Grupuotės vadeiva išteisintas dėl kalėjimo prižiūrėtojo sukurstymo piktnaudžiauti | Diena.lt

GRUPUOTĖS VADEIVA IŠTEISINTAS DĖL KALĖJIMO PRIŽIŪRĖTOJO SUKURSTYMO PIKTNAUDŽIAUTI

  • 0

Apeliacinis teismas išteisino Laimoną Lapinską, kuris buvo nuteistas už kalėjimo prižiūrėtojo sukurstymą piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, siekiant turtinės naudos. Ši byla susijusi su neteisėtu telefonų perdavimu į Lukiškių kalėjimą.

Vienos žiauriausių Vilniuje 2002-2005 metais veikusios gaujos vadeiva L.Lapinskas 2008-ųjų birželį buvo nuteistas kalėti 20 metų.

Pernai balandį paskelbtu nuosprendžiu už valstybės tarnautojo kurstymą piktnaudžiauti jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, o galutinė bausmė, atsižvelgiant į bausmes už ankstesnius nusikaltimus – 11 metų.

Apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad neabejotinai L.Lapinskas padėjo raštelį su prašymu perduoti jam mobiliojo ryšio telefoną ir SIM kortelę ant grotų lentynos, siekdamas, jog šį raštelį paimtų maistą dalinantis nuteistasis ir organizuotų neteisėtą telefono bei SIM kortelės pristatymą.

Teismo vertinimu, šie L.Lapinsko veiksmai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės už kurstymą piktnaudžiauti bei neatitinka jokios kitos nusikalstamos veikos.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad  pataisos įstaigose draudžiamų daiktų laikantys nuteistieji pažeidžia vidaus tvarkos taisykles ir už tai gali sulaukti drausminės atsakomybės. Už tai, kad jo kameroje buvo rastas mobiliojo ryšio telefonas, L.Lapinskas buvo patrauktas drausminėn atsakomybėn ir atliko jam paskirtą nuobaudą.

Teismas sako, kad net jeigu L.Lapinskas būtų prašęs kalėjimo prižiūrėtojo už atlygį atlikti neteisėtus veiksmus – perduoti mobiliojo ryšio telefoną su SIM kortele, kaltinimas kurstymu piktnaudžiauti yra nepagrįstas, nes įstatymas kriminalizuoja tokio asmens veiksmus tik per papirkimo normą.

„Toks kaltinimas kurstymu piktnaudžiauti prieštarauja įstatymo logikai,“ – paskelbė Apeliacinis teismas. Šio teismo teisėjai mano, kad K.Lapinską kaltu pripažinęs Vilniaus apygardos teismas padarė faktinių bylos aplinkybių neatitinkančias išvadas ir nepagrįstai pripažino nuteistąjį kaltu.

Vilniaus apygardos teismas pernai balandžio 17 dieną kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažino buvusį Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo prižiūrėtoją Tomą Tamošiūną.

Už tai, kad už labai sunkius nusikaltimus nuteistiems vyrams į kalėjimą įnešė mobiliųjų telefonų, SIM kortelių, T.Tamošiūnui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas vieniems metams. Buvęs kalėjimo prižiūrėtojas įpareigotas universitete tęsti socialinės politikos studijas ir be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų. Jis nuosprendžio neskundė.

Nuosprendžio neskundė ir kaltu dėl prižiūrėtojo kurstymo piktnaudžiauti pripažintas 17 metų laisvės atėmimo bausmę už nužudymą atliekantis tauragiškis Svajūnas Dičmonas.

L.Lapinskas bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose už įvairius sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Vyras vadovavo gaujai, kuri vertėsi turto prievartavimu bei savavaldžiavimu, išsinuomotuose butuose bei garažuose laikė bei platino didelius kiekius narkotinių medžiagų - heroiną, kanapių dervą, metamfetaminą. Grupuotė taip pat neteisėtai įgijo ir laikė įvairaus kalibro šautuvus, pistoletus bei sprogstamąsias medžiagas. Šiai grupuotei buvo inkriminuotos dvi žmogžudystės.

L.Lapinskas nelaisvėje laikomas jau vienuolika metų - jis buvo sulaikytas 2005-siais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS