Pasienietis – Temidės rankose: už atlygį talkino kontrabandininkams? | Diena.lt

PASIENIETIS – TEMIDĖS RANKOSE: UŽ ATLYGĮ TALKINO KONTRABANDININKAMS?

  • 3

Kauno apygardos prokuratūra antradienį teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, joje buvęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) jaunesnysis specialistas kaltinamas piktnaudžiavimu, prekyba poveikiu, disponavimu suklastotu dokumentu ir sukčiavimu.

Anot prokuratūros, šioje byloje kaltinimai dėl dokumento suklastojimo ir sukčiavimo pareikšti ir jo 70 metų amžiaus motinai, dirbančiai bendrosios praktikos slaugytoja.

Baudžiamosios bylos duomenimis, laikotarpiu nuo 2021 metų gruodžio iki 2022 metų rugsėjo mėnesio Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardos pareigūnas, iš anksto susitaręs su Baltarusijos piliečiais, už atlygį per Raigardo pasienio kontrolės punktą praleisdavo automobilius, neteisėtai gabenusius tabako gaminius, nepaženklintus specialiais ženklais – banderolėmis, taip pat kontrabandinius tabako gaminius.

Šiuos pareigūnų veiksmus, pasak prokuratūros, atskleidė jo kolegos iš VSAT imuniteto ir kriminalinės žvalgybos padalinių.

47 metų buvusiam valstybės tarnautojui pateikti kaltinimai tyčia nesiėmus įstatymuose numatytų priemonių nusikalstamai veikai užkardyti ir atskleisti bei veikiant priešingai tarnybos interesams – teikiant kontrabanda užsiimantiems asmenims konfidencialią informaciją apie muitininkų atliekamus patikrinimus ir patikrinimo įrangą, taip apsunkinant  kitų asmenų galimai daromų sunkių ar labai sunkių nusikaltimų atskleidimą.

Pasak pranešimo, šis buvęs VSAT darbuotojas nuo 2022 metų rugsėjo 7 dienos iki 2022-ųjų rugsėjo 26 dienos naudojosi, kaip įtariama, neteisėtai išduotu nedarbingumo pažymėjimu ir gavo ligos išmokas. Tai jis, pasak prokurorų, darė norėdamas užsitikrinti teisėtą išėjimą iš vidaus tarnybos, valstybinės pensijos gavimą bei siekdamas pateisinti savo nebuvimą darbe po to, kai teisėsaugos pareigūnai atskleidė galimai jo padarytas nusikalstamas veikas.

Buvusio pasieniečio motina, dirbdama vienoje šeimos klinikoje, kaltinama pažįstamai gydytojai pateikusi tikrovės neatitinkančius duomenis apie tariamą sūnaus ligą ir tokiu būdu kartu su sūnumi suklastojusi nedarbingumo pažymėjimą.

Kaltinamasis VSAT nedirba nuo užpernai rugsėjo. Įtariama, kad net ir nedirbdamas pasienio pareigūnu, vyras dar beveik metus – iki 2023-ųjų rugsėjo – už atlygį siekė paveikti kitus tarnybos pareigūnus, kad jie neatliktų arba netinkamai atliktų pasienio patikrinimus.

VSAT ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Kauno skyrius yra pateikę civilinį ieškinį daugiau nei 900 eurų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Alytaus apylinkės teismo Druskininkų rūmams.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Ričardas Gailevičius, tyrimą atliko VSAT Kriminalinių tyrimų valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus tyrėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Komentarijus

Normalu. Pagal antrašte atrodo kad turėtume stebėtis.. Sužinotumėt jūs ponas reporteri kiek pareigūnų dar be šito ima kyšius. Pats esu davęs prokurorui,advokatams, teisėjui.

h

kur tie asilai dingot su savo komentarais apie puikiuosius pasieniecius, kurie liaupsinot va situs musarus po straipsniu apie nusauta kontrabandista?

...

O jei nenori dalintis tada nusauna

SUSIJUSIOS NAUJIENOS