Dėl per ilgo proceso sutrumpės bausmės keturiems nuskaltėliams | Diena.lt

DĖL PER ILGO PROCESO SUTRUMPĖS BAUSMĖS KETURIEMS NUSKALTĖLIAMS

  • 0

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad dėl nepateisinamai ilgo proceso žmogžudysčių, banditizmo ir kitų sunkių nusikaltimų byloje turi būti mažinamos bausmės nusikalstamo susivienijimo veikloje dalyvavusiems Viktorui Mulai, Arikui Pastuškovui, Gintautui Žukauskui ir Benui Juodriui.

Sumažinus bausmes A.Pastuškovas vietoj 14 metų 6 mėnesių kalės 13 metų ir 2 mėnesius, V.Mula vietoj 20 metų kalės 19 metų 4 mėn., G. Žukauskas vietoj 10 metų 6 mėnesių kalės 9 metus ir 4 mėnesius, o B.Juodris, dėl kurio nuosprendis nebuvo skundžiamas, vietoj 6 metų kalės 5 metus 8 mėnesius.

Kaip pranešė teismas, iki gyvos galvos nuteistiems Audriui Skėriui, Markui Kardišauskui ir Šarūnui Juodžbaliui bausmės dėl pernelyg ilgo proceso sumažintos negali būti. Taip pat palikta nepakeista pirmosios instancijos teismo paskirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė Jonui Bielskiui. Kolegijos vertinimu, bausmės jiems negali būti keičiamos, bet šie asmenys turi teisę reikalauti dėl neturtinės žalos atlyginimo civilinio proceso tvarka.

Apeliacinis teismas pažymi, kad nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme net du kartus keitėsi teisėjų kolegija, kai teisėjai buvo atleisti iš darbo dėl teisėjo vardo pažeminimo, tad byla buvo du kartus pradėta nagrinėti iš naujo, buvo koreguojamas kaltinimas, be to, apeliacinės instancijos teisme buvo atliekamas įrodymų tyrimas, o tai irgi užtęsė bylos nagrinėjimą.

Pasak teismo, daugiau nei dešimt metų nuo įtariamųjų pirmųjų apklausų trukęs baudžiamosios bylos nagrinėjimo laikas „yra laikomas neadekvačiu, dėl to konstatuojamas baudžiamojo įstatymo ir Europos Žmogaus teisių konvencijos pažeidimas ir daliai nuteistųjų švelninamos bausmės“.

Teismas taip pat nusprendė, kad pirmosios instancijos teismas, nutraukdamas bylą Gediminui Jackai dėl senaties ir iš esmės pavartodamas formuluotes, kuriose jo veiksmus apibūdino kaip nusikalstamus, pažeidė nekaltumo prezumpciją, todėl nuosprendis šioje dalyje turi būti naikinamas ir byla iš naujo nutraukta suėjus senaties terminui. Teismas pabrėžė, kad bylose, baigiamose suėjus senaties terminui, neturi būti abejojama asmens, kurio byla nutraukiama šiuo pagrindu, nekaltumu.

Teismas taip pat atmetė kitų nuteistųjų ir jų gynėjų skundus, kuriais buvo įrodinėjamas nuteistųjų nekaltumas – nuosprendžio dalis dėl nuteistųjų kaltės palikta nepakeista.

Vilniaus apygardos teismas 2014 metais paskelbė nuosprendį, kuriuo dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo ir nužudymų buvo kaltinami V.Mula, A.Skėris, M.Kardišauskas, Š.Juodžbalys, J.Bielskis, A.Pastuškovas, G.Žukauskas, B.Juodis ir G.Jacka. Iki gyvos galvos kalėti buvo paskirta A.Skėriui, M.Kardišauskui ir Š.Juodžbaliui. Kiti nuteistieji sulaukė terminuotų laisvės atėmimo bausmių.

Pirmasis šios bylos posėdis įvyko 2009 vasarį. Byla ilgai nagrinėjima dėl savo sudėtingumo ir teisėjų kolegijos kaitos. Pirmąjį jos nagrinėjimą sužlugdė dėl girtumo teisme darbo netekęs teisėjas Zenonas Birštonas. Kitą kartą procesas sugriuvo, kai kaltinimų paėmus kyšį sulaukė tuometinei teisėjų kolegijai vadovavęs Ryšardas Skirtunas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento ir kriminalinės policijos ištirtoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų. Nusikaltimai padaryti 1992-2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose. Kaltinimai dėl sunkių nusikaltimų padarymo buvo pateikti 13 asmenų, 5 iš jų kaltinti buvę ginkluotos banditų gaujos nariai.

Visi kaltinamieji anksčiau teisti, kai kurie – daug kartų. Gaujos nariai kaltinti dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS