Du buvę pasieniečiai nuteisti dėl kyšininkavimo ir turės sumokėti tūkstantines baudas | Diena.lt

DU BUVĘ PASIENIEČIAI NUTEISTI DĖL KYŠININKAVIMO IR TURĖS SUMOKĖTI TŪKSTANTINES BAUDAS

  • 0

Praėjusią savaitę įsigaliojo liepos pabaigoje paskelbtas Alytaus apylinkės teismo baudžiamasis įsakymas, kuriuo kaltais dėl kyšininkavimo pripažinti du buvę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai.

Abu nesąžiningus pasieniečius išaiškino ir sulaikė jų kolegos, VSAT Imuniteto valdybos pareigūnai.

Tyrimo metu nustatyta, kad šių metų birželio 30 dieną tada dar Kalvarijos užkardoje tarnavę 36 metų vyresnysis pasienietis S. M. ir 37-erių jaunesnysis specialistas T. S. tarnybiniu automobiliu patruliavo pasienyje su Lenkija, ties Lazdijų rajono Akmenių kaimu.

Šioje vietovėje VSAT pareigūnai patikrinti sustabdė į Lietuvą vykusį vienatūrį „Ford Galaxy“ su priekaba, kuria buvo vežamas lengvasis automobilis „Audi A6“.

Vienatūrį vairavusio Lietuvos piliečio dokumentus tikrinęs S. M. nustatė, jog vyras neturėjo teisės vairuoti tokios kategorijos transporto priemonės, tačiau nesiėmė tinkamų veiksmų ir nesurašė tokiais atvejais būtino administracinio nusižengimo protokolo.

VSAT pareigūnas sąmoningai delsė atlikti savo pareigas ir nedviprasmiškomis užuominomis provokavo vairuotoją duoti kyšį.

Vienatūrio vairuotojas pasieniečiui kartu su jo kolega pasiūlė išsirinkti alkoholinių gėrimų, kurie legaliai buvo gabenami priekaba vežtame automobilyje „Audi A6“.

Dabar jau buvę VSAT pareigūnai išsirinko du 0,7 l tūrio degtinės butelius ir butelį putojančio vyno, grąžino vairuotojui tikrinimui paimtus dokumentus ir leido jam tęsti kelionę.

Budėjimą baigę S. M. bei T. S. tarnybiniu automobiliu grįžo į Kalvarijos užkardą, kur ir buvo sulaikyti VSAT Imuniteto valdybos pareigūnų. Tarp asmeninių pasieniečių daiktų rasti ir trys buteliai alkoholinių gėrimų, kuriuos kaip kyšį šie buvo paėmę iš automobilio vairuotojo.

Dėl kyšininkavimo Varėnos pasienio rinktinėje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jo metu abu pasieniečiai pripažino savo kaltę ir gailėjosi padarę nusikaltimą.

Abu VSAT pareigūnai tarnybą paliko savo noriu. S. M. sienos apsaugos sistemoje tarnavo beveik 16 metų, T. S. – beveik 17 metų.

2019 m. liepos 29 d. Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėjos sprendimu S. M. nubaustas 3800 eurų bauda, o T. S. skirta 3600 eurų bauda.

Buvę pasieniečiai galėjo skųsti sprendimą, tačiau šią teise nepasinaudojo. Įsiteisėjus baudžiamajam įsakymui abiem asmenims dvejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS