Pažeidėjams – blogos naujienos: į juos nukreiptos ne tik pareigūnų akys | Diena.lt

PAŽEIDĖJAMS – BLOGOS NAUJIENOS: Į JUOS NUKREIPTOS NE TIK PAREIGŪNŲ AKYS

  • 34

Tyrimo duomenimis, tik penktadalis lietuvių abejingi eismo taisyklių pažeidimams keliuose. Plačiau – LNK reportaže.

„Turime registratorių ir jei būna akivaizdus pažeidimas, pranešame į e.policiją. Tai darome dėl kitų, kad nebūtų avarinių situacijų, kad nenukentėtų žmonės. Turime būti visuomeniški. Tada žmonės gal supras, kad yra stebimi, kad ne tik policija juos stebi, bet yra ir aplinkiniai“, – kalbėjo moteris.

„Aš asmeniškai kartais matau, kai išmeta cigaretę pro langą. Sudrausminu su signalu, tada žmogus susimąsto, kad negerai padarė“, – teigė vyras.

„Jei vairuotojas keltų grėsmę, elgtųsi įtariai, tikrai praneščiau“, – sakė moteris.

„Visada taip būna, kad daugiau kalbam, nei darom. Galvojam, kad kažkas kitas greičiau už tave padarys. Labai svarbu pranešti, kartais ta minutė gali išgelbėti kažkam gyvybę. Mes, lietuviai, visada galvojam apie save, o kai kažkas atsitinka, pradedam kalbėti ir apie kitus“, – nuomonę išreiškė gyventoja.

Apie tai, kad lietuviai dažniau pastebi vairuotojų pažeidimus keliuose, nei latviai ar estai, plačiau papasakojo „Gjensidige“ žalų departamento vadovė Viktorija Katilienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Palyginkite lietuvius su latviais ir estais.

– Lietuviai labiausiai linkę kreipti dėmesį į matomus pažeidimus. Apie 23 proc. gyventojų informuoja pažeidėją. Tai teigiamas dalykas, nes leidžia išvengti didesnių nelaimių. Vairuotojas gali įspėti kitą, kad tamsiu paros metu važiuoja be šviesų. Pasitaiko atvejų, kai iš degalinės išvažiuoja su neuždarytu bako dangtelių. Panašumas tarp šalių yra tas, kad tik 3 proc. vairuotojų linkę persekioti, važiuoti paskui pažeidėją. Tikėtina, kad tai būna ypatingi atvejai, kai automobilis labai nesaugiai manevruoja kelyje. Lietuviai labiausiai linkę naudoti garsinį signalą, o latviai ir estai jį naudoja žymiai mažiau.

– Kaip lietuviai reaguoja į pažeidimus?

– Jie reaguoja. Ta reakcija dažniausiai yra išreiškiama garsiniu automobilio signalu. Tam tikra dalis vairuotojų praneša policijos pareigūnams. Tačiau estai dažniausiai kreipiasi į policijos pareigūnus palyginus su latviais ar lietuviais.

– Kaip reaguoja tie vairuotojai, apie kurių pažeidimus buvo pranešta policijai?

– Reakcijų yra įvairių. Vieni vertina neigiamai, lyg tai būtų kažkoks skundimas. Ypač turint omenyje, kad neseniai buvo rimtų ir žmonių gyvybėms kėlusių grėsmę avarijų, tai toks elgesys yra pilietiškas, galimai leidžia užkirsti kelią nelaimėms. Pilietiškumas, aktyvumas tik didės, nes žmonės nori jaustis saugūs kelyje. Tai nebėra kažkas blogo ar gėdingo. Manau, kad mažės tos momentinės, negatyvios išraiškos. Mažiau vairuotojų pyktį išreikš garsiniu signalu.

Rašyti komentarą
Komentarai (34)

Lietuvis

Lietuvos baudziauninkai kantrus,tuo ir naudojasi Putino KGB agentai.

Tai

Į Sibirą irgi vežė ne Stalinas, o kaimynų įskundimai.

Technologijų amžiuje

Labai naglus tikrai reikia priduot, nes policijos patrulių keliuose beveik nebėra, vien radarai dirba, tai "ereliai" sparnus vėl pakėlė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS