Dėl sukčiavimo trečią kartą nuteistam devyniolikmečiui skirta laisvės atėmimo bausmė | Diena.lt

DĖL SUKČIAVIMO TREČIĄ KARTĄ NUTEISTAM DEVYNIOLIKMEČIUI SKIRTA LAISVĖS ATĖMIMO BAUSMĖ

  • 0

Devyniolikmetis uteniškis R. T. trečią kartą nuteistas už sukčiavimą, jam skirta reali trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, penktadienį pranešė prokuratūra.

Pasak visiems trims ikiteisminiams tyrimams vadovavusio ir valstybinį kaltinimą teisme palaikiusio prokuroro Ramūno Dubravos, anksčiau skirtos lygtinės bausmės R. T. neprivertė liautis sukčiauti, todėl jis ir prašė skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroras teigė, kad nuteistasis imasi vis profesionalesnės apgaulės, siekdamas užvaldyti svetimą turtą.

„Pastarąjį kartą jaunuolis imitavo sąžiningą komercinę veiklą prisidengęs sukčiauti įkurta bendrove, elektroninėje erdvėje sukurta elektronine parduotuve. Teisme jis bandė įrodinėti, kad buvo sąžiningas verslininkas ir iš tiesų vykdė prekybą telefonais, tačiau ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai nenuginčijamų įrodymų, įrodančių jo kaltę“, – pranešime cituojamas prokuroras.

2018 metų vasarą dar būdamas nepilnamečiu šis jaunuolis su vyresniuoju broliu nuteisti už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą apgaule veikiant bendrininkų grupėje.

Per tyrimą nustatyta, kad broliai nuo 2016 metų birželio iki 2017 metų rugsėjo socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrė profilius „Sėkmingas lošėjas“, „Mes mylime lažybas“, „Statymai BZEE“ bei kitus ir kvietė dalyvauti lažybose, už tai gaunant solidų pelną.

Užkibę ant jų kabliuko ir pervedę pinigus žmonės buvo apgaudinėjami toliau – įtikinami, kad lažybose laimėjo nemažą sumą, tačiau reikia dar pinigų sumokėti mokesčiams. Galiausiai jokių pinigų jie negaudavo.

Tąkart nukentėjusiaisiais pripažinti 26 asmenys, jiems padaryta daugiau nei 15 tūkst. eurų turtinė žala.

2018 metų birželio 8 dieną teismas R. T. pripažino kaltu ir skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams, įpareigojant bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu atlyginti nukentėjusiesiems padarytą turtinę žalą, uždraudžiant žaisti azartinius lošimus.

Šiemet pavasarį R. T. išgirdo antrą nuosprendį dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo apgaule. Nuo 2017 metų birželio iki 2018 metų kovo šis jaunuolis socialiniuose tinkluose ieškojo lengvatikių siūlydamas gauti pelną iš lažybose statomų pinigų, įsigyti ar išsinuomoti įrangą kriptovaliutos „kasimui“, nusipirkti kriptovaliutos, taip pat siūlė internetinių puslapių kūrimo paslaugas.

Šįkart nukentėjusiaisiais pripažinta 19 asmenų, o jiems padaryta žala siekė beveik 22 tūkst. eurų.

Šių metų kovo 1 dieną, subendrinus bausmes su ankstesniu nuosprendžiu, jam skirtas laisvės atėmimas trejiems metams, bausmės vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Dar prieš paskelbiant minėtą nuosprendį, R. T. jau buvo pripažintas įtariamuoju kitoje byloje dėl sukčiavimo.

Nustatyta, kad 2018 metų gruodžio mėnesį uteniškis įkūrė mažąją bendriją „Virtualioji kontora“, užsakė sukurti internetinės parduotuvės tinklalapį www.maxdeal.lt ir ėmė pigiau nei rinkos vertė siūlyti įsigyti mobiliojo ryšio telefonus, kurių iš tiesų neturėjo.

Pirkėjai pervesdavo pinigus į „Virtualiosios kontoros“ sąskaitą, tačiau telefonų taip ir nesulaukė.

Pasipylus apgautų žmonių skundams, Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate  pradėtas ikiteisminis tyrimas ir nustatytas įtariamasis. Paaiškėjo, kad vos per devynias dienas jo siūlomais neegzistuojančiais telefonais susigundė 13 asmenų, jiems padaryta žala – daugiau nei 4 tūkst. eurų.

Utenos apylinkės teismo Utenos rūmų teisėja prieš savaitę pripažino R. T. kaltu dėl sukčiavimo ir skyrė jam laisvės atėmimą vieneriems metams.

Subendrinus paskirtą bausmę su ankstesniu nuosprendžiu paskirta bausme, teismas skyrė galutinę bausmę – laisvės atėmimą trejiems metams ir aštuoniems mėnesiams, bausmę atliekant pataisos namuose.

Taip pat konfiskuotas kompiuteris, kuriuo nuteistasis naudojosi vykdydamas nusikalstamas veikas.

Jaunuoliui priteista atlyginti ir nukentėjusiems padarytą turtinę žalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS