Savaitgalį ugniagesiai 189 kartus vyko šalinti nuvirtusių medžių | Diena.lt

SAVAITGALĮ UGNIAGESIAI 189 KARTUS VYKO ŠALINTI NUVIRTUSIŲ MEDŽIŲ

  • 0

Per praėjusias dvi paras ugniagesiai gelbėtojai 189 kartus visoje Lietuvoje vyko šalinti ant automobilių, važiuojamosios kelio dalies, elektros laidų nugriuvusių medžių ir kitų smarkaus vėjo sukeltų padarinių.

Šeštadienį tokių įvykių buvo šešiolika, o sekmadienį – net 173. Šeštadienį ugniagesiai Klaipėdos apskrityje atliko aštuonis tokius gelbėjimo darbus, Kauno apskrityje – tris, Tauragės ir Marijampolės – po du, Telšių – vieną, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Sekmadienį vėjo padarinių šalinti Klaipėdos apskrityje ugniagesiai vyko 128 kartus, Kauno apskrityje – vienuolika, Tauragės – devynis, Telšių – aštuonis, Alytaus ir Marijampolės – po šešis, Vilniaus – keturis kartus.

Šeštadienį, 20.04 val., buvo pranešta, kad Šiauliuose, Tilžės gatvėje, pastato trečiajame aukšte pavojingai kabo atplyšęs skardos lakštas ir kelia pavojų praeiviams.  Atvykę ugniagesiai jį nukabino ir nukėlė ant žemės.

Sekmadienio pavakare Klaipėdos ugniagesiai skubėjo į Taikos gatvę, kur ant automobilio buvo nuvirtęs medis. Po valandos šioje gatvėje medis ant automobilio užvirto kitoje vietoje. Gedminų gatvėje ant automobilių „Volkswagen Golf“ ir „Peugeot“ bei važiuojamosios kelio dalies buvo nuvirtę du medžiai. Po kelių valandų šioje gatvėje ant automobilio griuvo dar vienas medis.

Medžiai ant automobilių vakare taip pat virto Darželio ir Kretingos gatvėse. 18 val. Kauno gatvėje ant automobilio nuvirto betoninė tvora.

19.07 val. buvo pranešta, kad Druskininkuose, Gardino gatvėje, ant automobilio „Opel Zafira“ nuvirto medis. Visus ant automobilių užgriuvusius medžius ugniagesiai supjaustė ir patraukė.

Sausio 31-osios naktį, 2.35 val., ugniagesiai skubėjo padėti ESO darbuotojams, kurių visureigis „Toyota Hilux“ užklimpo Trakų rajone, Rūdiškių seniūnijoje, Naujienų kaime.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pirmadienio rytą LRT teigė, kad vėjas jau nurimo, paskutiniai pagalbos tarnybos iškvietimai, jo duomenimis, fiksuoti apie pusę penkių ryto.

„Vėjas tikrai yra nurimęs ir audra turbūt jau išsikvėpė, pats pikas vėjo stiprumo ir jo niokojančios jėgos buvo vakare, nuo penktos dienos iki vakaro 9–10 valandos, kiek teko kalbėt su gelbėjimo tarnybos atstovais, paskutiniai iškvietimai buvo naktį, ketvirtą–pusę penktos ryto“, – sakė V. Grubliauskas.

Palangos komunalinio ūkio direktorius Gediminas Valinevičius LRT teigė, kad didžiausi nuostoliai bus pajūryje, kur vanduo plovė kopas, tačiau džiaugėsi, kad pasiteisino sprendimas paplūdimius papildyti smėliu – tose vietose, anot jo, vanduo kopų nepasiekė.

„Turėjom neramų savaitgalį, griuvo medžiai, džiaugiamės, kad žmogiškųjų nėra nuostolių, apgadinta infrastruktūra, tiek šaligatviai aplaužyti griūnančių medžių, tiek automobiliai nukentėjo. Aišku, patys didžiausi nuostoliai pajūriuose, paplūdimiuose jūros vanduo plovė kai kur kopas, bet galima pasidžiaugti tuo, kad pagrindinė Palangos pliažų dalis, kuri prieš porą metų buvo pamaitinta smėliu, tikrai smėlis duoda savo ir jūra nepasiekė kopų“, – kalbėjo G. Valinevičius.

Pasak jo, nuo stipraus vėjo nukentėjo ir Palangos tiltas, jo pabaigoje buvo nuplėštos kelios lentos, bet jos jau sutvarkytos.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser sakė, kad kol kas nuostolius sunku įvertinti, tačiau jau aišku, kad reikės tvarkyti pajūrio infrastruktūrą.

„Buvo tikrai ekstremalus vėjas, gerokai pakilęs vandens lygis, virš metro, todėl yra visos prielaidos, kad kopagūbris gerokai nukentėjęs. Infrastruktūrą, visus perėjimus, laiptus turbūt reikės rimtai tvarkyti“, – LRT sakė A. Feser.

Savaitgalį pajūryje siautė itin stiprus vėjas, jūros vanduo plovė paplūdimius, jų infrastruktūrą, kopas, Šventojoje per kraštus išsiliejo upė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS