemet ugniagesiai gelbėtojai atliko 199 gelbėjimo darbus vandenyje. Jų metu ištraukti 59 skenduoliai, iš jų – vienas vaikas, išgelbėta 17 žmonių, iš jų – trys vaikai.

Tuo metu praėjusių metų birželį ugniagesiai ištraukė 13 nuskendusių žmonių. 

2023-iųjų sausio–birželio mėnesiais ugniagesiai gelbėtojai atliko 200 gelbėjimo darbų vandenyje, ištraukė 45 nuskendusius žmones, iš jų – du vaikus. Pernai 28 gyventojus ugniagesiai išgelbėjo, tarp jų ir vieną vaiką.

Klaipėdos gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki BNS pirmadienį nurodė, kad dažniausios skendimo priežastys – neatsargumas prie vandens telkinio, negalvojimas apie savo saugumą, taip pat alkoholinių gėrimų vartojimas ir vaikų nepriežiūra.

„Pamatę vandenį, prie ežero arba prie jūros, žmonės pamiršta apie savo saugumą. Kiekvienas galvoja, kad jeigu kas nors ir skęs, tai ne aš“, – kalbėjo jis.

Nuskendo mergaitę išgelbėjęs vyras

Praėjusį savaitgalį Lietuvoje žmonės skendo Baltijos jūroje, Nemuno ir Šventosios upėse, Ilgio ežere ir Plungės rajone esančiame tvenkinyje.

Šeštadienio rytą ugniagesiai gavo pranešimą apie Klaipėdoje, Melnragėje, Baltijos jūroje, skęstantį vaiką. Atvykus ugniagesiams, tarp bangų, apie 100 metrų nuo kranto, pastebėti du žmonės.

Į pagalbą ugniagesiams pasitelkus pasieniečių kraterius „Mingė“ ir „Boomeranger“ bei sraigtasparnį, naras su gelbėjimo virve partempė mergaitę į krantą. Sąmoninga ir sušalusi ji perduota medikams ir išvežta į ligoninę.

9.09 val. apie 30 metrų nuo kranto gelbėtojai rado mergaitę bandžiusio gelbėti vyro kūną.

Kitą dieną – sekmadienį – 16.16 val. ir 17.52 val. pranešta apie dar du Klaipėdoje, Baltijos jūroje, skęstančius žmones. Skendusią moterį pajūrio gelbėtojams išgelbėti pavyko, o Smiltynėje skendusio vyro gelbėtojai nerado.

Vyro Baltijos jūroje ieškojo du ugniagesiai narai, trys ugniagesiai gelbėtojai plaukikai, trys paplūdimio gelbėtojai ir vienas paplūdimio gelbėtojas su vandens motociklu. 18.38 val. paiešką pradėjo sraigtasparnis, tačiau 21.11 val. dėl artėjančios audros ji nutraukta.

Pamatę vandenį, prie ežero arba prie jūros, žmonės pamiršta apie savo saugumą.

Klaipėdos gelbėtojų vadovas išaugusį skaičių skendusių žmonių siejo su staigiai atšilusiu oru. Anot jo, žmonės nekreipia dėmesio į vėliavų spalvas, įspėjamuosius ženklus, o tėvai neprižiūri vaikų.

„Labai daug vaikų nepilnamečių vieni be suaugusių ateina prie jūros maudytis“, – teigė A. Siakki.

„Dėl to jau teko ieškoti ir pasiklydusių vaikų, ir vaikams mažamečiams teko ieškoti dingusių tėvų“, – kalbėjo jis.

Skendo du neblaivūs vyrai

Sekmadienį 22.47 val. pranešta, kad Alytaus rajone, Davainiškių kaime, Ilgio ežere skendo žmogus. Jo išgelbėti nepavyko. Anot Alytaus apskrities policijos, įtariama, kad asmuo galėjo būti neblaivus.

Tą pačią dieną Plungės rajone, Gaižupių kaime, tvenkinyje nuskendo dvejų metų mergaitė.

Penktadienį 14.58 val. Prienuose, Nemune prie tilto, taip pat skendo neblaivus (3,13 prom.) vyras. Jo gelbėti šoko šalia buvę žmonės. Atvykus ugniagesiams, vandenyje už 60 metrų nuo kranto buvo du vyrai. Ugniagesiai gelbėjimo valtimi juos pargabeno į krantą. Skendęs vyras perduotas greitosios pagalbos medikams, jis buvo išgelbėtas.

Tos pačios dienos vakarą – 22.13 val. – Anykščių rajone, Kavarske, Šventosios upėje, skendo vyras. Atvykę ugniagesiai išžvalgė dalį upės ir pakrantės, tačiau skenduolio nerado. Dėl tamsos paieška nutraukta. Ją pratęsus šeštadienį skenduolis buvo rastas už aštuonių metrų nuo kranto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS