Pernai nuo narkotikų Lietuvoje mirė beveik 60 žmonių | Diena.lt

PERNAI NUO NARKOTIKŲ LIETUVOJE MIRĖ BEVEIK 60 ŽMONIŲ

2018 metais Lietuvoje perdozavę narkotinių medžiagų mirė 59 žmonės, daugumą jų pražudė opioidai.

„Kalbant apie opioidus, ypač sintetinius opioidus, mes susiduriame su didžiausia perdozavimų, mirčių rizika. 2017 metais Lietuvoje mirė 83 asmenys – būtent jų mirtys susijusios su narkotikų vartojimu, didžioji dalis – opioidų vartotojai. 2018 metais statistika geresnė – tokių mirčių buvo 59“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovė Gražina Belian.

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje švirkščiamuosius narkotikus vartoja apie 8–10,5 tūkst. asmenų, 85 proc. jų vartoja opioidus.

Pasak G. Belian, nors Europoje opioidai nėra tarp plačiai paplitusių narkotikų, pastebima, jog čia persikelia jų gamyba.

„Didėja Europos vaidmuo kaip sintetinių narkotikų gamintojo. Pastebima tokia tendencija, kad jau gamyba persikelia į Europą ir tokiu būdu atsiranda arčiau savo vartotojų“, – sakė ji.

Lietuvoje siekiant apsaugoti opioidų vartotojus nuo perdozavimo yra vykdoma opioidų priešnuodžio – nalaksono – išdavimo narkomanams ir jų artimiesiems programa.

Respublikinio priklausomybės ligų centro laikinojo direktoriaus Emilio Subatos duomenimis, Lietuvoje ši programa 2016 metais pradėta vykdyti Vilniaus priklausomybės ligų centre, šiuo metu ji įgyvendinama visuose penkiuose Priklausomybės ligų centro filialuose.

Nalaksono išdavimas vykdomas ir trijuose žemo slenksčio paslaugų kabinetuose, kuriuose teikiamos paslaugos švirkščiamųjų narkotikų vartotojams. Numatoma išdalinti 1 tūkst. ampulių.

„Tikslinga toliau didinti visų prevencijos priemonių prieinamumą šiai stigmatizuotai grupei – švirkščiamųjų narkotikų vartotojams ir toliau mažės narkotikų vartojimo mastai ir mirtys“, – sakė E. Subata.

Pasak jo, Lietuva yra tarp dešimties ES šalių, taikančių nalaksono išdavimo programas. Ši programa ypač pasiteisino Estijoje, kur, pasak mediko, 2017 metais registruotas didžiausias ES mirštamumas tarp narkotikų vartotojų. Šiuo metu jis yra sumažėjęs tris kartus.

„Lietuvoje taip pat stebima mažėjimo tendencija – tai geras rodiklis. Svarbu, kad šiuos programos būtų prieinamos plačiau švirkščiamuosius narkotikus vartojantiems žmonėms“, – sakė Priklausomybės ligų centro vadovas.

Lietuvoje, kaip ir Europos Sąjungoje, labiausiai paplitęs narkotikas yra kanapės. Europoje jų vartojimas siekia per 14 proc. gyventojų, Lietuvoje – daugiau kaip 6 proc. Antrojoje vietoje ES yra kokainas, tuo tarpu Lietuvoje – ekstazis, tačiau jį renkasi palyginti nedaug – apie 1 proc. vartotojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

eu

o kiek del alkoholio? ce litwa ce europa ..cia perskaicius idiotisja antraste kaimeciai be samanes niekuo nemate galvos kad ir zole cia priskirta .. bet nui juo visam pasaulije nera mirusuiuju ,o nuo miegstamiausii geralo ??

T

Idiotai tegul dvesta tokie greiciau

to ggg

neapsigaukit, nuo to kenčia ne tik pats narkomanas, bet tai paliečia jo visą šeimą, o ir nusikalstamumas aplamai nuo to visuomenėje irgi didėja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS