Anykštietis pakliuvo į teisėsaugos akiratį dėl neteisėtos prekybos elektroninėmis cigaretėmis | Diena.lt

ANYKŠTIETIS PAKLIUVO Į TEISĖSAUGOS AKIRATĮ DĖL NETEISĖTOS PREKYBOS ELEKTRONINĖMIS CIGARETĖMIS

  • 0

Anykščių gyventojas bus teisiamas dėl neteisėtos prekybos elektroninėmis cigaretėmis.

Kaip pirmadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), vyras kaltinamas neteisėtai vertęsis ūkine finansine veikla neturėdamas tam leidimo, neteisėtai disponavęs akcizais apmokestinamomis prekėmis, aplaidžiai tvarkęs finansinę apskaitą bei neteisėtai disponavęs narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

Skaičiuojama, kad kaltinamasis galėjo nesumokėti per 14 tūkst. eurų akcizo mokesčių.

Ikiteisminį tyrimą atliko FNTT Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, tyrimą organizavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Atlikę tyrimą pareigūnai išsiaiškino, kad anykštėnas, per dvi Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje įsteigtas bei paties valdomas bendroves, užsiėmė didmenine tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių prekyba, neturėdamas teisės verstis tokia veikla.

Įtariama, kad asmuo trejus metus prekiavo kaitinamosiomis lazdelėmis ir elektroninių cigarečių pildymo skysčiais, kurių sudėtyje yra nikotino, bei CBD produkcija nebūdamas registruotas „Mokesčių mokėtojų“ registre, nemokėdamas akcizo ir neturėdamas licencijos (leidimo) jomis prekiauti.

Nustatyta, kad šias medžiagas kaltinamasis galėjo įsigyti iš Europos Sąjungoje veikiančių prekiautojų. Iš viso, įtariama, buvo įsigyta beveik 77 litrų elektroninių cigarečių pildymo skysčio, kurio sudėtyje yra nikotino, per 2,8 tūkst. pakelių kaitinamųjų lazdelių. Bendra šio pirkinio vertė galėjo siekti beveik 60 tūkst. eurų.

Taip pat įtariama, kad asmuo, būdamas Lietuvoje įsteigtos bendrovės vadovu, galėjo aplaidžiai tvarkyti finansinę apskaitą – neregistruoti ūkinių operacijų, apskaitos dokumentų, netvarkyti apskaitos registrų pagal reikalavimus.

Tyrimo duomenimis, kaltinamasis galimai nesilaikė Akcizų įstatymo nuostatų, pagal kurias akcizų mokestis turi būti apskaičiuojamas kas mėnesį, ir turi būti mokamas akcizo mokestis už kaitinamojo tabako produktus.

Suskaičiuota, kad per trejus metus, vykdant tokią tokiu nelicencijuotą veiklą, į valstybės biudžetą galėjo būti nesumokėta daugiau nei 14 tūkst. eurų akcizo mokesčių. Tokio dydžio civilinį ieškinį šioje byloje pareiškė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), o kaltinamasis kreipėsi dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Edgaras Baltrimavičius surašė kaltinamąjį aktą ir perdavė bylą nagrinėti perdavė Panevėžio apygardos teismui.

Už aplaidų finansinės apskaitos tvarkymą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Už neteisėtą vertimąsi ūkine finansine veikla neturint tam leidimo (licencijos) galima griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų. Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Teismas už neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis, kurių vertė viršija 150 MGL, bet neviršija 400 MGL dydžio sumos, gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS