Kupiškio merui už kyšininkavimą prokurorė prašo skirti 65 tūkst. eurų baudą | Diena.lt

KUPIŠKIO MERUI UŽ KYŠININKAVIMĄ PROKURORĖ PRAŠO SKIRTI 65 TŪKST. EURŲ BAUDĄ

Dabartinį Kupiškio merą ir kandidatą į šį postą antrajame rinkimų ture Dainių Bardauską prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, kurstymo suklastoti dokumentą bei skirti jam 65 tūkst. eurų baudą.

Įskaičius laikinajame sulaikyme – dvi paras – mero praleistą laiką, baudą prašoma sumažinti 200-tais eurų ir skirti merui galutinę 64,8 tūkst. eurų baudą.

Šios bausmės per posėdį trečiadienį Lietuvos apeliaciniame teisme paprašė valstybės kaltintoja, Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Dalia Markauskienė.

Ji taip pat paprašė Apeliacinio teismo atimti iš D. Bardausko teisę šešerius metus dirbti vadovaujantį darbą valstybiniame, privačiame ir viešajame sektoriuje, nes galimos nusikalstamos veikos buvo padarytos einant tarnybines pareigas.

Teismas nuosprendį ketina skelbti balandžio 27 dieną.

Pernai rugpjūtį paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį Kupiškio merui prokurorė prašo panaikinti.

„Panevėžio apygardos teismo nuosprendis yra neteisėtas ir nepagrįstas, priimtas pažeidžiant Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimus. Nuosprendis prielaidomis pagrįstas, kai kurių įrodymų teismas visiškai nevertino“, – sakė prokurorė.

Prašau palikti išteisinamąjį nuosprendį, naudos neturėjau, norėjau, kad Kupiškis būtų žinomas.

Jos manymu, iš D. Bardausko kaip gautas kyšis turi būti konfiskuoti 6 tūkst. eurų, iš kitos išteisintosios, Kupiškio rajono Kultūros centro direktorės Jolitos Janušonienės ir D. Bardausko turi būti išieškota dar 3 tūkst. eurų, taip pat turi būti konfiskuoti Kultūros centro sąskaitoje laikomi 3 tūkst. eurų, o atskirai iš J. Janušonienės dar turi būti konfiskuoti 4 tūkst. eurų.

Kupiškio rajono Kultūros centro direktorei J. Janušonienei prašoma skirti 42,4 tūkst. eurų baudą ir trejiems metams atimti teisę dirbti vadovaujantį darbą valstybiniame, privačiame ir viešajame sektoriuje.

D. Bardauskas ir J. Janušonienė savo kaltę neigia. Jų advokatai sako, kad jų klientų veiksmų negalima vertinti kaip kyšininkavimo, pokalbiai vyko dėl konkrečių paramos sumų.

Pernai Panevėžio apygardos teismas abu kaltinamuosius išteisino, kaip pagrindinį išteisinimo motyvą nurodė, kad nė vienas kaltinamasis negavo asmeninės materialinės ar nematerialinės naudos, pinigai negali būti traktuojami kaip kyšis, visi pinigai buvo panaudoti šventėms organizuoti.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų duomenimis, rajono savivaldybės meras ir Kultūros centro vadovė galėjo reikalauti ir paimti kyšius iš kelių bendrovių už išskirtines prekybos sąlygas 2017, 2018 ir 2019 metais prie Kupiškio marių vykusių festivalių „Stichijos“ metu. Festivalis kelerius metus iš eilės buvo rengiamas Kupiškio marių saloje „Uošvės liežuvis“.

Kai Panevėžio apygardos teismas abu kaltinamuosius išteisino, prokuratūra su skundu kreipėsi į Apeliacinį teismą. Šio teismo teisėjai byloje atliko įrodymų tyrimą, uždavė klausimus išteisintiesiems, apklausė liudytojus.

Pasak teismo, per kratą ikiteisminiame tyrime iš D. Bardausko buvo paimtas darbo kalendorius, kuriame įrašyti vyriški ir moteriški vardai su skaičiais, taip pat įrašai „savivaldybei 7“, „man – 7“. Teisėja anksčiau vykusiame posėdyje išteisinto politiko teiravosi, ką reiškia šie įrašai, ką jis turėjo omenyje juos rašydamas. Politikas atsakė, kad negali prisiminti, ką jis turėjo galvoje, rašydamas šiuos užrašus.

D. Bardauskas Kupiškio rajono savivaldybei vadovauja antrą kadenciją, meru pirmąkart jis buvo išrinktas 2015 metais.

„Prašau palikti išteisinamąjį nuosprendį, naudos neturėjau, norėjau, kad Kupiškis būtų žinomas“, – teismui sakė meras.

J. Janušonienė taip pat prašė palikti galioti Panevėžio apygardos teismo nuosprendį, o prokuratūros skundą atmesti.

Per rinkimus šiemet kovo 5 dieną Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltas kandidatas surinko 40,85 proc. rinkėjų balsų ir pateko į antrąjį rinkimų turą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

elena

yra straipsnis uz kysininkavima bet kazkodel ju neteisia paprasta zmogeli uzdarytu i kalejima o juos ne teisingai yra dvi Lietuvos viena ponams kita ubagams

pofik ...tie 65 tuks, euru baudos

kada nufifini 5 milijonus....

Dr yra Lietuvoje

merų ne žulikų??????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS