Partija „Tvarka ir Teisingumas“ galutinai lieka nuteista už prekybą poveikiu | Diena.lt

PARTIJA „TVARKA IR TEISINGUMAS“ GALUTINAI LIEKA NUTEISTA UŽ PREKYBĄ POVEIKIU

Likviduojama partija „Tvarka ir Teisingumas“ galutinai pripažinta kalta dėl prekybos poveikiu – Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį paliko galioti ankstesnius teismų verdiktus ir partijai skirtą beveik 113 tūkst. eurų baudą.

Partijos atstovo ir byloje nuteistų asmenų kasaciniai skundai atmesti.

Taip pat lieka nuteistas šiuo metu likviduojamos partijos buvęs atsakingasis sekretorius ir verslininkai.

„Teismas, įvertinęs tiek pirmos instancijos nuosprendį, tiek apeliacinės instancijos nuosprendį, padarė išvadą, kad visi įrodymai įvertinti nuosekliai, susieti tarpusavyje, vertinimo klaidų nepadarė“, – sakė teisėjas Albinas Antanaitis.

LAT verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Bylos duomenimis, verslininkų nurodymais pagal pagamintus ir panaudotus netikrus dokumentus pervedus lėšas į vieno jų vadovaujamų įmonių sąskaitas buvo apmokėtos „Tvarkos ir Teisingumo“ viešinimo paslaugos.

„Tvarkai ir Teisingumui“ buvo skirta beveik 113 tūkst. eurų bauda, iš jos konfiskuota daugiau kaip 279 tūkst. eurų.

Buvęs partijos atsakingasis sekretorius Rimas Antanas Ručys, verslininkai Peisachas Kačerginskis, Giedrius Rakauskas, Vytautas Banys ir Justinas Garliauskas nubausti laisvės atėmimo bausmėmis su atidėjimu.

Tokias Panevėžio apygardos teismo skirtas bausmes pernai paliko galioti Apeliacinis teismas.

Aukščiausiojo Teismo R. A. Ručys, partijos atstovas bei V. Banys prašė panaikinti žemesnių instancijų teismų sprendimus ir bylą nutraukti, P. Kačerginskis ir G. Rakauskas – panaikinti žemesnės instancijos teismų nuosprendžius arba grąžinti ją nagrinėti iš naujo, J. Garliauskas – grąžinti nagrinėti iš naujo.

Ikiteisminis tyrimas šio byloje buvo pradėtas 2014-ųjų pabaigoje, kilus įtarimams, kad 2013 metų rudenį privačios bendrovės padengė dalį partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Vis dėlto teismas šio renginio nelaikė kyšiu, tad jį organizavęs R. Skaisgirys buvo visiškai išteisintas kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Tačiau kasacinis teismas pakeitė Apeliacinio teismo verdikto dalį, dėl beveik 14 tūkst. eurų už patirtas išlaidas advokatui iš Generalinės prokuratūros – LAT verdiktu, išlaidos priteisiamos iš Lietuvos valstybės lėšų. Lietuvoje galioja įstatymo norma, kad išteisintiems asmenims apmokamos advokato išlaidos.

Partiją „Tvarka ir Teisingumas“ 2020-aisiais nuspręsta likviduoti. Tais pačiais metais ši politinė jėga prisijungė prie partijos „Laisvė ir teisingumas“.

Buvęs Seimo narys R. A. Ručys byloje pripažintas kaltu už tai, kad pažadėjo paveikti tuometinius Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti tam tikroms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

Partija pripažinta kalta už tai, kad pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie nurodytoms įmonėms padėtų laimėti ministerijai pavaldaus Turto valdymo ir ūkio departamento ir vienos valstybės įmonės viešuosius pirkimus.

Ikiteisminis tyrimas šio byloje buvo pradėtas 2014-ųjų pabaigoje, kilus įtarimams, kad 2013 metų rudenį privačios bendrovės padengė dalį partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Visi kaltinamieji šioje byloje anksčiau savo kaltę neigė ir stebėjosi teisėsaugos veiksmais.

Prokurorai teigė, kad iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto galbūt gautus daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų) „Tvarka ir Teisingumas“ panaudojo savo veiklai viešinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

sajudietis

Visi ruzzkiu siknalaiziai turi nudvesti.Tas vagis buz DOSSAF turto isgrobstyma,kaip ier aibe kitu raudonskuriu,iskaitant konservus,turejo puti kalejimuose.

Raitelis be galvos

Kaip gaila. Sugrįžtų Paksas. Grąžintų litą. Viskas atpigtų.

Jei dabar

sodintu visus visu partiju partinius - ne vienas nepaklaustu,uz ka! Garantuoju!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS