FNTT tikrino odontologus: rasta dešimtys tūkstančių eurų neapskaitytų pajamų | Diena.lt

FNTT TIKRINO ODONTOLOGUS: RASTA DEŠIMTYS TŪKSTANČIŲ EURŲ NEAPSKAITYTŲ PAJAMŲ

  • 11

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), patikrinusi dešimt odontologijos paslaugas teikiančias įmonių, rado dešimtis tūkstančių eurų neapskaitytų pajamų.

Kaip pirmadienį pranešė FNTT, iš viso patikrintos penkios įmonės Klaipėdoje, dvi Kelmėje, po vieną Pasvalyje, Tauragėje ir Kaune. Patikrinimai visoje Lietuvoje buvo vykdomi nuo sausio pabaigos iki vasario pradžios.

Daugiausia neapskaitytų pajamų, 52 tūkst. eurų, rasta vienoje Klaipėdos įmonėje – ji šešiems darbuotojams, įtariama, mokėjo atlyginimus „vokeliuose“. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Neapskaitytos lėšos bei neoficialūs atlyginimai rasti ir kituose Klaipėdoje bei Tauragėje veikiančiuose odontologijos kabinetuose. „Vokeliuose“ išmokėtų atlyginimų sumos, FNTT duomenimis, svyruoja nuo 7 iki beveik 15 tūkstančių eurų. Šioms įmonėms surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

Vienoje iš įmonių taip pat nebuvo fiksuojamas faktiškai išdirbtas odontologų laikas – apie tai informuota Valstybinė darbo inspekcija.

Kaune tikrinta įmonė, įtariama, galėjo apskaityti ne visas gautas pajamas.

„Patikrinimo metu palyginus užsiregistravusių asmenų sąrašus su buhalterinės apskaitos dokumentais matyti, kad bendrovė atskiromis mėnesio dienomis neturėjo pajamų, nors pacientai tai dienai buvo registruoti, arba pajamų per dieną buvo suteikta už mažesnę sumą, nei nurodoma oficialiame bendrovės teikiamų paslaugų kainoraštyje“, – nurodo FNTT.

Įmonėse Kelmėje bei Pasvalyje nesilaikyta kasos pajamų orderio išrašymo taisyklių, vienos patikrintos bendrovės kasoje rastas pinigų perteklius: dėžutėje sudėti pinigai smulkiomis kupiūromis. Be to, patikrinimo metu paimti galimos „juodosios“ buhalterijos užrašai, jie šiuo metu vertinami.

Pasak FNTT, atlikus patikrinimus nustatyta, kad odontologijos paslaugas teikiančių įmonių pajamų neapskaitymas dažniausiai būna susijęs su neoficialiu darbo užmokesčiu, tačiau pajamos slepiamos ir nenorint mokėti didesnio pelno mokesčio (iki 300 tūkst. eurų pajamų per metus apmokestinama ne 15, o mažesniu, 5 procentų pelno mokesčio tarifu).

Anot tarnybos, samdomas odontologas įmonėje už atliktus darbus gauna 35-40 proc. sumos ir per mėnesį vienoje įmonėje gali uždirbti apie 1,7-2 tūkst. eurų po mokesčių, nors kai kuriais atvejais oficialiai išmokamas atlyginimas siekia 800 eurų.

Pasak FNTT, dauguma odontologų dirba keliose įmonėse, įprastai jie įdarbinami 0,25 etato ir per dieną gali neoficialiai uždirbti 350-400 eurų.

FNTT siūlo odontologijos, ortopedijos, estetinės-gydomosios chirurgijos ar sveikatingumo paslaugas licencijavimą reglamentuojančiuose įstatymuose įtvirtinti galimybę už pažeidimus lakinai stabdyti asmenų ar įmonių licencijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Teresė

Būtų naivu, jei būtų kitaip. Tik labai liūdna, kad niekas nebus nubaustas. Tokia tikrovė mažytėje Lietuvėlėje. O rėks, kad bankrutuoja ir melž valstybę.

Mariakas

Gerai tuos dantistus reikia pakratyti ir Šiauliuose.

Romas

Net ir išsilavine dantistai,patriotai tik pinigams,ką kalbėt apie vargšus ! 8000 e i mėnesi alga prilygsta šveicarijai,užtat jie ir ilsisi Alpėse.1937 metu padėtis,mažuma lobsta-dauguma gala su galu tik suduria.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS