Kruvinais Agurkinių išdaviko pėdsakais Ispanijoje (išskirtinė medžiaga) | Diena.lt

KRUVINAIS AGURKINIŲ IŠDAVIKO PĖDSAKAIS ISPANIJOJE (IŠSKIRTINĖ MEDŽIAGA)

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Buvęs vienas iš Agurkinių grupuotės lyderių, vėliau sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga Algimantas Ringaila, pravarde Čikis, praėjusią savaitę aptiktas itin žiauriai sužalotas Ispanijos Marbeljos kurorte.

Tarp Ispanijoje gyvenančių buvusių kauniečių visą savaitę netyla kalbos, kad A.Ringailos išpuolis siejamas su regione susiformavusiomis narkotikų gaujomis, kurias sudaro atvykėliai iš Rytų Europos. Didžiąją jų dalį sudaro lietuviai, kurie prieš keletą metų dėl vienokių ar kitokių priežasčių paliko gimtinę ir įsiliejo į tarptautinius kvaišalų platintojų sindikatus. Įspėjame – pasakojime yra žiaurių detalių.

Serbų kerštas

Gerai informuotų šaltinių teigimu, kadaise Kauno Agurkinių viršūnėms priskirtas A.Ringaila kartu su šiauliečiu Dariumi Fridmanu neva apgavo serbų mafijos veikėjus ir sulaukė itin žiaurios nubaudimo akcijos. Šaltakraujiškumu ir žiaurumu visame pasaulyje garsėjantys serbų nusikaltėliai surado A.Ringailą pasaulio pramogų verslo įžymybių ir milijonierių pamėgtame Marbeljos kurorte.

Pasakojama, kad Čikiu vadinamą kaunietį kelias paras kankino, o galiausiai nukapojo pirštus, sugręžiojo galvą grąžtu, netgi sumontavo ragus galvoje ir specialiai paleido leisgyvį į laisvę. Tokia "baudimo" akcija tarp nusikaltėlių reiškia, kad A.Ringaila apsivogė ir buvo nuslėpęs faktą apie savo praeities ryšius su policija. Su tuo gali būti siejamas ir prieš keletą metų vykęs glaudus A.Ringailos bendradarbiavimas su Kriminalinės policijos biuro darbuotojams, kuriems jis atskleidė nemažai faktų apie vidinį Agurkinių gaujos pasaulį bei jos lyderį Saulių Velečką, pravarde Agurką.

Kartu su A.Ringaila serbų mafiozams neįtikęs D.Fridmanas šiuo metu yra paslaptingi dingęs be žinios. Nors tarp šio įvykio sukrėstų Ispanijos lietuvių netyla kalbos, kad D.Fridmano nebėra gyvųjų tarpe, tačiau manoma, kad vyriškis sėkmingai galėjo pasislėpti su iš serbų nugvelbtais milijonais eurų. D.Fridmano artimieji ir dabartinė draugė lietuvė kreipėsi į Ispanijos teisėsaugą ir pranešė apie netikėtai pradingusį lietuvį. Kalbama, kad būtent A.Ringaila ir D.Fridmanas įsivėlė į konfliktą su serbais dėl iš narkotikų prekybos gautų ir nugvelbtų net kelių milijonų eurų sumos.

Tokia "baudimo" akcija tarp nusikaltėlių reiškia, kad A.Ringaila apsivogė ir buvo nuslėpęs faktą apie savo praeities ryšius su policija.

Pribloškė savo pasirinkimu

Su teisėsaugos pareigūnais sutikęs bendradarbiauti ir itin prie Agurko gaujos nusikaltimų išaiškinimo prisidėjęs A.Ringaila daugeliui geriau žinomas Čikio arba Algiaškos pravardėmis. Tiesa, jis ne iškart ryžosi išduoti savo seną draugą S.Velečką. Liudyti jis pradėjo tik 2014 m. vasarį, praėjus daugiau nei metams po to, kai Agurkiniams antrankius sudėjo Kriminalinės policijos biuro pareigūnai iš Vilniaus.

Agurkinių sulaikymo dieną – 2013 m. sausio 22 -ąją – parodytame vaizdo įraše aiškiai matyti, kai iš Policijos departamento pastato išvedami S.Velečka ir Čikis. Pastarasis, galvą nuo žiemos šalčio pridengęs "Gucci" mados namų ženklu papuošta kepure, savo skrodžiančiu žvilgsniu įžūliai nužvelgė ne tik gaujos vyrų sulaikymą fiksavusį policijos darbuotoją, bet ir jį lydėjusius ginkluotus "Aro" pareigūnus. Kai kurie šį vis dar "YouTube" platformoje esantį įrašą išvydę žmonės vėliau komentavo, kad tai buvo jokių tabu nepripažįstančio bandito žvilgsnis.

Iš anksčiau su jaunųjų kauniečių nusikaltėlių gaujomis sieto Vytauto Pavilonio-Dragerio apklausos Agurkinių byloje susidarė įspūdis, kad A.Ringaila-Čikis anuomet buvęs vienas iš pagrindinių jaunųjų Kauno "brigadininkų" įkvėpėjų ir griežčiausių taisyklių propaguotojų. Būtent jis bene vienintelis labiausiai įsijautęs aiškino, kad nereikia suskysti, bijoti policijos, kategoriškai neatsiverti tardymų metu. Pagaliau, visiškai nesibaiminti patekti į kalėjimo kamerą, nes anksčiau ar vėliau iš ten išeisi. Jaunimą stengęsis įkvėpti Čikis liepė, kad šie visuomet prie savęs nešiotųsi šaunamąjį ginklą. "Kartą jis mums yra sakęs: "Prisipirkote brangių mašinų ir neturite pinigų ginklams? Tai parduokite mašinas ir nusipirksite ginklų", – prisiminė V.Pavilonis.

Taigi, vėliau daugelis Kaune sunkiai galėjo patikėti, kad praėjus metams už grotų Čikis kriminalistams ėmė pasakoti ir nuosekliai dėstyti visas didžiausias Agurkinių nusikaltimų paslaptis.

Kalnuose: iki šiol daugelis nesupranta, dėl kokių priežasčių anksčiau vienu iš Agurkinių lyderių laikytas A.Ringaila (kairėje) nutarė išduoti savo buvusius bendrus iš Agurkinių grupuotės.

Čikio intrigos

Kol kas niekas tiksliai negalėjo pasakyti, kas nutiko, kad vieną dieną Čikis nusprendė prabilti apie visus anksčiau padarytus Agurkinių nusikaltimus.

Teko girdėti netgi tokių versijų, kad neva A.Ringaila būdamas už grotų buvo kone prispaustas duoti parodymus, nes kai kurie Lukiškėse apsilankę pareigūnai jam esą pademonstravo iš kažkur ištrauktą vaizdo įrašą, kuriame jis užfiksuotas itin specifinėje pozoje su kitu vyriškiu.

Kad ir kaip būtų, turėjo įvykti kažkas tokio, kad kone po vienų metų, praleistų Lukiškėse, A.Ringaila, iki tol aplinkinius įkvėpęs italų mafiozams būdingomis manieromis bei tradicijomis, vieną žiemos dieną netikėtai palūžo ir pradėjo nuosekliai bendradarbiauti su Agurkinių bylą ištyrusiais pareigūnais. Toji diena išaušo 2014 m. vasario 4-osios rytą, kai A.Ringaila Generalinės prokuratūros patalpose padavė pirmą savo istorijų "porciją".

Kol kas niekas tiksliai negalėjo pasakyti, kas nutiko, kad vieną dieną Čikis nusprendė prabilti apie visus anksčiau padarytus Agurkinių nusikaltimus.

Paskui sekė dar du mėnesius užtrukusios apklausos, kurių metu Čikis demaskavo visus jaunystės laikų draugus, bičiulius, bendrininkus, paaiškino gana sudėtingas ir painias Kauno Agurkinių ir kitų nusikalstamų grupuočių veikimo schemas. "Kaip vėliau tapo aišku, Čikis davė parodymus, o greičiau savo sukurptas melagystes ir fantazijas du ar net tris mėnesius, kai niekas iš mūsų to dar nežinojome", – knygoje "Kriminalinė Agurkinių odisėja" prisiminė S.Velečka.

Pareigūnams atskleidęs daugybę Agurkinių gaujos paslapčių ir prisipažinęs dėl įvairiausių nusikaltimų Čikis Policijos departamento darbuotojams netgi prasitarė apie anuomet neva įteiktus kyšius bei klestėjusią korupciją Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos padalinyje. Kai Čikis apie tai išdėstė savo liudijimuose, o, remiantis šia Agurkinių gaujos bylos medžiaga, Kauno policijoje prasidėjo patikrinimai, kuriuos inicijavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Kilo nemažas sąmyšis, o nauja Kauno kriminalinės policijos vadovybė, pernelyg nesigilindama į A.Ringailos parodymų autentiškumą, atsikratė keliais nemažą darbo stažą turėjusiais kauniečiais kriminalistais.

Pabėgo su bičiulių pinigais

Sugrįžęs iš Lukiškių į namus Čikis pas sugyventinę Eveliną, kurią jis vėliau paliko su dviem mažamečiais, susimontavo vaizdo stebėjimo kameras. Jis kiauras dienas sėdėdavo pakaunėje esančiame kotedže, gerdavo, nors prieš tai nebuvo linkęs, ir stebėdavo kameromis transliuojamus vaizdus.

"Jis dažnai savo moteriai sakydavo: "Kaip gaila Agurko, kad jį "mentai" neteisingai suvalgė", – kalbėjo vienas neblogai informaciją valdantis šaltinis. – Kadaise Agurkas išties stojo mūru už Čikį. Buvo kilęs rimtas konfliktas su vienu žmogumi, tačiau tada Saulius užstojo Algį. Jei nebūtų palaikęs, neaišku, kaip viskas būtų pasibaigę. Jis aiškino savo sugyventinei, kad jam pareigūnai duodavo skaityti parodymus kitų vyrų, varančių ant Agurkinių, ir kiekvieną sakinį bei eilutę dėliodavo, ką, kaip, kur kalbėti, papildyti. Pasakojama, kad kartą Čikis Lukiškėse Agurkui šaukė žinąs, jog jo namų kieme pareigūnai iškasė visą sklypą. Tiesa, jis kažkam iš teisėsaugos buvo prišnekėjęs, kad Agurko namuose yra užkasti šaunamieji ginklai."

2014 m. birželio 20 d. Čikis tiesiog pradingo be pėdsakų. Kaune plačiai kalbama, kad prieš pasitraukdamas iš gimtinės jis apvažiavo visų savo draugų giminaičius, žmonas, sugyventines ir iš jų apgaulės būdu išviliojo apie pusę milijono eurų (kai kurių šaltinių teigimu, esą suma galėjo viršyti ir 1,5 ar net 2 mln. eurų!). Kalbėta, kad neva A.Ringaila, vos tik ištrūkęs iš Lukiškių kameros, pradėjo lankytis pas savo bendražygių moteris ir joms suokti istorijas, kad esą suradęs rimtus žmones, kurie už tam tikrą sumą galėtų sudėlioti tinkamą schemą, kaip išlaisvinti už grotų likusius Agurkinių veikėjus. Kalbama, kad kai kas ne tik ištuštino namuose laikytus seifus, bet ir skolinosi iš savo artimiausių žmonių, draugų ar užsienyje gyvenančių giminaičių.

Vėliau tapo žinoma, jog Čikis surinko reikiamą pinigų sumą, paslaptingai pasitraukė iš Kauno ir, kaip vėliau paaiškėjo, iš pačios Lietuvos. Vienu iš Agurkinių gaujos lyderių laikytas A.Ringaila net ir po praėjusios savaitės kruvinųjų įvykių Ispanijoje yra tebežymimas ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąraše, kurį paskelbė Europolas (visą bėglių sąrašą galite pamatyti čia).

2015 m. pavasarį britų teisėsaugininkai viešai skelbė, kad šis kaunietis galėjo slėptis Anglijos lietuvių pamėgtame Lutono rajone. Pastaraisiais metais kalbėta, kad A.Ringaila vis dažniau pastebimas Ispanijoje – Almerijos regione bei pačiame Marbeljos kurorte.

Kompanija: Agurkinių klestėjimo metais A.Ringaila-Čikis (dešinėje) dažnai laiką leisdavo ir nužudyto bušido kovotojo Remigijaus Morkevičiaus (kairėje) draugijoje.

Pagarsėjo žmogžudystės byloje

Kaip anksčiau skelbta žiniasklaidoje, D.Fridmanas, anksčiau turėjęs pavardę Mačys, bene labiausiai pagarsėjo kriminalinėse antraštėse, kai 1996 m. gruodžio 31 d. apie 1–2 val. bute Šiauliuose savo draugei, "Nuostabiausių kojų" konkurso laimėtojai, tyčia sudavė ne mažiau kaip dvylika smūgių į galvos ir kaklo sritį, dėl to mergina mirė. Iš karto po šio nužudymo D.Fridmanas dingo iš Lietuvos ir slapstėsi 13 metų.

Net kelių šalies teismų teisėjų nuomone, tai yra vienas iš patvirtinimų, kad jis slėpėsi nuo atsakomybės už nužudymą, kadangi išvyko niekam nepranešęs. Byla kelis kartus nagrinėta Lietuvos apeliaciniame teisme – 2012 m. liepą teismas atmetė prokuroro ir nukentėjusiųjų skundus, tačiau šią nutartį panaikino Lietuvos Aukščiausiasis teismas, ir byla vėl grįžo į Apeliacinį teismą, kur 2015 m. buvo paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis.

Nors D.Fridmanas kaltės nepripažino, Apeliacinis teismas nustatė, kad merginą nužudė būtent jis. Teisėjų kolegija tokią išvadą padarė išanalizavusi ir įvertinusi parodymus ir nusprendusi, kad surinkta pakankamai patikimų įrodymų iš skirtingų šaltinių, kurių visuma leidžia nustatyti merginos tyčinio nužudymo aplinkybes ir identifikuoti šią nusikalstamą veiką padariusį asmenį. 2016 m. sausį Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį D.Fridmanui dėl merginos nužudymo 1996-aisiais. Nuteistajam buvo skirta dešimties metų laisvės atėmimo bausmė.

Kiek vėliau D.Fridmanas jau nuskambėjo ir narkotikų kontrabandos istorijoje, kai 2012-ųjų kovo 11-ąją pasieniečiai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu sulaikė iš Olandijos į Rusijos sostinę Maskvą tranzitu per Lietuvą gabentą milijoninės vertės hašišo krovinį. Patikrai sustabdyto vilkiko slaptavietėje aptikta apie 70 kg hašišo.

Po vilkiko ir jo vairuotojo sulaikymo pareigūnai pričiupo grupę asmenų – didžioji dalis jų buvo susiję su viena Marijampolės įmone, kuriai priklausė narkotikų prikimštas vilkikas. Už grotų atsidūrė sostinės ir Marijampolės gyventojai bei dvigubą Rusijos ir Izraelio pilietybę turintis vyras.

Šios kontrabandos organizavimu tada buvo įtariamas D.Fridmanas. Jo namuose Vilniuje vėliau per kratą buvo aptikta didžiulė pinigų suma grynaisiais. Iš viso per kratas rasta daugiau kaip 200 tūkst. Jungtinės Karalystės svarų ir daugiau kaip 18 tūkst. eurų. Įtarus, kad D.Fridmanas, pravarde Darulis, gali būti vienas narkotikų kontrabandos organizatorių, jis buvo suimtas. Nors dėl šio reikalo jis buvo nuteistas keliolikai metų, bet pernelyg ilgai už grotų neužsibuvo, o vis dažniau buvo pastebimas laisvėje, tam tikrų asmenų sluoksniuose Vilniuje.

GALERIJA

  • Kruvinais Agurkinių išdaviko pėdsakais Ispanijoje <span style=color:red;>(išskirtinė medžiaga)</span>
  • Kruvinais Agurkinių išdaviko pėdsakais Ispanijoje <span style=color:red;>(išskirtinė medžiaga)</span>
D. Dargio knygos „Kriminalinė Agurkinių odisėja“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (58)

Cikis

Pabuciokit jus visi man i bbbiiirrkkkkkaaa....

GIJA CIKIS MAHRA

Sau jahtas pirkineja ir pinigus darosi fridmanas kartu .O jus sunekai staukit suns balsu .avinai.

to onute

lisk i buda idiote su ta savo lerva. niekam ji neidomi isskirus jus idiotus ir sizofrenikus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS