Ugniagesiai gelbėtojai: kuo reikia pasirūpinti, kad nekiltų gaisras? | Diena.lt

UGNIAGESIAI GELBĖTOJAI: KUO REIKIA PASIRŪPINTI, KAD NEKILTŲ GAISRAS?

  • 0

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, daugiausia gaisruose žūsta kaimo gyventojai. Ugniagesių statistikos duomenimis, per  nepilnus 12 mėnesių gaisruose žuvo 93 žmonės,  net 71 –  kaimo vietovėse.

„Skaudžių gaisrų skaičius auga, nes beveik pusė gyventojų kaime dar nėra įsirengę autonominių dūmų detektorių. Be to, šiemet dėl koronaviruso pandemijos valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai nebegali lankyti gyventojų ir patarti jiems, kaip susitvarkyti krosnis, elektros instaliaciją, paaiškinti, kad būtina išsivalyti dūmtraukius ir įsigyti dūmų detektorius. Beveik visi žuvusieji namuose neturėjo šių prietaisų, nors didžiąją dalį jų dūmų detektoriai galėjo perspėti apie kilusį gaisrą, tai būtų ne vienam  padėję išsigelbėti“, – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininko primena Aurimas Gudžiauskas.

Šiemet daugiausia žmonių gaisrų metu žuvo Kauno apskrityje – 23 (7 – Kauno rajono savivaldybėje, 5 – Kauno mieste, 4 – Jonavos rajono sav.), 16 – Panevėžio (5 – Panevėžio, 4 – Rokiškio rajonų sav.), 15 – Vilniaus (iš jų 3 –  Vilniaus mieste), 10 – Alytaus (4 – Lazdijų, po 3 – Varėnos ir Alytaus rajonų sav.), po 8 Klaipėdos (iš jų 3 – Skuodo rajono sav.) ir Šiaulių (iš jų 3 – Radviliškio rajono sav.) apskrityse, 6 – Utenos (iš jų po 3 – Anykščių ir Ignalinos raj. sav.), po 3 – Telšių ir Marijampolės, 1 – Tauragės apskrityse.

35 žmonės žuvo dėl neatsargaus rūkymo (pernai per tą patį laikotarpį – 26), 19 – dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi, 13 – dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų bei gedimų, 6 – dėl pašalinio ugnies šaltinio, 8 – dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų, 3 – dėl elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, 2 – dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimų, 1 – dėl dujų, žibalinių, benzininių įrenginių, prietaisų eksploatavimo pažeidimo. Dar šešių žmonių žūties priežastys tikslinamos.

Gaisruose žuvo 66 vyrai, 20 moterų, o 7 žmonių tapatybė nenustatyta. Žuvusių žmonių amžiaus vidurkis – 62 metai. Didesnė tragiškų gaisrų dalis kilo nuo 10 iki 20 mėnesio dienos, kai išmokamos pašalpos. Dienos metu (nuo 6 val. iki 22 val.) gaisruose žuvo 54 gyventojai, naktį  (nuo 22 val. iki 6 val.) – 38.

Vien šį gruodį gaisruose žuvo 11 žmonių. Gruodžio 16 d. gaisre žuvo net du žmonės. 5.44 val., buvo gautas pranešimas apie gaisrą gyvenamajame name Alytaus rajone, Miroslavo kaime. Po 5 minučių atvykus ugniagesiams, namas jau buvo apimtas liepsnų. Apmalšinę jas ir su kvėpavimo organų apsaugos aparatais įėję į vidų, netrukus ugniagesiai vieną po kito surado du žuvusius žmones.

Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis inspektorius Povilas Armanavičius teigė, jog, pirminiais duomenimis, žuvo apie 70 metų namo savininkas ir jo draugė. „Kaimynai pasakojo, jog žmonės priklausė socialinės rizikos grupei, girtaudavo namuose, ypač gavę pašalpas. Gaisrą pastebėjo kaimynai, kai pradėjo „šaudyti“ šiferis ir jau liepsnojo stogas. Nuo ko kilo gaisras, dar aiškinamasi. Galbūt žmonės pasikūrė krosnį, neprižiūrėjo jos ir sumigo, gaisras galėjo kilti ir nuo netvarkingos elektros instaliacijos“, – sakė P. Armanavičius.

Pastarąjį savaitgalį gaisruose žuvo du žmonės. Gruodžio 18 d. rytą medinis gyvenamasis namas liepsnojo Vilkaviškio rajone, Gižų kaime. Ugniagesiai, atlikdami baigiamuosius gesinimo darbus, gaisravietėje rado smarkiai apdegusį moters kūną.

Gruodžio 19 d. buvo gautas pranešimas, kad Rokiškio rajone, Juodupės miestelyje, dega medinis gyvenamasis namas. Atvykus ugniagesiams, liepsnojo kambarys ir virtuvė. Iš degančio namo ugniagesiai išnešė vyrą, tačiau medikai konstatavo jo mirtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS