Buhalterė: A. Vrubliauskas pats išlaidų apyskaitų nevesdavo, čekiukų byloje | Diena.lt

BUHALTERĖ: A. VRUBLIAUSKAS PATS IŠLAIDŲ APYSKAITŲ NEVESDAVO, ČEKIUKŲ BYLOJE

Piktnaudžiavimu savivaldybės išmokomis kaltinamas buvęs Alytaus rajono savivaldybės meras, dabar tarybos narys Algirdas Vrubliauskas pats savo išlaidų apyskaitų nepildydavo, teikdavo sąskaitas faktūras už degalus, Kauno apygardos teisme ketvirtadienį liudijo buhalterė.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Buhalterinės apskaitos skyriaus vyresniąją specialistę Violetą Kaškonienę teismas pakvietė liudyti A. Vrubliausko gynėjo iniciatyva.

Ji teigė dalį praėjusios kadencijos pavaduodama koleges tvarkiusi visų savivaldybės tarybos narių išlaidų apyskaitas, kurių pagrindu būdavo pervedamos kompensacijos, A. Vrubliauskas pats apyskaitų neteikdavęs.

„Visus pateisinančius dokumentus gaudavau per skyriaus vedėją Danutę Kazakevičienę. (...) Jeigu gerai atsimenu, daugiausia būdavo sąskaitos faktūros“, – sakė buhalterė ir pridūrė nežinanti, kodėl politikas asmeniškai nepateikdavo apyskaitų.

„Užpildydavau aš. Tiesiog gaudavau iš D. Kazakevičienės ir užpildydavau. (…) Man atrodo, kiek aš dirbau, tik kuras buvo. Bet šiaip galima buvo transporto remontą ir kitas išlaidas dengti“, – teigė V. Kaškonienė.

Pasak jos, dalis tarybos narių patys užpildydavo išlaidų apyskaitas ranka arba kompiuteriu ir tiesiogiai pristatydavo savivaldybės buhalterijai arba palikdavo priimamajame, kiti teikė tik čekius arba sąskaitas faktūras.

„Jeigu sąskaita faktūra, vardas pavardė būdavo nurodoma, ant kuro čekio – irgi, o jeigu ne, kitoje pusėje patvirtindavo parašu, kad čia jų dokumentas“, – pasakojo buhalterė.

Ji sakė neprisimenanti, ar A. Vrubliausko teiktuose dokumentuose buvo matyti išlaidos, kurios tarybos nariui neturėtų būti atlyginamos, taip pat nepastebėjusi, ar pilti ženklinti ūkininkavimui skirti degalai.

„Nepastebėjau, bet galvojau, kad man visąlaik duoda dokumentus, kuriuos turiu įtraukti į apyskaitą“, – kalbėjo liudytoja.

Teismo posėdyje ji taip pat pažymėjo, kad pagal tuomet galiojusį veiklos reglamentą „tarybos narys pilnai atsako už tai, kas užpildyta apyskaitoje, kokius dokumentus pateikia“.

Byloje nuspręsta padaryti pertrauką iki kito posėdžio, kuris numatytas liepos 23 dieną. Jame parodymus duos kaltinamasis A. Vrubliauskas, liepos 30-ąją suplanuotos prokuroro ir advokato baigiamosios kalbos.

Pagal prokuroro Dariaus Valkavičiaus anksčiau pagarsintą kaltinamąjį aktą, A. Vrubliauskas, 2019–2023 metų kadenciją eidamas Alytaus rajono savivaldybės tarybos nario-mero pareigas, taip pat vykdydamas individualią veiklą ir būdamas PVM mokėtoju, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas asmeninės naudos.

Anot prokuroro, A. Vrubliauskas apyskaitose įrašė tikrovės neatitinkančias išlaidas kaip susijusias su tarybos nario veikla. Jis kaltinamas įsigijęs dyzelino, automobilio detalių ir šių pirkinių PVM sąskaitas faktūras įtraukęs į individualios veiklos apskaitą, taip suklastodamas tarybos narių išlaidų apyskaitą.

A. Vrubliauskas kaltinamas padaręs 19 tūkst. 669 eurų turtinę bei didelę neturtinę žalą Alytaus rajono savivaldybei pakirsdamas pasitikėjimą šia institucija, sumenkindamas jos ir savo autoritetą visuomenėje.

Ši byla teismui perduota kovą.

Politikas nepripažįsta nusikaltęs.

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) sausį pateikus įtarimus, netrukus A. Vrubliauskas grąžino beveik 20 tūkst. eurų savivaldybės tarybos nario išmokų, jų panaudojimą asmeninėms reikmėms pavadinęs „apmaudžia klaida“.

A. Vrubliauskas metų pradžioje taip pat sustabdė narystę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščioniuose demokratuose (TS-LKD), su kuria pernai vykusiuose savivaldos rinkimuose pateko į Alytaus rajono tarybą.

Liepos 4-osios duomenimis, STT atlieka 29 ikiteisminius tyrimus dėl galimai netinkamo lėšų panaudojimo 26-iose savivaldybėse.

Įtarimai yra pateikti 25 buvusiems ir esamiems savivaldybių politikams bei susijusiems asmenims, teismui perduotos penkios bylos ir du politikai įsiteisėjusiais sprendimais pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo.

Teisėsaugos tyrimai pradėti po to, kai viešinti galimą piktnaudžiavimą savivaldybių tarybų narių išmokomis pradėjo visuomenininkas Andrius Tapinas, inicijavęs akciją „Skaidrinam“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS