Kriminalistų darbo užkulisiai gniaužia kvapą: tai – ne Holivudo filmas | Diena.lt

KRIMINALISTŲ DARBO UŽKULISIAI GNIAUŽIA KVAPĄ: TAI – NE HOLIVUDO FILMAS

  • 6

Dėmesį prikaustančiu vaizdo įrašu, kuriame į kelias minutes sutalpinti Lietuvos kriminalinės policijos biuro darbo užkulisiai, socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijusi Lietuvos policija pabrėžė – tai – ne Holivudo filmas, tai – mūsų šalies pareigūnų kasdienybė.

„Kartais atrodo, kad atsiremiame į sieną ir nejudame nė iš vietos – jokių užuominų, jokio progreso. Atrodo, tiek nedaug trūksta, kad visi galai sueitų, visos gijos susirištų“, – tokiais žodžiais, kuriuose laukiant rezultato stipriausiai pulsuoja kantrybė, prabyla kiekvieno kriminalisto vidinis balsas.

Tam, kad pasiektų tikslą ir išaiškintų grandiozinius nusikaltimus, dirbantieji Lietuvos kriminalinės policijos biure neskaičiuoja valandų ir dažniausiai aukoja laiką, kurį galėtų praleisti su šeima ar draugais, nes niekas nežino, kada ateis ta akimirka, kai kriminalinė operacija pradės rutuliotis. Tada laukti nėra kada, nes beprasidedantį veiksmą lydi žodžiai: „Einam, – objektas pajudėjo“.

Tokiomis akimirkomis kaip pastaroji, pasitvirtina – kantrybė ir nuoseklus darbas atsiperka. „Čia niekada nebūna ramu, tačiau tai – žavi, kai vėl užgriebi siūlo galą ir gali veikti. Vieni tuoj duos įsakymus, kiti ims organizuoti veiksmus, dar kiti – viską stebės ir dokumentuos. Ir visa tai, ką mes darome 20 metų, dažniausiai pasibaigia per dešimt minučių, kurių metu visi sugniaužia kvapą ir dirba kaip vienas“, – pasakojama pasidalytame vaizdo įraše.

Tačiau šios simbolinės dešimt minučių, kai tyrime pasiekiama finišo tiesioji išaiškinant organizuotą nusikalstamumą, yra ne vienos dienos, o dažnai ilgų metų darbo rezultatas, kuriame apstu įvairiausių tyrimų, sukauptos reikšmingos informacijos apie įkalčius. Tik pastarasis indėlis duoda teisę veikti ir viską užbaigti demaskuojant didelio masto nusikalstamas grupuotes ar asmenis. Dažnai tam pasitelkiami ir kolegos kriminalistai iš užsienio, kurie padeda suduoti lemiamą smūgį nusikaltėliams.

„Viskas susikoncentruoja į vieną vienintelį žodį – tiek ilgai lauktą: „Dėmesio visoms komandoms! Pradedam“. Nuo žodžio „pradedam“ iki „sulaikytas“ praeina apie dešimt minučių ir tik po ilgų metų ir dešimties minučių, mes visi galime lengviau atsikvėpti. Bet tik trumpam, nes tokių kaip ši diena ir šios dešimt minučių bus ne viena. Ir mes tam pasiruošę, nes dėl to gyvename“, – vaizdo įrašo pabaigoje nuskamba įkvepiančios frazės, žyminčios pabaigą ir netrukus atsirasiančią naują pradžią.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

yo Kaunas

Neskiri kur dirba kriminalka ir kur pagalbos praso eiline tyreja is komisariato, tirianti pareiskima is Senuku ar Maximos?

Kaunas.

Jai taip gerai dirba ko pastoviai po straipsniais praso atpazinti, pranesti o patis sedi kabinetuose ir laukia ,,oziu'' skambuciu didele darbo dali nudirba tie vadinami informatoriai.

Anonimas

Metodiką.kai norima padaryti liudininku,teko pamatyti...Kauno raj.kriminalinėje policijoje dirbo TOKS.;pasiunčia du postinius įteikti pranešimą"liudininkui",o paskui belieka atvykti su dokumentais pas tyrėją apklausai...o tas liudininkas nė prie ko,nei kokiam įvykyje dalyvavo,nei žino kokiu tikslu bus apklausiamas.Esmė tame,kad tai yra užsakymas ir apmokėtas jau,"liudininkui"SUSEMTI.O nuvykus scenarijus aiškus....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS