Mokesčių vengusio verslininko teismas nepasigailėjo | Diena.lt

MOKESČIŲ VENGUSIO VERSLININKO TEISMAS NEPASIGAILĖJO

  • 1

Vilniuje gyvenantis verslininkas lieka nuteistas už bandymą išvengti mokesčių, panaudojant JAV įsteigtą įmonę – teismas atmetė jo apeliacinį skundą ir paliko galioti 7,5 tūkst. eurų baudą.

Kaip antradienį pranešė prokuratūra, 55 metų verslininkui E. R. nepavyko įtikinti apeliacinės instancijos teismo, kad jis nepagrįstai nuteistas.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aidas Amparavičius.

Atliekantys ikiteisminį tyrimą FNTT pareigūnai nustatė, kad Molėtuose registruotos internetines paslaugas teikusios uždarosios akcinės bendrovės direktorius ir vienintelis akcininkas E. R. trejus metus apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą bei pateikė neteisingus duomenis apie bendrovės pajamas ir pelną.

Tyrimo duomenimis, ne mažiau kaip 210-čiai klientų buvo nurodoma už E. R. vadovaujamos bendrovės paslaugas atsiskaityti pervedant pinigus į vienos JAV registruotos įmonės vardu E. R. atidarytas sąskaitas Lietuvos bankuose. Minėta JAV bendrovė kaip paslaugų tiekėja buvo nurodoma ir su klientais sudaromose sutartyse dėl interneto paslaugų.

Pasak prokuratūros, į Amerikoje registruotos įmonės sąskaitą buvo pervedami pinigai ir už E. R. priklausančių poilsio namelių nuomą.

Nustatyta, kad tokiu būdu į Molėtuose registruotos bendrovės buhalterinę apskaitą nebuvo įtraukta beveik 130 tūkst. eurų gautų pajamų ir išvengta beveik 22,5 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir 4,5 tūkst. eurų pelno mokesčio sumokėjimo valstybei.

Siekdamas išvengti šių mokesčių sumokėjimo, E. R. organizavo melagingų duomenų įrašymą į PVM deklaracijas ir jų pateikimą Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Nors teisiamasis savo kaltės nepripažino, Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmai, išnagrinėję šią bylą, 2021 metų spalį priėmė apkaltinamąjį nuosprendį. E. R. buvo skirta 7 tūkst. 532 eurų dydžio bauda.

E. R. nuosprendį apskundė apeliacine tvarka aukštesnės instancijos teismui.

Birželio 7 dieną Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, nuteistojo skundą atmetė, paliko galioti pirmos instancijos teismo nuosprendį. Jam skirtą baudą verslininkas privalės sumokėti per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Nuteistajam taip pat reikės sumokėti nesumokėtus mokesčius, kai bus baigtas Valstybinės mokesčių inspekcijos atliekamas mokestinis patikrinimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

fas fas

su morale verslynyks matomai teisejai kysio nesulauke - tai nuteise, jei butu korumpuotom kiaulem numetes pora skatiku tai sito straipsnio net nebutu buve

SUSIJUSIOS NAUJIENOS